Czy pasteryzowany sok z soku zagęszczonego (w kartonie) może być dobry dla zdrowia?

Sok owocowy to produkt naturalny, otrzymany z jednego lub większej liczby gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, mrożonych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach pochodzące z owoców, z których został wyciśnięty. Soki owocowe można podzielić na soki owocowe tzw. NFC (Not From Concentrate/ soki nie z soku zagęszczonego) oraz soki z soku zagęszczonego.

Soki owocowe, bez względu na sposób ich powstania otrzymuje się z owoców, zawierają więc witaminy i substancje odżywcze z nich pochodzące. Sok przygotowany w domu i spożyty od razu po sporządzeniu będzie charakteryzował się największą ilością witamin. Sok niepasteryzowany jednodniowy ze sklepu będzie miał mniej witamin i istnieje ryzyko, że zdążyły rozwinąć się w nim bakterie. Sok pasteryzowany będzie miał mniej witamin niż robiony samodzielnie lub niepasteryzowany. Do soków pasteryzowanych dodawane są często syntetyczne witaminy, aby wyrównać ich poziom. Witaminy syntetyczne i naturalne różnią się stopniem wchłaniania.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Co ważne, według wymagań prawa soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym te poddane pasteryzacji, zgodnie z prawem muszą być wyprodukowane z zastosowaniem odpowiednich procesów zachowując istotne właściwości fizyczne, chemiczne organoleptyczne i odżywcze odpowiadające co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju. I tak na przykład szklanka pasteryzowanego soku pomarańczowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 50% – 60%.

1. Cukry? Tylko naturalne!

Co ważne zgodnie z prawem producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych. Nie wolno też dodawać słodzików, w tym również tych naturalnego pochodzenia, np. glikozydów stewiolowych, czyli tzw. stewii.

Pamiętajmy, że sok owocowy zawiera wyłącznie naturalne cukry obecne w owocach, ponieważ zgodnie z prawem do soku owocowego nigdy nie można dodawać cukru. Oznacza to, że sok zawiera dokładnie te same i w takiej samej ilości naturalne cukry, występujące w owocach, z których został wyciśnięty, dlatego cukier na opakowaniu wyszczególniony jest w sekcji z wartościami odżywczymi, a nie w składnikach.

2. Bez sztucznych dodatków

Zgodnie z prawem zakazane jest również dodawanie do soków owocowych jakichkolwiek konserwantów, czy barwników. Zakaz ten dotyczy soków, zarówno w butelkach szklanych i plastikowych, kartonach czy opakowaniach typu bag in box, włączając soki pasteryzowane i soki z soku zagęszczonego.

3. Co to jest sok z soku zagęszczonego?

W kwestii tych ostatnich producenci są często oskarżani o rozcieńczanie soków, czyli o dodawanie do nich większej ilości wody niż znajdowała się w owocach, z których powstały. Mit ten wynika z braku świadomości na temat procesu produkcji soków tzw. odtworzonych.

Tymczasem soki odtworzone powstają z soku zagęszczonego, poprzez dodanie do niego maksymalnie takiej ilości wody, jaka wcześniej została odparowana. Kluczowe słowa to „takiej samej ilości”. Zgodnie z regulacjami prawnymi soki owocowe odtwarzane z soku zagęszczonego, muszą zawierać maksymalnie taką samą ilość wody, jaką zawierały warzywa i owoce, z których powstały.

Dodanie przez producenta jej większej ilości do soku zagęszczonego byłoby złamaniem prawa. Należy też podkreślić, że jakość wody do odtworzenia soku musi odpowiadać co najmniej jakości wody pitnej.

4. Pasteryzacja jest OK!

Zupełnie nieszkodliwy jest też proces pasteryzacji. Jej celem jest wyłącznie zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku będą prowadzić do naturalnego procesu psucia. To właśnie dzięki pasteryzacji soki zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia.

Proces ten polega na podgrzaniu soku do odpowiedniej temperatury w krótkim czasie, a następnie szybkim jego schłodzeniu. Odpowiednią kombinację czasu i temperatury dobiera się indywidualnie, w zależności od rodzaju owoców i warzyw.

Jest to więc proces bardzo podobny do tego, jaki stosujemy w domach robiąc przetwory na zimę, jednak dzięki nowoczesnej technologii wykorzystującej bardzo krótki czas pasteryzacji i szybkie schładzanie, którą dysponują producenci, w porównaniu z procesem domowym, utrata witamin, soli mineralnych czy mikro – i makroelementów jest znacznie mniejsza.

5. Wybieraj mądrze

Na pewno ważna jest lektura opakowania i wyszczególnionych na nim składników. Wybór określonego typu produktu zależy od indywidualnych preferencji konsumenta, głównie związanych z walorami smakowymi i konsystencją produktu. Bez obaw można jednak sięgać także po soki pasteryzowane, w kartonowych opakowaniach, które też mogą stanowić jedną z porcji owoców w codziennej diecie.

Więcej informacji na stronie: fruitjuicematters.eu (Polska wersja strony w przygotowaniu.)

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.