Czy produkty light są dobre na wysoki cholesterol?

Artykuł zewnętrzny

Moda na „bycie fit” staje się coraz powszechniejsza. Dotyczy już nie tylko kobiet, ale również i mężczyzn. Chętniej uczestniczymy w zajęciach sportowych, wprowadzamy zmiany w jadłospisach i szukamy prozdrowotnej żywności. W ostatnich latach popularnością cieszą się produkty „light”.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Czy warto się nimi zainteresować, jeśli zmagamy się z wysokim poziomem cholesterolu?

spis treści

1. „Light” czyli o ile mniej?

Produkt spożywczy może być określony jako „light” czy „lekki”, jeśli zawartość jednego lub kilku składników odżywczych została obniżona o co najmniej 30 proc. w porównaniu do podobnego produktu. Co ważne, zawartość mikroskładników nie powinna się różnić na większym poziomie niż 10 proc. w stosunku do produktu porównywalnego. Dodatkowo na etykiecie produktu powinniśmy również odnaleźć informację, dlaczego dany produkt może być uznany za „lekki”.

2. Mniej czego?

Zazwyczaj obniżenie wartości energetycznej produktu wiąże się ze zmianą w nim zawartości tłuszczu i/lub cukru. Można również zastosować ich zamienniki, które charakteryzują się mniejszą kalorycznością lub nie zawierają kalorii, np. napoje zamiast cukrem można słodzić słodzikiem. Praktykuje się również zastępowanie składników wysokokalorycznych składnikiem o mniejszej wartości energetycznej, np. białkiem zastępuje się tłuszcz. Można także wprowadzić do produktu więcej wody, zabieg ten również zmniejszy kaloryczność produktu finalnego.

3. Obniżenie zawartości tłuszczu nie jest proste

Usunięcie tłuszczu z produktu żywnościowego nie jest łatwe, ponieważ zmieniają się wtedy właściwości wyrobu. Ważną rolą tłuszczu w produkcji żywności jest przenoszenie smaków i aromatów. Pozbywając się go z produktu, obniżamy jednocześnie jego smakowitość, zmianie ulega także tekstura i konsystencja..

4. Produkty „light” dla serca

Wybierając produkty „light” w trosce o zdrowe serce, należy dokładnie zapoznać się z etykietą produktu, aby uniknąć pułapek. Niestety, często ograniczając udział tłuszczu w produkcie, dodaje się do niego więcej cukru. Nie jest to korzystne z punktu widzenia dietetycznego. Warto sięgać po produkty, w których ograniczono tłuszcz i jednocześnie nie dodano cukrów prostych.

Na każdy 1 gram tłuszczu mniej w produkcie, uzyskuje się obniżenie kaloryczności o 9 kcal.

5. Czytaj etykiety

Produkty typu „light” mogą być pomocne w walce z wysokim cholesterolem, ale tylko pod warunkiem, że będą wybierane świadomie, po dokładnym zapoznaniu się z informacjami zawartymi na etykiecie.

W diecie obniżającej wysokie stężenie cholesterolu mogą znaleźć zastosowanie przede wszystkim odtłuszczone produkty mleczne i lekkie tłuszcze do smarowania pieczywa, a także niskoenergetyczne przetwory owocowo-warzywne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy