Czy wszystkie warzywa są zdrowe? Takie mogą zwiększać ryzyko raka

Lekarze ostrzegają: istnieje rodzaj warzyw, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju raka. Kluczowy jest sposób ich przygotowywania i podawania.

Lekarze ostrzegają. Takie warzywa mogą zwiększać ryzyko rozwoju rakaLekarze ostrzegają. Takie warzywa mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Warzywa a rak żołądka

Warzywa to nieodłączny element zdrowej diety – są źródłem witamin, minerałów, wody i błonnika, który usprawnia pracę jelit i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Jednak sposób ich przygotowania ma ogromne znaczenie. Najzdrowsze są warzywa surowe lub gotowane na parze – w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Problem pojawia się, gdy warzywa są poddawane procesowi marynowania. Już 13 lat temu naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), działającej przy WHO, zwrócili uwagę na związek między ich spożywaniem a wzrostem ryzyka raka żołądka. Badania przeprowadzone przez japoński Narodowy Instytut Badań nad Rakiem potwierdziły te obawy. W badaniu trwającym 11 lat, obejmującym 40 tys. Japończyków, wykazano, że osoby spożywające duże ilości marynowanych warzyw były bardziej narażone na rozwój raka żołądka – szczególnie mężczyźni (1 na 500 przypadków rocznie).

Badacze z wiodących czasopism naukowych takich jak "The BMJ" czy "Cancer Science" oraz z World Cancer Research Fund International również potwierdzili tę zależność. Ich analizy wskazują, że winowajcą może być wysoka zawartość soli oraz obecność związków kancerogennych w gotowych marynatach. Co istotne, zauważono, że podczas gdy świeże warzywa zmniejszają ryzyko raka, te marynowane – odwrotnie – znacznie je zwiększają.

Sok z kiszonych ogórków. Właściwości

Marynowane warzywa to duże źródło soli
Marynowane warzywa to duże źródło soli © Adobe Stock

Nadmiar soli niewskazany

Zależność pomiędzy wysoką zawartością soli a ryzykiem rozwoju raka potwierdzają także inne badania opublikowane w czasopiśmie “Gastric Cancer”, które objęły dane ponad 500 000 osób z Wielkiej Brytanii.

"Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy zawsze dosalali jedzenie przy stole, mieli o 41 proc. większe ryzyko zachorowania na raka żołądka niż ci, którzy nigdy nie dosalali lub dosalali rzadko" - podkreślają autorzy pracy naukowej.

Sól, choć niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może mieć bardzo niekorzystne skutki zdrowotne.

Nadmierne spożycie soli (a dokładnie sodu, który się w niej znajduje) prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie. To z kolei zwiększa objętość krwi krążącej w naczyniach i podnosi ciśnienie tętnicze. Przewlekłe nadciśnienie to z kolei jeden z głównych czynników ryzyka:

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach