2 z 9Dlaczego niedożywienie jest groźne?
Niedożywienie to stan, w którym dochodzi do niezamierzonej utraty masy ciała, osłabieniu ulega siła mięśniowa. Substancje odżywcze niezbędne organizmowi nie są prawidłowo wchłaniane lub organizm otrzymuje je w niewystarczającej ilości. Dotyczy najczęściej osób przewlekle chorych i seniorów.
Na co dzień pokarm powinien zapewniać nam wystarczającą ilość białka, węglowodanów, makro- i mikroelementów. Gdy jest ich zbyt mało, organizm sięga po "rezerwy" i czerpie energię z rozpadu własnych tkanek. Taki stan nie może jednak trwać długo. Niższa masa mięśniowa powoduje szybsze odczuwanie zmęczenia i osłabienie. Spada też odporność i zwiększa się ryzyko infekcji. Pogorszeniu ulega samopoczucie, co z kolei negatywnie wpływa na proces leczenia.
Nic zatem dziwnego, że prawidłową dietę uznaje się za kluczowy czynnik powodzenia terapii i powrotu do zdrowia. Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, ale też smaczne i kolorowe. Dzielimy się kilkoma przepisami, udowadniając przy tym, że dieta osób chorych nie musi być nudna.