Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta sałatkowa

Dieta sałatkowa to dieta redukcyjna. Dostarcza organizmowi 1000 kalorii dziennie. Pozwala stracić około 1 kilograma w ciągu tygodnia. Można ją powtarzać co roku w wakacje. Nie jest pracochłonna, a sałatki można zabrać ze sobą wszędzie. Codziennie trzeba wypijać około 2 litrów wody. Wskazana jest dla wszystkich zdrowych i dorosłych osób. Nie powinna być prowadzona przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

1. Zasady diety sałatkowej

Zaletą diety jest to, że ogranicza chęć spożywania mięsa i tłustych potraw. Te potrawy są zastępowane warzywami i owocami, które mają mało kalorii. Dzięki diecie sałatkowej organizm otrzymuje dużo witamin, zwłaszcza A, E, C oraz z witamin grupy B, minerałów, a także błonnik pokarmowy.

Przykładowy jadłospis

1. Dzień 1

  • Śniadanie: świeży jogurt z owocami, jedna szklanka jogurtu naturalnego, średnie jabłko, łyżka rodzynek.
  • Drugie śniadanie: sałata z czosnkiem, kromka razowego pieczywa.
  • Obiad: różne owoce i herbata niesłodzona.
  • Kolacja: sałatka z papryką i kabanosami (odtłuszczonymi), szklanka świeżo wycisniętego soku z pomarańczy.

2. Dzień 2

  • Śniadanie: koktajl owocowy, szklanka mrożonych czarnych porzeczek, jogurt naturalny 150 g, łyżka siemienia lnianego.
  • Drugie śniadanie: sałatka jajeczno-kukurydziana, kromka chleba z ziarnami.
  • Obiad: kolorowa sałatka, szklanka wody z cytryną.
  • Kolacja: faszerowany pomidor, zielona herbata.
3. Dzień 3
  • Śniadanie: jogurt owocowy z muesli (jogurt truskawkowy 150 g, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi).
  • Drugie śniadanie: surówka z buraków, kromka chleba z ziarnami.
  • Obiad: sałatka egzotyczna, herbata bez cukru.
  • Kolacja: sałatka meksykańska, herbata malinowa bez cukru.

Dzień 4

  • Śniadanie: maślanka z suszonymi owocami (szklanka maślanki, 2 łyżki suszonych śliwek, łyżka otrąb pszennych).
  • Drugie śniadanie: sałatka kajuńska, kromka pieczywa żytniego.
  • Obiad: sałatka z cykorią i gruszką, herbata bez cukru.
  • Kolacja: sałatka makaronowa, sok z porzeczek.

Dzień 5

  • Śniadanie: jogurt z płatkami żytnimi (jogurt naturalny 150 g, kiwi, 3 łyżki płatków żytnich).
  • Drugie śniadanie: świeża surówka z czarnej rzepy, kromka chleba razowego.
  • Obiad: sałatka warzywno-owocowa, zielona herbata.
  • Kolacja: sałatka z tuńczyka, herbata bez cukru.

Dzień 6

  • Śniadanie: sorbet z truskawek (szklanka sorbetu z truskawek, 5 małych biszkoptów, łyżka otrąb pszennych).
  • Drugie śniadanie: sałatka z papryki z serem, 2 kromki chleba chrupkiego.
  • Obiad: sałatka owocowa, herbata bez cukru.
  • Kolacja: sałatka z kurczaka, herbata bez cukru.

Dzień 7

  • Śniadanie: płatki z otrąb, szklanka soku pomarańczowego.
  • Drugie śniadanie: sałatka z mozzarelli, kromka chleba z ziarnami.
  • Obiad: surówka z jabłka i marchewki, herbata bez cukru, zielona herbata.
  • Kolacja: sałatka tajska.

2. Przepisy na sałatki

2.1. Sałatki warzywne

  • Sałatka z czosnkiem

Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek świeżego ogórka, 4 liście sałaty lodowej, posiekany koperek, sól, pieprz, czosnek.

Przygotowanie: ziemniaki i ogórki pokroić w talarki, dodać porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku, posypać koperkiem. Jeść z pieczywem.

  • Surówka z buraków

Składniki: młody burak, 2 korniszony, 3 łyżki kuskusu, koperek, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ocet winny, sól, pieprz, łyżka otrąb pszennych.

Przygotowanie: buraka i ogórki zetrzeć, dodać ugotowany kuskus, polać jogurtem i posypać zieleniną, przyprawić i wymieszać z otrębami.

  • Sałatka makaronowa

Składniki: gniazdo makaronu ze szpinakiem, ogórek, pomidor, zielona i żółta papryka, 2 łyżki oliwy, szczypior, pieprz, sól.

Przygotowanie: makaron ugotować, dodać kawałki pomidora, ogórka i papryki, wymieszać z oliwą, przyprawić, posypać natką lub szczypiorem.

  • Sałatka jajeczno-kukurydziana

Składniki: 1 jajko na twardo, garść rukoli lub innej porwanej sałaty, 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, nać pietruszki, sól, kromka chleba z ziarnami.

Przygotowanie: jajko pokroić, połączyć z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki, posolić.

  • Sałatka meksykańska

Składniki: 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 krople tabasco, 1 łyżka soku z cytryny, 2 jajka, 50 g ugotowanej fasoli czerwonej, 30 g kukurydzy konserwowej, 2 liście sałaty.

Przygotowanie: utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.

  • Sałatka piracka

Składniki: 100 g wędzonej makreli, 1 jajko ugotowane na twardo, 20 g marynowanych cebulek, 5 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 pomidora, 3 liście sałaty radicchio, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka marynaty z cebulek, pieprz cayenne, sól.

Przygotowanie: makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.

  • Sałatka z kurczaka

Składniki: pierś kurczaka 100 g, kilka rzodkiewek, cebula ze szczypiorkiem, ogórek, łyżka musztardy i oliwy z oliwek, pieprz, sól, cukier, koperek.

Przygotowanie: mięso pokroić w paseczki i poddusić na oliwie, do schłodzonego dodać cebulkę, kawałki ogórka i rzodkiewek, wszystko wymieszać z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku.

2.2. Sałatki owocowe

  • Mix owocowy

Składniki: brzoskwinia, kiwi, 2 plastry ananasa w zalewie, 4 łyżki płatków z otrąb, łyżeczka cukru pudru.

Przygotowanie: owoce obrać ze skórki i pokroić w kawałki, posypać płatkami oraz cukrem pudrem.

  • Sałatka egzotyczna

Składniki: 3 łyżki suchego kuskusu, 2 plastry ananasa w zalewie, 2 połówki brzoskwini w zalewie, 2 plastry wędzonej piersi z indyka, 3 łyżki soku z pomarańczy, curry, imbir, sól, pieprz.

Przygotowanie: kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, owoce pokroić i dodać kawałki indyka, wymieszać z gotowym kuskusem i sokiem, przyprawić curry i imbirem.

  • Sałatka letnia

Składniki: 1 jogurt naturalny, 1/3 filiżanki dobrego, kwaśnego twarogu, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego, 2 szklanki pokrojonych truskawek, 1 szklanka malin, 1 szklanka jagód, 2 łyżki cukru, 1 banan.

Przygotowanie: wymieszać jogurt, twaróg, miód i wanilię. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Wymieszać truskawki, maliny, jagody i cukier. Pozostawić na 5 minut. Dodać banany. Zalać jogurtem.

  • Sałatka ryżowo-ananasowa

Składniki: 70 g ryżu, 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki, kubeczek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki. Całość zalać jogurtem, wymieszać.

  • Sałatka pomarańczowa

Składniki: główka sałaty, 1 pomarańcza, żurawina kandyzowana, 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie).

Przygotowanie: porwać na kawałki sałatę, dodać podzieloną na cząstki pomarańczę, ozdobić żurawiną. Można polać jogurtem.

  • Surówka z arbuza

Składniki: 75 g arbuza bez skóry i pestek, 1/4 średniego jabłka, 1/2 pomidora, 1/4 główki sałaty lodowej, sok z cytryny, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/4 łyżeczki miodu, sól, natka.

Przygotowanie: pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.

2.3. Smaczne przekąski

  • Koktajl owocowy

Składniki: 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek, jogurt naturalny (150 g), 1 łyżka siemienia lnianego.

Przygotowanie: owoce i siemię lniane dodać do jogurtu, całość zmiksować.

  • Grzanki z pomidorami

Składniki: 150 g pomidorów, 1/4 bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 oliwki bez pestek, 1 łyżeczka świeżej bazylii, sól, pieprz.

Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.

  • Jabłko faszerowane

Składniki: 1 duża antonówka.
Farsz: 50 g piersi kurczaka bez skóry, 10 g szynki wieprzowej gotowanej, 1 plasterek obranego selera korzeniowego, 1 suszona morela, 1/4 łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, imbir, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 1 goździk.

Przygotowanie: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180 stopni Celsjusza) na jedną godzinę.

Dieta sałatkowa jest niskokaloryczna i pozwala na szybką utratę masy ciała. Dużą zaletą tej diety jest to, że osoba ją stosująca nie odczuwa głodu. Przepisy na dania pozwalają na dużą swobodę. Wykorzystywane składniki są łatwo dostępne. Potrawy są proste i łatwe do przygotowania.

Małgorzata Kamińska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska może pomóc w pozbyciu się 3-4 kilogramów miesięcznie lub nawet być programem żywieniowym na całe życie. Ta dieta odchudzająca zakłada, że aby pozbyć się nadwagi, należy spożywać 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi...

Diety odchudzające

Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i...

Diety odchudzające

Dieta z mrożonki

Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której podstawą są mrożone warzywa i owoce, jest bardzo prosta do przygotowania, tania...

Diety odchudzające

Dieta hiszpańska

Dieta hiszpańska należy do diet odchudzających, w których obowiązuje limit kaloryczny. Pożywienie dostarcza organizmowi ok. 1300 kcal dziennie. Ta dieta odchudzająca nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią i osoby z niedowagą, poza...

Diety odchudzające

Dieta białkowa

Dieta białkowa, określana także jako dieta proteinowa lub dieta dr. Dukana, pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy, a jednocześnie zachować energię i dobre samopoczucie. Zdaniem jej zwolenników dieta wysokobiałkowa oparta jest na naturalnych i łatwo...

Diety odchudzające

Dieta dr. Perricone'a

Dieta dr. Perricone'a opiera się na produktach pro- i prebiotycznych. Według autora tej diety odchudzającej otyłość i nadwaga są efektem stanu zapalnego w organizmie, wywołanego złym żywieniem. Ta dieta probiotyczna zakłada, że aby zrzucić zbędne...

Diety odchudzające

Dieta antyestrogenowa

Wpływ cukrzycy na libido zyskała sobie popularność już w Stanach Zjednoczonych, w Izraelu i w Europie Zachodniej. Jest to zdrowa dieta odchudzająca, która opiera się ograniczeniu spożywanych estrogenów. Nadmiar estrogenów w organizmie powoduje gromadzenie...

Diety odchudzające

Dieta Montignaca - jadłospis

Zastanawiasz się, jaka dieta odchudzająca jest najlepsza dla ciebie? Może powinnaś wypróbować dietę Montignaca? Jest to skuteczna dieta odchudzająca, która opiera się na założeniu, że przyczyną otyłości jest gwałtownie podnoszony poziom cukru we krwi, a...

Diety odchudzające

Dieta dla figury typu jabłko

Przy figurze typu jabłko tkanka tłuszczowa umiejscowiona jest głównie w obrębie brzucha. Nie widać wtedy talii, tylko wystający brzuch. Piersi są również pełne, ramiona są najczęściej szerokie, a nogi szczupłe. Gdy osoba o takich kształtach przybiera na...

Diety odchudzające

Dieta Ornisha

Ta dieta odchudzająca została opracowana w latach 70. XX w. przez amerykańskiego kardiologa, doktora Deana Ornisha. Udowodnił jej skuteczność, gdy przy jej zastosowaniu, bez leków i operacji, wyleczył miażdżycę u swoich pacjentów. W USA dieta Ornisha...