NewsyDodaj do marynaty na grilla. Zredukujesz rakotwórcze związki

Dodaj do marynaty na grilla. Zredukujesz rakotwórcze związki

Za kilka dni majówka, a wraz z nią początek sezonu grillowego. Zdrowa dieta często idzie wtedy na bok, ustępując miejsca wyjątkowo szkodliwemu jedzeniu, które może sprzyjać nawet nowotworom. Jest jednak prosty sposób, by znacznie poprawić jego jakość.

Dodaj te przyprawy zanim wrzucisz mięso na ruszt. Pozbędziesz się nawet 60 proc. rakotwórczych związków
Dodaj te przyprawy zanim wrzucisz mięso na ruszt. Pozbędziesz się nawet 60 proc. rakotwórczych związków
Źródło zdjęć: © Getty Images

Przyprawy na rakotwórcze związki

Podczas grillowania mięsa, powstają szkodliwe związki – heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Ich nadmiar w diecie może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.

Z badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wynika, że dotyczy to zwiększonego ryzyka rozwoju raka piersi, raka jelita grubego, wątroby, nowotworów skóry i raka prostaty.

Dlatego tak ważny jest nie tylko wybór mięsa, ale też jego przygotowanie. Kluczowe jest marynowanie, które może znacząco zmniejszyć produkcję szkodliwych substancji.

Przed grillowaniem warto dodać do mięsa przyprawy o antyoksydacyjnym działaniu
Przed grillowaniem warto dodać do mięsa przyprawy o antyoksydacyjnym działaniu© Getty Images

Chodzi o dodanie konkretnych przypraw o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wyjątkowo pomocny jest tu rozmaryn, prawdziwy lider w walce z heterocyklicznymi aminami. Dodanie go do marynaty może obniżyć ilość szkodliwych związków nawet o 60 proc.

Antyoksydacyjnie działa też tymianek i mielona czerwona papryka, które dodatkowo wzbogacają smak mięsa i sprawiają, że staje się soczyste.

Do marynaty warto też dodać czosnek, który zawiera związki siarkowe, które działają przeciwnowotworowo. W tej roli sprawdzi się też szałwia, znana z silnych właściwości przeciwzapalne.

Unikaj przypalania

Aby maksymalnie skorzystać z ochronnych właściwości przypraw, warto zamarynować mięso co najmniej 30 minut przed grillowaniem. Należy także unikać przypalania potraw – zwęglone resztki mogą kumulować niebezpieczne związki.

Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko, warto zadbać o wybór zdrowego mięsa. Najlepszy będzie drób (bez skóry) lub ryby, które zawierają mniej tłuszczu i białka. Świetnym pomysłem jest również wrzucenie na ruszt warzyw, takich jak cukinia, papryka czy bakłażan.

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie