Dodaj do marynaty na grilla. Zredukujesz rakotwórcze związki
Za kilka dni majówka, a wraz z nią początek sezonu grillowego. Zdrowa dieta często idzie wtedy na bok, ustępując miejsca wyjątkowo szkodliwemu jedzeniu, które może sprzyjać nawet nowotworom. Jest jednak prosty sposób, by znacznie poprawić jego jakość.
W tym artykule
Przyprawy na rakotwórcze związki
Podczas grillowania mięsa, powstają szkodliwe związki – heterocykliczne aminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Ich nadmiar w diecie może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.
Z badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wynika, że dotyczy to zwiększonego ryzyka rozwoju raka piersi, raka jelita grubego, wątroby, nowotworów skóry i raka prostaty.
Dlatego tak ważny jest nie tylko wybór mięsa, ale też jego przygotowanie. Kluczowe jest marynowanie, które może znacząco zmniejszyć produkcję szkodliwych substancji.
Chodzi o dodanie konkretnych przypraw o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wyjątkowo pomocny jest tu rozmaryn, prawdziwy lider w walce z heterocyklicznymi aminami. Dodanie go do marynaty może obniżyć ilość szkodliwych związków nawet o 60 proc.
Antyoksydacyjnie działa też tymianek i mielona czerwona papryka, które dodatkowo wzbogacają smak mięsa i sprawiają, że staje się soczyste.
Do marynaty warto też dodać czosnek, który zawiera związki siarkowe, które działają przeciwnowotworowo. W tej roli sprawdzi się też szałwia, znana z silnych właściwości przeciwzapalne.
Unikaj przypalania
Aby maksymalnie skorzystać z ochronnych właściwości przypraw, warto zamarynować mięso co najmniej 30 minut przed grillowaniem. Należy także unikać przypalania potraw – zwęglone resztki mogą kumulować niebezpieczne związki.
Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko, warto zadbać o wybór zdrowego mięsa. Najlepszy będzie drób (bez skóry) lub ryby, które zawierają mniej tłuszczu i białka. Świetnym pomysłem jest również wrzucenie na ruszt warzyw, takich jak cukinia, papryka czy bakłażan.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.