Ekspertka z Harvardu wymienia 5 niszczycieli mózgu. Mgła mózgowa to dopiero początek
Ekspertka Harvard Health Publishing dr Uma Naidoo pełni funkcję dyrektora psychiatrii żywienia i stylu życia w Massachusetts General Hospital. Uważana za pionierkę psychiatrii żywieniowej założyła pierwszą szpitalną placówkę kliniczną w tej dziedzinie w Stanach Zjednoczonych.
Od lat bada zjawisko mgły mózgowej objawiającej się spadkiem koncentracji i nastroju, przewlekłym zmęczeniem, dezorientacją czy bólami głowy. Przyznaje, że może ona być skutkiem zaburzeń snu, niewłaściwej diety, a czasami poważnym schorzeniem.
Mgle mózgowej szczególnie sprzyjają pewne nawyki.
Cukier i tłuszcz. Mózg ich nie lubi
Częste spożywanie smażonych potraw może generować stany zapalne, które uszkadzają naczynia krwionośne w mózgu. Z kolei nadmiar cukru w diecie w świetle ostatnich badań jest jednym z czynników sprzyjających rozwojowi demencji.
Dieta bogata w cukier może również zmniejszać plastyczność hipokampu, a tym samym prowadzić do zaburzeń koncentracji. Dr Naidoo zdradza, że podstawą jej diety są produkty bogate w dwa silne przeciwutleniacze – luteolinę i witaminę C.
- Niektóre z moich ulubionych źródeł luteoliny to seler, mięta, pietruszka, jabłka, kapusta i papryka. Dla zastrzyku witaminy C lubię owoce cytrusowe, kiwi i czerwoną paprykę – mówi lekarka.
Odwodnienie wpływa negatywnie na mózg
Dla sprawności umysłu kluczowe jest odpowiednie nawodnienie – woda stanowi aż 75 proc. zawartości mózgu.
Ekspertka zdradza, że zdrowi ludzie powinni wypijać ok. dwóch do trzech szklanek wody na godzinę.
Niewskazane natomiast są napoje bogate w kofeinę czy cukier. Dr Naidoo przyznaje, że ona sama lubi wzbogacać smak wody listkami mięty i świeżymi owocami.
Unikasz słońca? To błąd
Jedno z badań na łamach "The Journal of the Alzheimer’s Association" wskazuje, że wyższy poziom witaminy D powiązany jest z niższym ryzykiem rozwoju demencji i łagodnych zaburzeń poznawczych.
Ekspertka zwraca uwagę, że świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości witaminy jest jak najczęstsze przebywanie na świeżym powietrzu.
- Staram się spędzać czas na łonie natury. Co najmniej dziesięć minut na świeżym powietrzu może pomóc w uzyskaniu większości witaminy D, której potrzebujesz w ciągu tygodnia – radzi dr Naidoo.
Stres jest zabójczy dla mózgu
- Nawet najszczęśliwsi ludzie doświadczają niepokoju. Ale najważniejsze, co możesz zrobić, to nie dać się w tym pogubić – uspokaja lekarka.
Ekspertka dodaje, że stara się relaksować, stosując medytację, pomocne mogą być też ćwiczenia oddechowe, które obniżą poziom stresu w organizmie.
Brak snu. Mózg jako pierwszy odczuje skutki
Ostatnim grzechem jest zbyt krótki sen. Podczas snu zachodzą procesy, które mają na celu pozbycie się szkodliwych produktów ubocznych aktywności neuronalnej powstałej w ciągu dnia. Dzięki temu mózg jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
- Często mgła mózgowa jest sposobem, w jaki twoje ciało komunikuje, że potrzebuje więcej odpoczynku. Naukowcy odkryli, że co najmniej siedem godzin snu w nocy może poprawić zdrowie psychiczne i fizyczne osób starszych – tłumaczy lekarka.
Szkodliwe używki
Palenie tytoniu obniża sprawność mózgu wskutek niewłaściwego dotlenienia narządu, ale to nie wszystko.
Badacze z Montreal Neurological Institute w Kanadzie oraz szkockiego University of Edinburgh odkryli, że u palaczy kora mózgowa jest cieńsza niż u osób stroniących od używek. W konsekwencji może to prowadzić do zaburzeń funkcji poznawczych, problemów z koncentracją czy zapamiętywaniem.
Do nieodwracalnych zmian w mózgu prowadzi także picie alkoholu. Przewlekłe nadużywanie etanolu powoduje degenerację komórek mózgowych - dlatego osoby cierpiące na alkoholizm mogą doświadczać tzw. delirium tremens, zaburzeń mowy i równowagi czy problemów z pamięcią.