Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Fakty dotyczące zawartości arszeniku w ryżu – musisz je znać

 Aleksandra Miłosz
19.12.2022 10:34
Fakty dotyczące zawartości arszeniku w ryżu – musisz je znać
Fakty dotyczące zawartości arszeniku w ryżu – musisz je znać (Zdjęcie ryżu/Shutterstock)

Ryż stał się bardzo popularny w diecie Polaków. Napływy kuchni Dalekiego Wschodu sprawiły, że chętnie pojawiał się na naszym stole w towarzystwie kurczaka, wołowiny, owoców morza, warzyw i sosów. Często też przyrządzamy go na słodko, z rodzynkami, jabłkami i cynamonem. Okazuje się, że ten zamiennik ziemniaków, kaszy i makaronu zawiera arszenik, czyli jedną z dziesięciu najgroźniejszych trucizn świata. Nie wpadaj jednak w panikę. Wystarczy, że poznasz 11 faktów na temat arszeniku w ryżu.

spis treści

1. Arszenik w ryżu

Faktem jest, że w każdej z odmian ryżu możemy znaleźć zawartości arszeniku, które jesteśmy w stanie zmierzyć. Nie są to więc wartości śladowe. Najwięcej jednak znajduje się w ryżu brązowym. Szacuje się, że jest go aż o około 80% więcej niż w białym ryżu. Dlaczego tak jest? Ponieważ arsen gromadzi się na ścianach ziarna ryżu, które usuwane są w produkcji ryżu białego. Ważne jest też to, gdzie ryż, który spożywamy, był uprawiany. Biały ryż basmati – uprawiany w Indiach, Kalifornii czy Pakistanie – ma zdecydowanie mniej arszeniku niż brązowy ryż uprawiany na innych obszarach. Dlaczego akurat ryż, a nie inne ziarna, jest narażony na występowanie w nim arsenu? Największą rolę odgrywa tu sposób, w jaki rośnie, ponieważ pochłania więcej wody niż inne rośliny. Arsen jest uwalniany do środowiska przez nawozy i pestycydy, które absorbowane są w trakcie rozwoju rośliny. Warto też wiedzieć, że dzieci są w znacznie większym stopniu narażone na działanie tej groźnej substancji niż dorośli, ponieważ są mniejsze, a spożywają więcej ryżu w różnego rodzaju kleikach i przekąskach ryżowych.

2. Jak zminimalizować ryzyko?

Szacuje się, że ostre zatrucie arszenikiem może spowodować spożycie 70–200g tej substancji. Takie stężenie arszeniku może spowodować śmierć, ale wcześniej wywołać bóle głowy, metaliczny posmak w ustach, nadmiar śliny, krwiomocz i utratę przytomności. Długotrwałe spożywanie jego małych dawek może powodować podwyższenie ryzyka zachorowanie na raka pęcherza, płuc i skóry, a także chorób serca i cukrzycy typu 2. Udowodniono też, że arszenik spożywany przez kobietę w ciąży może wpływać na układ odpornościowy dziecka.

Zobacz film: "Risotto - idealna potrawa na jesień"

Jak zminimalizować ryzyko zatrucia? Trzeba przede wszystkim uważać na wszelkie formy ryżu. Nieważne, czy spożywamy go jako dodatek do mięsa, mleko ryżowe, ryż preparowany czy produkty bezglutenowe. Nie warto też zbytnio ufać informacji, że wybrany przez nas ryż jest organiczny – udowodniono, że ma taki sam poziom arszeniku, co zwyczajnie uprawiany ryż. Przed ugotowaniem i spożyciem ryżu należy go dokładnie przepłukać i dokładnie odsączyć z wody po obróbce termicznej. Zaleca się zwiększenie stosunku ryżu do wody, w której ma być gotowany. Zwyczajowo robiliśmy to w stosunku 1:2, a więc jednak szklanka ryżu na dwie szklanki wody. Eksperci sugerują, aby zwiększyć ilość wody do 6 szklanek na 1 szklankę ryżu. To pozwoli na zmniejszenie zawartości arsenu o 30%.

Oczywiście, najlepszym sposobem na uniknięcie arszeniku w ryżu jest po prostu wyeliminowanie go z naszej diety. Warto sięgnąć po grykę, amarant czy jęczmień. Zastępujmy dodatki do mięs i warzyw kaszami i pełnoziarnistymi makaronami. Nie popadajmy też w paranoję. Zaszkodzić nam może codzienne jedzenie ryżu w dużych ilościach, jednak zjedzenie go raz na jakiś czas na pewno nie zaważy na naszym zdrowiu. Grunt to umiar!

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze