Fakty dotyczące zawartości arszeniku w ryżu – musisz je znać

Ryż stał się bardzo popularny w diecie Polaków. Napływy kuchni Dalekiego Wschodu sprawiły, że chętnie pojawiał się na naszym stole w towarzystwie kurczaka, wołowiny, owoców morza, warzyw i sosów. Często też przyrządzamy go na słodko, z rodzynkami, jabłkami i cynamonem. Okazuje się, że ten zamiennik ziemniaków, kaszy i makaronu zawiera arszenik, czyli jedną z dziesięciu najgroźniejszych trucizn świata. Nie wpadaj jednak w panikę. Wystarczy, że poznasz 11 faktów na temat arszeniku w ryżu.

Zobacz film: "Risotto - idealna potrawa na jesień"

Arszenik w ryżu

Faktem jest, że w każdej z odmian ryżu możemy znaleźć zawartości arszeniku, które jesteśmy w stanie zmierzyć. Nie są to więc wartości śladowe. Najwięcej jednak znajduje się w ryżu brązowym. Szacuje się, że jest go aż o około 80% więcej niż w białym ryżu. Dlaczego tak jest? Ponieważ arsen gromadzi się na ścianach ziarna ryżu, które usuwane są w produkcji ryżu białego. Ważne jest też to, gdzie ryż, który spożywamy, był uprawiany. Biały ryż basmati – uprawiany w Indiach, Kalifornii czy Pakistanie – ma zdecydowanie mniej arszeniku niż brązowy ryż uprawiany na innych obszarach. Dlaczego akurat ryż, a nie inne ziarna, jest narażony na występowanie w nim arsenu? Największą rolę odgrywa tu sposób, w jaki rośnie, ponieważ pochłania więcej wody niż inne rośliny. Arsen jest uwalniany do środowiska przez nawozy i pestycydy, które absorbowane są w trakcie rozwoju rośliny. Warto też wiedzieć, że dzieci są w znacznie większym stopniu narażone na działanie tej groźnej substancji niż dorośli, ponieważ są mniejsze, a spożywają więcej ryżu w różnego rodzaju kleikach i przekąskach ryżowych.

Jak zminimalizować ryzyko?

Szacuje się, że ostre zatrucie arszenikiem może spowodować spożycie 70–200g tej substancji. Takie stężenie arszeniku może spowodować śmierć, ale wcześniej wywołać bóle głowy, metaliczny posmak w ustach, nadmiar śliny, krwiomocz i utratę przytomności. Długotrwałe spożywanie jego małych dawek może powodować podwyższenie ryzyka zachorowanie na raka pęcherza, płuc i skóry, a także chorób serca i cukrzycy typu 2. Udowodniono też, że arszenik spożywany przez kobietę w ciąży może wpływać na układ odpornościowy dziecka.

Jak zminimalizować ryzyko zatrucia? Trzeba przede wszystkim uważać na wszelkie formy ryżu. Nieważne, czy spożywamy go jako dodatek do mięsa, mleko ryżowe, ryż preparowany czy produkty bezglutenowe. Nie warto też zbytnio ufać informacji, że wybrany przez nas ryż jest organiczny – udowodniono, że ma taki sam poziom arszeniku, co zwyczajnie uprawiany ryż. Przed ugotowaniem i spożyciem ryżu należy go dokładnie przepłukać i dokładnie odsączyć z wody po obróbce termicznej. Zaleca się zwiększenie stosunku ryżu do wody, w której ma być gotowany. Zwyczajowo robiliśmy to w stosunku 1:2, a więc jednak szklanka ryżu na dwie szklanki wody. Eksperci sugerują, aby zwiększyć ilość wody do 6 szklanek na 1 szklankę ryżu. To pozwoli na zmniejszenie zawartości arsenu o 30%.

Oczywiście, najlepszym sposobem na uniknięcie arszeniku w ryżu jest po prostu wyeliminowanie go z naszej diety. Warto sięgnąć po grykę, amarant czy jęczmień. Zastępujmy dodatki do mięs i warzyw kaszami i pełnoziarnistymi makaronami. Nie popadajmy też w paranoję. Zaszkodzić nam może codzienne jedzenie ryżu w dużych ilościach, jednak zjedzenie go raz na jakiś czas na pewno nie zaważy na naszym zdrowiu. Grunt to umiar!

Komentarze (7)
~Niepolecam tego allegrowicza
~Niepolecam tego allegrowicza 4 miesiące temu

Arszenik to nie to samo co Arsen! Arszenik to związek chemiczny - silna trucizna stosowana np. w trutkach na szczury. Arsen to półmetal - pierwiastek ciężki - występujący w wielu produktach żywnościowych, takich jak ryby, drób, wieprzowina, grzyby, ryż. Zalecam sięgnąć do badań i do fachowych publikacji aby dowiedzieć się skąd się bierze, jakie są objawy i jak przeciwdziałać przedawkowaniu pierwiastków ciężkich. Autor natomiast powinien nadrobić zaległości z dziedziny chemii z zakresu szkoły podstawowej.

Odpowiedz
~Logik
~Logik 7 miesięcy temu

Matko, gdzie tu LOGIKA.?! Skoro arszenik przedostaje się do ryżu z pestycydów i chemikaliów, to jak to możliwe, że w organicznym jest go tyle samo?? Poza tym w Japonii ryż jest podstawą diety - a to kraj słynący z długowieczności mieszkańców...

Odpowiedz
~Reggi
~Reggi 7 miesięcy temu

Kto to pisał??? Nie chodzi mi o fakty, ale o budowę zdań. "Zaleca się zwiększenie stosunku ryżu do wody". Wynika z tego zdania jasno, że należy więcej ryżu gotować w mniejszej ilości wody. Oczywiście to bez sensu, co zresztą i na szczęści wyjaśnia się w dalszej części tekstu. Mimo to jednak - warto przeczytać swój tekst przed publikacją, Autorze! Pozdrawiam

Odpowiedz
~gmo zabija
~gmo zabija ponad rok temu

@~Matt: bo arszenik jest dla bialasow swojego kitajce nie truja, to samo pytanie jest dlaczego nie grypy i pandemi u chinoli ? Bo to chinole i ich zydowscy agenci sie staraja zeby tu nas truc wszystkim co popadnie w koncu 2 miliardy kitajcow juz mie wurabia i musi to to zagrabic jakis kolejny lad najlepsxa jest europa swietny klimat i ziemie pod uprawe

Odpowiedz
~Matt
~Matt ponad rok temu

A jak jest z mlekiem ryżowym, przecież przechodzi ono przez pewne etapy obróbki no i jest sprzedawane jako UHT, poza tym w jego składzie mamy zaledwie 14% mleka a reszta to woda. Przecież to jakieś bzdury a nie badania naukowe. No i dlaczego Chińczycy nie chorują na nowotwory, tak jak inne np. amerykańskie czy europejskie populacje?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...