Farmaceuci ostrzegają. Te suplementy mogą zaszkodzić nerkom
Nerki to naturalny filtr w naszym organizmie, który odpowiada za oczyszczanie krwi ze szkodliwych substancji oraz wydalanie ich wraz z moczem. Kiedy nie funkcjonują prawidłowo, toksyny gromadzą się w organizmie, czego efektem może być nadciśnienie, obrzęki, problemy z koncentracją. Dlatego tak ważna jest troska o nerki. Ważne, by nie przeciążać ich używkami, przetworzonym jedzeniem, ale i suplementami.
W tym artykule:
Funkcje nerek
Każdego dnia nerki filtrują około 180 litrów krwi, usuwając produkty przemiany materii, nadmiar soli i wody. Regulują także ciśnienie krwi, poziom elektrolitów (sodu, potasu, wapnia, fosforu) i wydzielają hormony wpływające na produkcję czerwonych krwinek i zdrowie kości. Mimo ich niezastąpionej roli, często nie zdajemy sobie sprawy, jak łatwo można je przeciążyć – m.in. przez nieprzemyślaną suplementację.
Wydawałoby się, że suplementy diety nie mogą wyrządzić żadnych szkód w organizmie. Zostały stworzone po to, by dostarczyć organizmowi ważnych składników odżywczych, gdy nie ma możliwości przyswojenia ich z tradycyjną żywnością. Tymczasem niektóre z nich mogą negatywnie wpływać na pracę nerek. Poniżej przedstawiamy listę składników, które uchodzą za zdrowe, jednak w nadmiarze szkodzą nerkom. Eksperci z zakresu farmacji są zgodni, że nie powinny się znaleźć w apteczce osób z problemami nerkowymi.
Co szkodzi nerkom?
Witamina C
Choć witamina C wspiera odporność, w dawkach powyżej 2 g dziennie może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Dzieje się tak, ponieważ organizm przekształca jej nadmiar w szczawiany, które odkładają się w nerkach.
Wapń
Przyjmowanie suplementów diety z wapniem, szczególnie w połączeniu z witaminą C, bez nadzoru może skutkować nadmiarem tego składnika we krwi. Zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka może odkładać się w nerkach i prowadzić do ich uszkodzenia.
Angela Dori, farmaceutka i twórczyni treści medycznych na swoich social mediach podzieliła się spostrzeżeniami na ten temat.
- Wapń jest wydalany przez nerki, a większość kamieni nerkowych składa się z wapnia i szczawianu – wyjaśnia.
Białko i odżywki białkowe
Dla osób zdrowych umiarkowana suplementacja białkiem nie stanowi zagrożenia. Problem pojawia się przy spożyciu powyżej 2 g/kg masy ciała dziennie, zwłaszcza u osób z obniżoną funkcją nerek – może dojść do ich przeciążenia i przyspieszenia uszkodzeń.
Jednym z najważniejszych zaleceń dietetycznych dla osób cierpiących na choroby nerek jest unikanie produktów wysokobiałkowych.
Zobacz także: Roślina uważana za chwast. Tak działa na nerki i wątrobę
Kreatyna
Popularna wśród osób trenujących siłowo. Jednak jej nadmierne stosowanie (szczególnie bez odpowiedniego nawodnienia) może zaburzyć funkcje nerek, a u osób z chorobami nerek – może pogorszyć ich stan.
"Kreatyna może zwiększać poziom kreatyniny we krwi, co może sprawiać wrażenie pogorszenia funkcji nerek, nawet jeśli nie dochodzi do realnego uszkodzenia" - informuje Zespół My Kidney Disease Team.
Zioła oczyszczające
Suplementy z arystolochią, kavą, rabarbarem czy krwawnikiem mogą mieć działanie nefrotoksyczne. Ich długotrwałe stosowanie bywa przyczyną zapalenia nerek i niewydolności nerek.
Suplementy z fosforem i potasem
Dodatkowa podaż tych pierwiastków może być niebezpieczna, jeśli nerki nie są w stanie ich efektywnie wydalać. Ich nadmiar prowadzi do zaburzeń rytmu serca i innych groźnych powikłań.
- U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, w tym dializowanych, trzeba ściśle kontrolować spożycie potasu, aby zapobiec jego nagromadzeniu we krwi - wyjaśnia farmaceutka HaVy Ngo-Hamilton.
Jak pomóc nerkom?
Oprócz unikania niebezpiecznych suplementów, warto zadbać o dietę, która sprzyja pracy nerek. Kluczowe jest ograniczenie białka (zwłaszcza w zaawansowanej niewydolności nerek), sodu, fosforu i potasu. Pomocne są też lekkostrawne posiłki i nawodnienie.
Warto, by w codziennym jadłospisie znalazły się poniższe produkty:
warzywa gotowane (marchew, ziemniaki, buraki),
owoce o niskiej zawartości potasu (jabłka, jagody, winogrona),
produkty niskobiałkowe (specjalne pieczywo, makarony PKU),
chude mięso (indyk, cielęcina) i ryby (dorsz, szczupak),
tłuszcze roślinne (olej lniany, rzepakowy na zimno),
zioła moczopędne i przeciwzapalne (pokrzywa, skrzyp, brzoza).
Lepiej unikać:
soli i gotowych przypraw,
produktów przetworzonych (konserwy, wędliny, fast foody),
czekolady, kakao, orzechów (ze względu na fosfor),
alkoholu, napojów gazowanych i mocnej kawy.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła: Bestlifeonline.com, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.