4 z 6Galgant - stosowanie
Współcześnie alpina lekarska, a dokładnie jej korzeń, dostępny jest w kilku formach: zmielonej (proszek), siekanej, pastylek i kosteczek.
Stosowanie jest zależne od dolegliwości. Na bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit zaleca się, by jedną, dwie lub trzy szczypty proszku rozpuścić na języku, a po 5 minutach popić sokiem lub wodą.
W przypadku niestrawności, wzdęć czy przykrego zapachu z ust należy dwie szczypty galgantu rozpuścić na języku ze sproszkowanym koprem włoskim.
Przy pozostałych dolegliwościach, zwłaszcza bólowych, zaleca się przyjmowanie jednej pastylki dziennie.
Nigdy nie należy ich rozgryzać ani połykać, tylko trzymać na języku aż się rozpuszczą. Po kilku minutach bóle powinny ustąpić.
Zobacz też: Przyprawa za'atar. Co musisz o niej wiedzieć?