Wrzucasz na grilla? Lepiej tego nie rób. Powstaną rakotwórcze związki

Polacy uwielbiają grillować, ale często wrzucają na ruszt mięso, które choć smaczne, szkodzi zdrowiu. Warto więc zadbać o zdrowsze produkty, by w pełni cieszyć się sezonem grillowym, który właśnie ruszył. Po jakie alternatywy warto sięgać?

Grillowanie tego mięsa to poważny błądGrillowanie tego mięsa to poważny błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tego mięsa nie wrzucaj na ruszt

Spotkania przy grillu to jedna z ulubionych dyscyplin Polaków. W tym roku majówka kusi wyjątkowo sprzyjającą pogodą, więc sezon można uznać za otwarty.

Wielu amatorów takich imprez nie wyobraża sobie udanego grillowania bez mięsa. Niestety produkty, które wybierają, nie sprzyjają zdrowiu zwłaszcza jeśli połączymy je z alkoholem.

Choć kiełbasa, karkówka i boczek to niemal klasyki, lepiej ich na ruszt nie wrzucać. Niektóre z tych mięs podczas obróbki termicznej mogą wytwarzać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Wybór mięsa to podstawa zdrowego grillowania
Wybór mięsa to podstawa zdrowego grillowania © Getty Images

Nadmiar heterocyklicznych amin i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Z badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wynika, że dotyczy to zwiększonego ryzyka rozwoju raka piersi, raka jelita grubego, wątroby, nowotworów skóry i raka prostaty.

Boczek ma wysoką zawartość tłuszczu, który podczas grillowania skapuje na rozżarzone węgle. W efekcie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które są związkami rakotwórczymi.

Szkodliwe WWA powstają także przy grillowaniu zawierającej spore ilości tłuszczu karkówki. Długotrwała obróbka termiczna mięsa sprzyja również powstawaniu heterocyklicznych amin aromatycznych (HCA), które mają właściwości rakotwórcze. Aby ograniczyć ryzyko, zaleca się używanie tacek aluminiowych, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na węgiel, oraz unikanie przypalania mięsa.

Z kolei popularne kiełbasy peklowane i wędzone zawierają azotany i azotyny. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą one przekształcać się w nitrozoaminy – substancje o działaniu rakotwórczym. Dodatkowo przypalone kiełbasy mogą zawierać heterocykliczne aminy aromatyczne.

Aby zminimalizować ryzyko, warto wybierać kiełbasy o prostym składzie, bez konserwantów, np. surową białą kiełbasę z wysoką zawartością mięsa.

Zdrowsze alternatywy na grilla

Chcąc cieszyć się grillowaniem bez obaw o zdrowie, warto sięgnąć po chude mięsa, takie jak pierś z kurczaka, filet z indyka czy schab. Zawierają one mniej tłuszczu, co zmniejsza ryzyko powstawania szkodliwych substancji.

Aby grillowanie było zdrowsze, warto marynować mięsa w ziołach, oliwie i czosnku. Takie przygotowanie nie tylko wzbogaci smak potraw, ale również zmniejszy powstawanie rakotwórczych HCA.

Wyjątkowo pomocny jest tu rozmaryn, prawdziwy lider w walce z tymi szkodliwymi związkami, ale warto dodać także tymianek, mieloną czerwoną paprykę i szałwię.

Grillowanie pośrednie, bez bezpośredniego kontaktu z płomieniami, oraz stosowanie odpowiednich tacek to kolejne metody na ograniczenie ryzyka.

Doskonałym wyborem są również warzywa – cukinia, bakłażan, papryka czy szparagi nie tylko urozmaicą menu, ale dostarczą też cennych składników odżywczych.

Źródło:

  1. Narodowy Instytut Badań nad Rakiem
  2. Polsat News
  3. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału