Herbata

Herbata to napój znany na całym świecie. Ludzie uwielbiają ją i piją do wszystkich posiłków i między nimi. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez tego napoju i każdy ma swój ulubiony rodzaj herbaty. Herbata czarna, czerwona, zielona, owocowa – każdy rodzaj ma wyjątkowy smak, aromat, a także właściwości. Niewielu z nas bowiem wie, że herbata poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi ma także właściwości lecznicze, z których najważniejsze to: pokonywanie zaparć, rozjaśnienie wzroku, oczyszczanie organizmu czy poprawianie zdolności pamięciowych.

1. Rodzaje herbaty

Właściwości herbaty
Właściwości herbaty

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również...

zobacz galerię

Zobacz film: "Właściwości herbaty z dzikiej róży"

Herbata to napar przygotowywany z liści i pąków rośliny o tej samej nazwie. Drzewo lub krzew ma małe, jajowate, pojedyncze listki i białe pachnące kwiaty. Plantacje herbatyzakładane są zwykle 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Zasadzone rośliny mogą plonować nawet 20 lat. Najpopularniejsze rodzaje herbaty to:

  • czarna herbata – aby ją uzyskać wystarczy kilkugodzinna fermentacja i suszenie; w czasie fermentacji zwiędłe listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu, część garbników przemienia się wtedy w związki aromatyczne;
  • zielona herbata – powstaje tylko dzięki suszeniu; fermentacja nie zachodzi, garbniki więc pozostają, dając cierpki smak i orzeźwienie;
  • biała herbata – powstaje z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną, które są następnie tylko suszone; biała herbata zawiera dużo polifenoli, dzięki czemu ma silne działanie oksydacyjne, ponadto jest wysoko oceniana przez smakoszy tego napoju;
  • żółta herbata – otrzymuje się ją z młodych listków i pączków, które poddaje się procesowi fermentacji;
  • czerwona herbata – powstaje w długim procesie fermentacji;
  • herbata typu ulung (oolong) – dość krótko fermentowana, a następnie suszona, jest produktem pośrednim między herbatą zieloną a czarną.

2. Ogólne właściwości herbaty

Herbata pobudza dzięki teinie, która w przeciwieństwie do kofeiny nie ma negatywnego działania na serce i układ krążenia. W tej roślinie znajdują się także teofilina i teobromina, które pobudzają i działają moczopędnie oraz sole mineralne, zasady purynowe, witamina K i B2, garbniki i olejek eteryczny. Szczególne znaczenie mają flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, neutralizują wolne rodniki i mają działanie przeciwnowotworowe. Aby pojawiły się w filiżance, należy zaparzać herbatę przynajmniej 2 minuty. Parzenie jest bowiem niezwykle ważnym elementem picia herbaty i pozwala wykorzystać różne właściwości tego napoju. Jeśli zaparzamy herbatę krócej niż trzy minuty, wtedy będzie miała ona działanie pobudzające, jeśli natomiast dłużej niż pięć minut – przyniesie ukojenie. Herbata parzona kilkanaście minut może podrażnić żołądek, ale jednocześnie dobrze działa na błonę śluzową jelit podczas biegunki. Ogólne właściwości herbaty zostały wykorzystane także w produkcji kosmetyków, które mają działanie antyoksydacyjne, łagodzące, przeciwzapalne, chroniące też przed promieniami UV (dzięki temu spowalnia starzenie się skóry), wzmacniające, odchudzające i oczyszczające. Herbata znalazła też zastosowanie w preparatach do higieny intymnej, a to dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antybakteryjnemu i neutralizacji zapachów.

3. Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty. Zaleca ją wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Jak przekazują źródła, zieloną herbatę wykorzystywano w Chinach już 4000 lat temu, a jako lekarstwo wykorzystywano ją także w Japonii, Indiach i Tajlandii. Istnieje kilkanaście rodzajów zielonej herbaty, a dwie podstawowe odmiany pochodzą z Chin i Japonii. Mniej popularne gatunki to odmiana cejlońska i Kahwa (pochodząca z Kaszmiru). Zielona herbata powinna być zaparzana w temperaturze od 80°C do 90°C. Optymalny czas zaparzania waha się od 2 do 3 min. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna przekraczać 60°C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien trwać mniej niż 30 sekund. Liście najlepszej jakości są o wiele wydajniejsze i można je zaparzać 2-3-krotnie. Niektórzy twierdzą także, że zielona herbata zaparzona pierwszy raz w temperaturze 90°C powinna być wylana, a pić powinno się dopiero drugi napar, bo jest on oczyszczony z toksyn i pozwala wydobyć wszystkie lecznicze właściwości herbaty, do których należą:

  • zapobieganie i hamowanie rozwoju wielu nowotworów;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie zawałowi serca;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego;
  • działanie antystresowe i przeciwwrzodowe;
  • zapobieganie nadkwaśności żołądka;
  • zapobieganie hamowanie rozwoju próchnicy;
  • działanie antyokscydacyjne;
  • łagodzenie zapalenia spojówek (poprzez nakładanie na oczy okładu z ostudzonej zielonej herbaty).

Właściwości lecznicze czerwonej herbaty i yerba mate

Nie tylko zielona herbata ma właściwości lecznicze. Posiadają je także inne odmiany tego trunku, szczególnie czerwona herbata i yerba mate, która posiada wiele witamin i składników mineralnych. Chińska czerwona herbata ma ziemisty smak i zapach. Słodzenie tej herbaty neutralizuje większość jej walorów leczniczych, do których należą:

  • walka z nadwagą – czerwona herbata wspomaga metabolizm i ułatwia wypróżnianie;
  • wspomaganie pracy wątroby, dzięki czemu możliwe jest szybsze trawienie alkoholu;
  • działanie moczopędne – zaleca się ją osobom z problemami nerkowymi;
  • obniżanie poziomu cholesterolu;
  • zapobieganie zmianom miażdżycowym;
  • obniżanie ciśnienia;
  • poprawa krążenia obwodowego i mózgowego, dzięki czemu poprawia się jakość myślenia i ułatwiona jest koncentracja;
  • poprawa pamięci;
  • poprawa nastroju i zwalczanie lekkiej depresji;
  • ogólne wzmocnienie organizmu.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości herbaty yerba mate, to należą do ich:

  • wzmacnianie odporności organizmu i poprawa wzroku dzięki zawartej w herbacie witaminie A;
  • utrzymywanie właściwego stanu nerwowego – witamina B1;
  • wzmocnienie włosów i zapobieganie zapaleniom oczu dzięki zawartej w napoju witaminie B2;
  • wzmocnienie zębów i przyrost liczby czerwonych krwinek – witamina C;
  • wzmocnienie kości i zębów – duże ilości wapna znajdujące się w herbacie;
  • utrzymywanie sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu – wysoka zawartość fosforu;
  • utrzymywanie sprawności fizycznej – obecność żelaza.

Aby wykorzystać wszystkie lecznicze właściwości herbaty, należy ją zaparzać i przechowywać w odpowiedni sposób, dbać o jakość wody, z której jest przyrządzana i podawać w odpowiednich naczyniach.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.