Herbata

Herbata to napój znany na całym świecie. Ludzie uwielbiają ją i piją do wszystkich posiłków i między nimi. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez tego napoju i każdy ma swój ulubiony rodzaj herbaty. Herbata czarna, czerwona, zielona, owocowa – każdy rodzaj ma wyjątkowy smak, aromat, a także właściwości. Niewielu z nas bowiem wie, że herbata poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi ma także właściwości lecznicze, z których najważniejsze to: pokonywanie zaparć, rozjaśnienie wzroku, oczyszczanie organizmu czy poprawianie zdolności pamięciowych.

Polecane wideo:

Rodzaje herbaty

Właściwości herbaty

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również dobroczynny wpływ na zdrowie.

Herbata to napar przygotowywany z liści i pąków rośliny o tej samej nazwie. Drzewo lub krzew ma małe, jajowate, pojedyncze listki i białe pachnące kwiaty. Plantacje herbatyzakładane są zwykle 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Zasadzone rośliny mogą plonować nawet 20 lat. Najpopularniejsze rodzaje herbaty to:

  • czarna herbata – aby ją uzyskać wystarczy kilkugodzinna fermentacja i suszenie; w czasie fermentacji zwiędłe listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu, część garbników przemienia się wtedy w związki aromatyczne;
  • zielona herbata – powstaje tylko dzięki suszeniu; fermentacja nie zachodzi, garbniki więc pozostają, dając cierpki smak i orzeźwienie;
  • biała herbata – powstaje z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną, które są następnie tylko suszone; biała herbata zawiera dużo polifenoli, dzięki czemu ma silne działanie oksydacyjne, ponadto jest wysoko oceniana przez smakoszy tego napoju;
  • żółta herbata – otrzymuje się ją z młodych listków i pączków, które poddaje się procesowi fermentacji;
  • czerwona herbata – powstaje w długim procesie fermentacji;
  • herbata typu ulung (oolong) – dość krótko fermentowana, a następnie suszona, jest produktem pośrednim między herbatą zieloną a czarną.

Ogólne właściwości herbaty

Herbata pobudza dzięki teinie, która w przeciwieństwie do kofeiny nie ma negatywnego działania na serce i układ krążenia. W tej roślinie znajdują się także teofilina i teobromina, które pobudzają i działają moczopędnie oraz sole mineralne, zasady purynowe, witamina K i B2, garbniki i olejek eteryczny. Szczególne znaczenie mają flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, neutralizują wolne rodniki i mają działanie przeciwnowotworowe. Aby pojawiły się w filiżance, należy zaparzać herbatę przynajmniej 2 minuty. Parzenie jest bowiem niezwykle ważnym elementem picia herbaty i pozwala wykorzystać różne właściwości tego napoju. Jeśli zaparzamy herbatę krócej niż trzy minuty, wtedy będzie miała ona działanie pobudzające, jeśli natomiast dłużej niż pięć minut – przyniesie ukojenie. Herbata parzona kilkanaście minut może podrażnić żołądek, ale jednocześnie dobrze działa na błonę śluzową jelit podczas biegunki. Ogólne właściwości herbaty zostały wykorzystane także w produkcji kosmetyków, które mają działanie antyoksydacyjne, łagodzące, przeciwzapalne, chroniące też przed promieniami UV (dzięki temu spowalnia starzenie się skóry), wzmacniające, odchudzające i oczyszczające. Herbata znalazła też zastosowanie w preparatach do higieny intymnej, a to dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antybakteryjnemu i neutralizacji zapachów.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty. Zaleca ją wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Jak przekazują źródła, zieloną herbatę wykorzystywano w Chinach już 4000 lat temu, a jako lekarstwo wykorzystywano ją także w Japonii, Indiach i Tajlandii. Istnieje kilkanaście rodzajów zielonej herbaty, a dwie podstawowe odmiany pochodzą z Chin i Japonii. Mniej popularne gatunki to odmiana cejlońska i Kahwa (pochodząca z Kaszmiru). Zielona herbata powinna być zaparzana w temperaturze od 80°C do 90°C. Optymalny czas zaparzania waha się od 2 do 3 min. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna przekraczać 60°C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien trwać mniej niż 30 sekund. Liście najlepszej jakości są o wiele wydajniejsze i można je zaparzać 2-3-krotnie. Niektórzy twierdzą także, że zielona herbata zaparzona pierwszy raz w temperaturze 90°C powinna być wylana, a pić powinno się dopiero drugi napar, bo jest on oczyszczony z toksyn i pozwala wydobyć wszystkie lecznicze właściwości herbaty, do których należą:

  • zapobieganie i hamowanie rozwoju wielu nowotworów;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie zawałowi serca;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego;
  • działanie antystresowe i przeciwwrzodowe;
  • zapobieganie nadkwaśności żołądka;
  • zapobieganie hamowanie rozwoju próchnicy;
  • działanie antyokscydacyjne;
  • łagodzenie zapalenia spojówek (poprzez nakładanie na oczy okładu z ostudzonej zielonej herbaty).

Właściwości lecznicze czerwonej herbaty i yerba mate

Nie tylko zielona herbata ma właściwości lecznicze. Posiadają je także inne odmiany tego trunku, szczególnie czerwona herbata i yerba mate, która posiada wiele witamin i składników mineralnych. Chińska czerwona herbata ma ziemisty smak i zapach. Słodzenie tej herbaty neutralizuje większość jej walorów leczniczych, do których należą:

  • walka z nadwagą – czerwona herbata wspomaga metabolizm i ułatwia wypróżnianie;
  • wspomaganie pracy wątroby, dzięki czemu możliwe jest szybsze trawienie alkoholu;
  • działanie moczopędne – zaleca się ją osobom z problemami nerkowymi;
  • obniżanie poziomu cholesterolu;
  • zapobieganie zmianom miażdżycowym;
  • obniżanie ciśnienia;
  • poprawa krążenia obwodowego i mózgowego, dzięki czemu poprawia się jakość myślenia i ułatwiona jest koncentracja;
  • poprawa pamięci;
  • poprawa nastroju i zwalczanie lekkiej depresji;
  • ogólne wzmocnienie organizmu.

Jeśli chodzi o lecznicze właściwości herbaty yerba mate, to należą do ich:

  • wzmacnianie odporności organizmu i poprawa wzroku dzięki zawartej w herbacie witaminie A;
  • utrzymywanie właściwego stanu nerwowego – witamina B1;
  • wzmocnienie włosów i zapobieganie zapaleniom oczu dzięki zawartej w napoju witaminie B2;
  • wzmocnienie zębów i przyrost liczby czerwonych krwinek – witamina C;
  • wzmocnienie kości i zębów – duże ilości wapna znajdujące się w herbacie;
  • utrzymywanie sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu – wysoka zawartość fosforu;
  • utrzymywanie sprawności fizycznej – obecność żelaza.

Aby wykorzystać wszystkie lecznicze właściwości herbaty, należy ją zaparzać i przechowywać w odpowiedni sposób, dbać o jakość wody, z której jest przyrządzana i podawać w odpowiednich naczyniach.

Martyna Kosienkowska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Duffy S.J., Keaney J.F., Holbrook M. i wsp.: Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation 2001; 104: 151–156
  • Duffy S.J., Vita J.A., Holbrook M. i wsp.: Effect of acute and chronic tea consumption on platelet aggregation in patients with coronary artery disease. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2001; 21: 1084–1089.

Napoje

Komentarze (4)
~brutus
~brutus 2 tygodnie temu

@~Mia: po prostu bezczelnie przemilcza, a nie obala Chyba że jakiś gimnazjalista piszący tekst dal wp jest dla ciebie alfą i omegą. Największą wadą herbaty jest to, że zmniejsza wchłanianie żelaza!

Odpowiedz
~kar0
~kar0 9 miesięcy temu

@~Mia: ja też bardzo lubię zielone, ale z jakimiś dodatkami - opuncją, trawą cytrynową i innymi. teekanne ma też taką z cytryną i imbirem, a jako że ostatnio mam fazę na imbir, to pije ją hektolitrami :P

Odpowiedz
~Mia
~Mia 9 miesięcy temu

bardzo przydatny artykuł :) ja się nawet kiedyś spotkałam z tezą że herbaty są szkodliwe na szczęście ten tekst je obala. szczególnie upodobałam sobie zielone herbatki. piłam już bardzo różne - teekanne vitaxy itp

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Herbata
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Herbata
Herbata

Żółta herbata - właściwości zdrowotne

Żółta herbata - właściwości zdrowotne

Pochodzenie żółtej herbaty Herbata żółta, zwana także cesarską, pochodzi z Chin, gdzie produkowana jest w bardzo małych ilościach. Pierwotnie (...) była napojem, którym rozkoszowali się wyłącznie cesarz i jego najbliżsi....

Herbata

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Sześć herbat na wzmocnienie odporności

Herbata z mniszka lekarskiego Chińscy medycy od ponad 1000 lat stosowali herbatę z mniszka lekarskiego jako remedium na wiele dolegliwości. Wierzyli (...) terapię mniszkiem lekarskim. Roślina może wywołać niepożądane...

Herbata

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata zielona Jak dowodzą badacze, polifenole znajdujące się w tej herbacie mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeniom, takim (...) także hamować utratę zdolności poznawczych. Używanie zielonej herbaty...

Herbata

Dlaczego warto pić białą herbatę?

Dlaczego warto pić białą herbatę?

Właściwości białej herbaty Biała herbata uznawana jest z jedną z najcenniejszych. Obfituje w cenne składniki odżywcze, jest delikatna w smaku (...) i ma subtelny aromat. Swoje cenne właściwości biała herbata...

Herbata

Właściwości herbaty

Właściwości herbaty

Picie herbaty to również sposób spędzania czasu w bliskim gronie. Wiele składników napoju ma również dobroczynny wpływ na zdrowie.

Herbata

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Zielona herbata najzdrowszym napojem na świecie? Nie bez powodu zieloną herbatę określa się mianem najzdrowszego napoju na świecie. Jest ona bogata (...) ? Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Zawarte w zielonej...

Herbata

Najlepszy napój dla alergików

Najlepszy napój dla alergików

Niezwykłe właściwości herbaty Od ponad trzech tysięcy lat herbata służy jako lekarstwo. Kiedyś wykorzystywana tylko w tradycyjnej medycynie chińskiej (...) , dzisiaj powszechnie stosowana. Ułatwia odchudzanie, poprawia...

Herbata

Herbata, dzięki której schudniesz

Herbata, dzięki której schudniesz

Dobroczynny wpływ herbaty Wszyscy wiedzą, że w herbacie znajdują się dobroczynne składniki zapobiegające wielu chorobom. Badania pokazują, że herbata (...) może zapobiec zapaleniu stawów, udarom, próchnicy,...

Herbata

Poznaj właściwości czerwonej herbaty

Poznaj właściwości czerwonej herbaty

Czym jest czerwona herbata? Czerwona herbata, inaczej oolong, poddawana jest bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Spośród wszystkich rodzajów (...) herbat zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny....

Herbata

Gorąca herbata może powodować raka

Gorąca herbata może powodować raka

Naukowcy odkryli, że regularne picie herbaty o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza jest powiązane z ośmiokrotnie wyższym ryzykiem raka przełyku (...) temperaturze, nie ma powodu do zmartwień. Niebezpieczna herbata Badania...