Trwa ładowanie...

Hibiskus - charakterystyka, odmiany, właściwości, sposób parzenia

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 21.08.2023 18:37
Hibiskus słynie ze swoich pięknych, kolorowych kwiatów.
Hibiskus słynie ze swoich pięknych, kolorowych kwiatów. (Adobe stock)

Hibiskus, nazywany przez wiele osób różą chińską czy ketmią wykazuje szereg właściwości leczniczych. W roślinie znaleźć można między innymi: witaminę C, kwasy organiczne czy błonnik. Herbata z hibiskusa to naturalny środek na wzmocnienie odporności. Napój ten słynie ze swego działania przeciwzapalnego, moczopędnego i antybakteryjnego. Jakie są najpopularniejsze odmiany hibiskusa? Jak wyglądają te rośliny?

spis treści

1. Co to jest hibiskus?

Hibiskus, znany również jako róża chińska lub ketmia to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych. W naturalnym środowisku spotkać go można na wielu obszarach afrykańskich. Występuje też w Ameryce Środkowej, Brazylii, Australii czy na Hawajach. Ze względu na bliskie pokrewieństwo, hibiskus bywa mylony z naszą rodzimą malwą.

W tradycyjnej medycynie ludowej hibiskus jest wykorzystywany do łagodzenia objawów gorączki, dolegliwości bólowych głowy, problemów trawiennych. Roślina ta ceniona jest również za swoje właściwości diuretyczne.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Jak wygląda hibiskus?

W warunkach naturalnych hibiskus najczęściej przybiera formę niewielkiego drzewa lub krzewu. Niezwykle charakterystyczne są duże kwiaty rośliny. W zależności od odmiany mogą mieć od 4 do nawet 15 centymetrów. Barwa kwiatów również zależy od gatunku. Mogą być one białe, różowe, fioletowe, czerwone bądź pomarańczowe.

2. Odmiany hibiskusa

Najważniejsze odmiany hibiskusa to:

  • hibiskus bagienny – doceniany za okazałe, piękne kwiaty i długi okres kwitnienia. W naszym kraju spotkać go można w parkach, ogrodach, ale również na balkonach. Kwiaty rośliny mogą mieć barwę białą, kremową, różową bądź intensywnie czerwoną,
  • hibiskus syryjski – pochodzi z rejonów Chin oraz Tajwanu. Charakterystyczną cechą rośliny są ząbkowane, szarozielone liście, a także białe, różowe bądź niebieskie kwiaty.

3. Zdrowotne właściwości hibiskusa

Hibiskus stanowi cenne źródło kwasów organicznych. W jego składzie znaleźć można między innymi kwas jabłkowy, kwas cytrynowy i kwas malonowy (substancje te znane są ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych).

Zawarta w roślinie witamina C działa antyoksydacyjnie, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, pomaga zredukować ciśnienie tętnicze krwi i wyregulować poziom glukozy. Antocyjany, czyli naturalne barwniki nadające hibiskusowi intensywny czerwony lub fioletowy kolor wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Ważną substancją zawartą w roślinie jest błonnik. Składnik ten pomaga ustabilizować poziom cukru w organizmie. Przeciwdziała:

Na co pomaga hibiskus? Warto wiedzieć, że picie naparów hibiskusowych pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Prawidłowy poziom cholesterolu ma znaczenie m.in. w utrzymaniu prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego. Roślina działa moczopędnie, dlatego warto po nią sięgnąć, gdy borykamy się z problemem zapalenia pęcherza.

4. Jak parzyć hibiskus?

Parzenie naparu czy herbaty z hibiskusa (znanej także jako karkade) jest dość proste. Cały proces sprowadza się do zalania suszonych kwiatów rośliny odpowiednią ilością gotowanej wody. Oto składniki potrzebne do przyrządzenia pysznego napoju:

  • suszone kwiaty hibiskusa (2 łyżeczki),
  • gorąca wodą (o temperaturze około 95 stopni),
  • opcjonalnie: miód, cukier, cytryna do smaku.

Sposób przygotowania:

Zalej kwiaty hibiskusa gorącą wodą. Zostaw napar pod przykryciem na mniej więcej 5-8 minut. Hibiskus ma dość intensywny smak, dlatego lepiej zacząć od krótszego czasu parzenia, a następnie go wydłużać, jeśli chcesz wzmocnić smak napoju.

Przyrządzony napar możesz osłodzić miodem, cukrem bądź ksylitolem. Możesz także dodać kawałek cytryny, aby nadać mu odświeżającego smaku. Napar hibiskusowy można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeśli preferujesz napój schłodzony, możesz udekorować go plasterkiem cytryny, pomarańczy lub listkiem mięty.

5. Przeciwwskazania do stosowania hibiskusa

Herbaty czy naparu z hibiskusa powinny unikać osoby, które cierpią na niedociśnienie tętnicze. Kolejnym przeciwwskazaniem jest stosowanie leków przeciwcukrzycowych. Wśród innych przeciwwskazań warto wymienić refluks i wrzody żołądka i/lub dwunastnicy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze