Trwa ładowanie...

Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy! Zadbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi

 Agnieszka Gotówka
12.03.2024 08:23
Płatna współpraca z marką Health Labs Care
Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy! Zadbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi
Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy! Zadbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi (Adobe Stock)

O insuliooporności mówi się coraz więcej. Nadal jednak jest to temat, który wymaga bliższego poznania. Czym zatem jest insulinooporność? Jakie daje objawy? I jak trzymać poziom cukru w ryzach?

Co to jest insulinooporność?

O ile o cukrzycy wiemy coraz więcej, o tyle insulinooporność nadal budzi sporo wątpliwości. Bywa bagatelizowana, a jej dość charakterystyczne objawy zrzucane są na karb przemęczenia. To poważne zaniedbanie, bo nie bez powodu insuliooporność bywa nazywana stanem przedcukrzycowym.

Nie jest to co prawda choroba, ale ostatni sygnał, że czas na zmiany w diecie. Pojawia się wtedy, gdy w organizmie doszło do zaburzenia wydzielania insuliny (tkanki mają obniżoną wrażliwość na jej działanie), przez co glukoza – jeden z najważniejszych substratów energetycznych ustroju – nie może przyjmować prawidłowych wartości.

Organizm próbuje sobie jakoś radzić: insulina produkowana jest więc w nadmiarze (hiperinsulinizm). Ma to jednak swoje konsekwencje, bo jej nadmiar wywiera niekorzystny wpływ na niektóre procesy w organizmie. Zaburza gospodarkę cholesterolem i regulację ciśnienia krwi, sprzyja stłuszczeniu wątroby, zwiększa też tempo podziałów komórkowych. Pośrednio przyczynia również do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych [1]

Piszemy o tym dlatego, że hiperinsulinemia nierzadko idzie w parze z insulinoopornością. A co przyczynia się do jej powstania? O jednoznaczną odpowiedź trudno, wiadomo jednak, że nie bez znaczenia jest otyłość brzuszna, nadmierne spożycie kalorii, jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a także uwarunkowania genetyczne (m.in. cukrzyca typu 2 i otyłość w rodzinie).

Wiadomo również, że do czynników ryzyka rozwoju insulinooporności zalicza się niedoczynność tarczycy [2]

Jakie objawy daje insulinooporność?

Te są charakterystyczne, jednak dość często bagatelizowane. W przypadku insulinooporności bowiem nic nie boli, jednak równowaga w organizmie jest zachwiana, przez co czujemy się senni (zwłaszcza po posiłku) i zmęczeni. Pojawić się może rozdrażnienie i problem z koncentracją.

Insulinooporność: objawy

  • przyrost masy ciała (szczególnie w okolicy brzucha)
  • obniżenie nastroju
  • problemy z pamięcią
  • uczucie zimna
  • częste uczucie głodu
  • większa ochota na słodycze napady tzw. wilczego głodu

Podwyższony poziom cukru we krwi pomogą wykryć badania, na które może skierować lekarz pierwszego kontaktu lub diabetolog. Jednym z nich jest test obciążenia glukozą, czyli doustny test tolerancji glukozy (DTTG lub z ang. OGTT, potocznie: krzywa cukrowa). Wykonuje się je na podstawie próbki krwi pobranej z żyły pacjenta po wcześniejszym podaniu glukozy rozpuszczonej w wodzie. Badanie pozwala sprawdzić, w jakim tempie stężenie glukozy powróci do wartości wyjściowych.

Lekarze mają też do dyspozycji badanie glukozowo-insulinowe, w których normę glukozy na czczo określono na poziomie 70-90 mg/dl, a insuliny – 3-9 µlU/ml. Jeśli parametry te są przekroczone, wówczas diagnozowana jest insulinooporność.

Mając te wyniki, można też ocenić proporcję pomiędzy stężeniem glukozy i insuliny oznaczonych na czczo za pomocą wskaźnika HOMA-IR. Jeśli jest podwyższony, oznacza to, że w odpowiedzi na dane stężenie glukozy wydzieliła się zbyt duża ilość insuliny (w warunkach fizjologicznych wartość tego współczynnika wynosi 1).

Jak insulinooporność wpływa na naszą wagę?

W przypadku insulinoopornośći dość charakterystyczny jest problem z nadmiarem kilogramów, których szalenie trudno się pozbyć. A kiedy liczby na wadze stoją w miejscu, osłabia się nasza chęć do zmian i pojawia się zniechęcenie do dalszej pracy. To z kolei pogłębia nadmierne wydzielanie insuliny przez komórki β wysp trzustkowych.

Kluczem jest tu odpowiednia dieta, która komponowana jest w taki sposób, by uwzględniać indeks glikemiczny. To najlepszy drogowskaz, bo dość jasno podpowiada, co jeść, a czego unikać. Jest procentowym wskaźnikiem porównującym wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu ze wzrostem stężenia glukozy po spożyciu czystej glukozy.

Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny (powyżej 70), m.in. pieczywo z białej mąki, słodkie wypieki, makarony, dżemy, owoce z puszki, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie – również duży wyrzut insuliny, co sprzyja przybieraniu na wadze.

Z kolei produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 55) – surowe warzywa, pieczywo żytnie lub razowe, płatki owsiane, brązowy ryż – nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Ich trawienie przebiega wolniej. Są też bardziej sycące.

Istotna jest też kolejność jedzenia tego, co mamy na talerzu. Zaczynamy od warzyw, później źródeł białka i tłuszczu, a na końcu sięgamy po węglowodany. Jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę, zjedzmy jej niewielką porcję tuż po posiłku.

Względnie stały poziom cukru we krwi zapobiega np. nagłym napadom głodu w ciągu dnia, zwiększa koncentrację i zapobiega występowaniu nadmiernej senności po posiłku.

(Materiał Partnera)

Insulinooporność – dieta jest najważniejsza, ale potrzebujesz wsparcia!

Bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna. Sprzyja redukcji masy ciała, poprawia wrażliwość mięśni na insulinę, wpływa korzystnie na kontrolę glikemii i profil lipidowy [3].

Warto też sięgnąć po suplement diety BalanceMe od Health Labs Care, który wspiera równowagę gospodarki cukrowej. Obecne w nim składniki mają udokumentowane działanie wyrównujące stężenie cukru we krwi, jest to więc preparat idealny dla osób z insulinoopornością, zespołem metabolicznym, nadwagą i otyłością. Może być też odpowiednim wsparciem leczenia w początkowym etapie cukrzycy typu 2 (jeśli nie jest stosowany z metforminą), jednak warto wcześniej skonsultować suplementację z lekarzem.

W składzie BalanceMe obecna jest:

  • berberyna – zmniejsza oporność na insulinę, wspomaga rozkład cukru w komórkach, sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym, ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne (podwyższa “dobry” cholesterol HDL, obniża „zły”;
  • kwas alfa-lipolowy (ALA) – wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę, ma zdolność regeneracji antyoksydantów i pozytywny wpływ na lepsze działanie glutationu;
  • mio-inozytol – wspiera działanie insuliny, usprawnia wychwyt glukozy przez mięśnie, zmniejsza jej krążenie we krwi, reguluje ponadto gospodarkę cukrowo-insulinową;
  • cynamon – pomaga poprawić regulację cukru we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, wpływa też na gospodarkę węglowodanową.

Suplement diety BalanceMe ma krótki, prosty skład, który bazuje na bezpiecznych i przebadanych pod tym kątem związkach. To jedyne takie połączenie składników na polskim rynku. Dostępny jest na Health Labs Care.

Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Płatna współpraca z marką Health Labs Care
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze