2 z 13Co jeść, aby mieć dobry wzrok?
Wspomniana wcześniej luteina to nie tylko żółty barwnik wytwarzany przez rośliny, ale i ważny dla zdrowia oczu związek chemiczny z grupy karotenoidów. Substancja ta poprawia ostrość widzenia, umożliwia prawidłowe rozpoznawanie kolorów. Występuje w warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, boćwina, czy liście sałaty. Cennym źródłem luteiny jest także brukselka, szczypiorek, kabaczek, awokado oraz marchewka.
Na zdrowie oczu doskonale wpływa także witamina A. Ten silny przeciwutleniacz wpływa pozytywnie na siatkówkę oka. Witaminę A znajdziemy w takich produktach żywnościowych jak: jaja kurze, morele, papaja, mango, groszek, mleko, pomidor, archew, bataty, brokuły, masło, jarmuż, szpinak, dynia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 również wpływają pozytywnie na nasze zdrowie narządu wzrokowego. Najbogatszymi naturalnymi źródłami kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledź czy tuńczyk.