Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso?

Mięso można rozmrażać na kilka sposobów, ale nie wszystkie z nich są równie bezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie najlepszą metodą jest rozmrażanie mięsa w lodówce. Jednak to może zająć wiele godzin. Jeśli potrzebujesz jak najszybciej doprowadzić skutą lodem wołowinę lub drób do stanu używalności, możesz wykorzystać jedną z następujących porad ekspertów z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii: Catherine Cutter i Stephanie Doores.

Zimna woda

Sugerowana metoda: mięso w szczelnie zamkniętym worku umieść w pojemniku z zimą wodą i wymieniaj ją co 30 minut. Jeśli nie masz takiej możliwości, włóż mrożonkę zawiniętą w worek pod strumień bieżącej zimnej wody. Nigdy nie rozmrażaj mięsa w ciepłej ani tym bardziej gorącej wodzie. W ten sposób pobudzisz rozwój bakterii, co może spowodować zatrucie, a  dodatkowo przygotowana później potrawa będzie miała nieprzyjemny zapach.

Zobacz film: "Wszystko na temat mrożenia i rozmrażania [Specjalista radzi]"

Zalety: ten sposób jest znacznie szybszy niż rozmrażanie w lodówce. Jest przy okazji w miarę bezpieczny. Dzięki temu, że mięso nie jest poddawane oddziaływaniu wysokiej temperatury, nie wytworzy się środowisko sprzyjające szybkiemu rozwojowi bakterii. Półkilogramowy kawałek mięsa powinien być gotowy do dalszej obróbki mniej więcej po godzinie.

Wady: metoda ta wymaga poświęcenia sporej uwagi, zwłaszcza przy wymienianiu wody co 30 minut. Włożenie mięsa pod bieżącą wodę nie należy do ekonomicznych rozwiązań. Oprócz tego należy upewnić się, że worek, w którym znajduje się mięso jest szczelny, ponieważ rozmoczenie mięsa może sprzyjać rozwijaniu się drobnoustrojów.

Mikrofalówka

Sugerowana metoda: umieść zamrożone mięso w naczyniu odpowiednim do użycia w mikrofalówce. Nastaw odpowiedni program i czekaj na sygnał oznaczający, że mięso jest gotowe. Mięso należy ugotować, upiec lub usmażyć od razu po rozmrożeniu.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?

Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci, ale także dietetycy. I choć zdania są podzielone, to jednak w ścisłej czołówce...

Zalety: jest to zdecydowanie najszybsza i najbezpieczniejsza metoda, a oprócz tego jest wygodna i nie wymaga poświęcania zbyt dużej uwagi.

Wady: rozmrażając mięso w ten sposób, można doprowadzić do podgrzania go. W takim wypadku trzeba będzie ugotować je bezpośrednio po rozmrożeniu, tak aby zapobiec namnażaniu się bakterii w ciepłych miejscach. Należy też uważnie dobrać naczynie do rozmrażania. Niektóre z nich mogą topnieć w zetknięciu z gorącym produktem lub wytwarzać szkodliwe substancje chemiczne (do takich należą np. styropianowe tacki). Najlepiej więc przełożyć mięso na talerz.

I jeszcze ważna informacja na koniec: nigdy nie wolno zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. To najpewniejszy sposób zarażenia się salomonellą!

Komentarze (77)
~ala
~ala około miesiąca temu

Pracowałem kiedyś w angielskiej fabryce kiełbasy, były one robione z mrożonego mięsa a następnie ponownie zamrażane na okres do 2 lat po czym pieczone w gorącym oleju i sprzedawane jako świeżutkie i pachnące. Więc jak z tym powtórnym zamrażaniem.

Odpowiedz
PROZDROWOTNIA
PROZDROWOTNIA ponad rok temu

jednak pozostanę przy powolnym rozmrażaniu w lodówce. Szybkie rozmrażanie to duże straty składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. Lepiej planować obiad wcześniej by dać czas na rozmrażanie.

Odpowiedz
PROZDROWOTNIA
PROZDROWOTNIA ponad rok temu

Zdecydowanie najlepsze dla zachowania jakości mięsa jest powolne rozmrażanie w lodówce. Podczas szybkiego rozmrażania niszczy się tkanka mięsna i następuje wyciek soku mięsnego a z nim straty cennych składników jak witaminy. Więc lepiej planować obiad by dać czas na powolne rozmrożenie :)

Odpowiedz
~beata
~beata ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Odpowiedz
~Jarek
~Jarek ponad rok temu

To była najlepsza porada jaką w życiu usłyszałem. Gdyby nie ten artykuł nigdy bym się nie domyślił że mikrofala ma funkcję rozmrażania. A tak na marginesie to niektórzy mają fajną pracę. Piszą jakieś nieprzydatne bzdury i jeszcze im za to płacą. Pozazdrościć

Odpowiedz
~Junio
~Junio ponad rok temu

Mięso jest szpikowane konserwantami i barwnikami. Żeby uniknąć zatrucia chemią i innymi świństwami, należy zamrożone mięso moczyć w letniej wodzie około 4 godzin, często wodę wymieniając. Zobaczycie, co za świństwa z mięsa wypływają!!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę (...) przechowywanie. Najważniejsze jest ograniczenie...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

W lecie mamy ogromny wybór owoców i warzyw. Jeżeli chcemy z nich skorzystać również w zimie, warto je mrozić latem. Należy jednak pamiętać, że im więcej wody ma owoc, tym krócej może być przechowywany w zamrażalniku. Warto zadbać również...

Zasady przechowywania żywności

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? (WIDEO)

Wędliny, owoce, warzywa to najczęstsze produkty, które przechowujemy w lodówce. Wiele osób twierdzi, że artykuły spożywcze schowane do lodówki zaraz po ich zakupie dłużej zachowają swoją świeżość. Jednak jak się okazuje nie wszystkim...

Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...