Jak najlepiej i najszybciej rozmrażać mięso?
Mięso można rozmrażać na kilka sposobów, ale nie wszystkie z nich są równie bezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie najlepszą metodą jest rozmrażanie mięsa w lodówce. Jednak to może zająć wiele godzin. Jeśli potrzebujesz jak najszybciej doprowadzić skutą lodem wołowinę lub drób do stanu używalności, możesz wykorzystać jedną z następujących porad ekspertów z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii: Catherine Cutter i Stephanie Doores.
1. Zimna woda
Sugerowana metoda: mięso w szczelnie zamkniętym worku umieść w pojemniku z zimą wodą i wymieniaj ją co 30 minut.
Jeśli nie masz takiej możliwości, włóż mrożonkę zawiniętą w worek pod strumień bieżącej zimnej wody.
Nigdy nie rozmrażaj mięsa w ciepłej ani tym bardziej gorącej wodzie. W ten sposób pobudzisz rozwój bakterii, co może spowodować zatrucie, a dodatkowo przygotowana później potrawa będzie miała nieprzyjemny zapach.
Zalety: ten sposób jest znacznie szybszy niż rozmrażanie w lodówce. Jest przy okazji w miarę bezpieczny. Dzięki temu, że mięso nie jest poddawane oddziaływaniu wysokiej temperatury, nie wytworzy się środowisko sprzyjające szybkiemu rozwojowi bakterii.
Półkilogramowy kawałek mięsa powinien być gotowy do dalszej obróbki mniej więcej po godzinie.
Wady: metoda ta wymaga poświęcenia sporej uwagi, zwłaszcza przy wymienianiu wody co 30 minut. Włożenie mięsa pod bieżącą wodę nie należy do ekonomicznych rozwiązań. Oprócz tego należy upewnić się, że worek, w którym znajduje się mięso jest szczelny, ponieważ rozmoczenie mięsa może sprzyjać rozwijaniu się drobnoustrojów.
2. Mikrofalówka
Sugerowana metoda: umieść zamrożone mięso w naczyniu odpowiednim do użycia w mikrofalówce. Nastaw odpowiedni program i czekaj na sygnał oznaczający, że mięso jest gotowe. Mięso należy ugotować, upiec lub usmażyć od razu po rozmrożeniu.
Zalety: jest to zdecydowanie najszybsza i najbezpieczniejsza metoda, a oprócz tego jest wygodna i nie wymaga poświęcania zbyt dużej uwagi.
Wady: rozmrażając mięso w ten sposób, można doprowadzić do podgrzania go. W takim wypadku trzeba będzie ugotować je bezpośrednio po rozmrożeniu, tak aby zapobiec namnażaniu się bakterii w ciepłych miejscach.
Należy też uważnie dobrać naczynie do rozmrażania. Niektóre z nich mogą topnieć w zetknięciu z gorącym produktem lub wytwarzać szkodliwe substancje chemiczne (do takich należą np. styropianowe tacki). Najlepiej więc przełożyć mięso na talerz.
I jeszcze ważna informacja na koniec: nigdy nie wolno zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. To najpewniejszy sposób zarażenia się salomonellą!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl