Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem.

Wybór serów jest ogromny. Ale niestety nie wszystkie są prawdziwe. Mamy problem z ich odróżnieniem i nie zawsze zastanawiamy się co kupujemy. Zakupy bowiem często robimy w pośpiechu. A warto jednak chwilę zatrzymać się zanim wrzucimy do koszyka coś, co nie jest serem, choć jak ser wygląda. Jak odróżnić wyrób seropodobny od sera. Czy jest on szkodliwy i jak wpływa na nasze zdrowie?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Substytut sera

Według zaleceń i nazewnictwa Inspekcji Handlowej ser żółty jest produktem mlecznym, tylko i wyłącznie. Dodać do niego można specjalną pleśń, przyprawy, czasami chlorek wapnia (E509) który naturalnie występuje w soli morskiej.

Natomiast wyrób seropodobny to produkt spożywczy, substytut sera. Otrzymywany jest podczas obróbki mieszaniny mleka z tłuszczem roślinnym, czasami też mlekiem w proszku i skrobią pszenną. Technologia wytwarzania jest podobna. W składzie takiego wyrobu znajdują się jednak substancje konserwujące, a nawet łój i karagen.

Etykiety i skład

Jak rozpoznać prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego? Czytajmy etykiety i skład, to nasze prawo konsumenta. Jeżeli nie ma etykiet na wyrobie spytajmy sprzedawcę, ma obowiązek nas poinformować.

Co powinno nas zastanowić? Jeżeli widniej napis "ser typu", np. ementaler oznacza to, że to nie jest prawdziwy ser. Naszą uwagę powinien zwrócić również napis „ser o obniżonej zawartości cholesterolu”, zazwyczaj są to produkty seropodobne. Są one często reklamowane, jako te, które mają mniej tłuszczu i cholesterolu.

Na etykiecie bywa napisane s er żółty (ze spacją) - w takiej sytuacji producenci już spokojnie dodają do niego olej roślinny.

Warto też przeczytać skład na opakowaniu. Jeżeli jest to prawdziwy ser żółty to w składzie ma mleko, bakterie kwasu mlekowego i podpuszczkę. Jeżeli lista jest znacznie dłuższa i widnieją tam np. tłuszcze roślinne, mleko w proszku, łój mamy do czynienia z wyrobem seropodobnym.

Cena

To kolejny wyznacznik, który pomoże nam odróżnić fałszywy ser od prawdziwego. Produkty seropodobne są dużo tańsze. Jeżeli ser kosztuje 10-12 zł za kilogram, to powinno wzbudzić naszą czujność. Do produkcji 1 kg sera potrzeba 10–12 l mleka. Prawdziwy ser nie może być tani.

Niesmaczne i niezdrowe

Wyroby seropodobne różnią się od przetworów mlecznych smakiem i konsystencją. Są mniej twarde, inaczej się topią. W smaku przypominają olej, gdy dłużej poleżą brzydko pachną. W tego typu wyrobach  naturalne składniki  mleka zastępuje się olejami i białkami roślinnymi.

Sztuczne sery mogą zawierać również olej palmowy. Podczas jego przemysłowego utwardzania wytwarzają się izomery trans, które mogą powodować miażdżycę i cukrzycę. Są także dla organizmu ciężkostrawne. W wyrobach seropodobnych nie znajdziemy także witamin i minerałów.

Sery żółte z kolei są pokarmem bardzo wartościowym i nie należy ich wykluczać z naszej codziennej diety. Wystarczy zachować umiar w ich spożywaniu. Ser to źródło białka i wapnia - w jednym plastrze żółtego sera zawarte jest go ok. 160-200 mg. Należy pamiętać, że jest to produkt bogatoenergetyczny, co znaczy, że spożywany w nadmiarze jest tuczący.

To także źródło witamin B12, D i A. Wapń wpływa pozytywnie na kości i zęby. Te minerały szczególnie potrzebne są rozwijającym się dzieciom. Ser zastępuje mięso i jest źródłem białka w przypadku diety wegetariańskiej.

Zawiera także kwas linolowy, który m.in. chroni przed miażdżycą i nowotworami. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Sery żółte należą do naturalnych afrodyzjaków i poprawią nam humor.

Dorota Krupińska-Ziętkowska

O autorze

Dorota Krupińska-Ziętkowska

Od lat związana z mediami, m.in. jako członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. Swoją karierę rozpoczynała w 2001 r. w Tygodniku Lubelskim. Współpracowała z Polska Press - Kurierem Lubelskim. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2016 r. Absolwentka filologii polskiej oraz filologii słowiańskiej na UMCS w Lublinie.

Dorota Krupińska-Ziętkowska, 12 miesięcy temu

Nabiał

Komentarze (23)
~bolek
~bolek 11 miesięcy temu

to ciekawe dawniej kazdego było stac na ser zółty i to w kazdej ilosci na dworcach barach sprzedawano bulki z serem dzis mowi sie ze dobry ser ,prawdziwy to musi kosztowac 40- 90 zl,więc co sie stało ze nagle tyle kosztuje i mniej zamozni musza kupowac szajs zółty bo ich nie stac..

Odpowiedz
~Jarek1
~Jarek1 ponad rok temu

Sery nie są jedynym problemem faszerują nas chemią we wszystkich produktach. Wprowadzane są jakieś ustawy ograniczające spaliny zakazy odnośnie palenia papierosów ,prostują banany i ogórki a tróją nas we wszystkich artykułach spożywczych dzisiaj nawet chleb czy bułki czyli podstawowe produkty spożywcze są z jakimiś spulchniaczami chemicznymi. Wystarczyłoby wprowadzić polskie normy te które stosowane były kiedyś i mielibyśmy zdrowe żywienie, ale kto na to wpadnie przecież to takie trudne. Sery trzeba produkować sztucznie bo wprowadzono kwoty mleczne ze względu na wprowadzenie kwot mlecznych bo krowy dawały za dużo mleka.

Odpowiedz
~bzyk
~bzyk ponad rok temu

Zamiast aborcji to może zająć się żywnością która zabija dzieci ale kogo to obchodzi to nie dziecko bo na świecie , Zamiast gównianej żywności które kobiety jadają w ciąży to dobra i dzieci się rodzili zdrowe ale kogo to obchodzi najważniejsze zarodki

Odpowiedz
~Polka
~Polka ponad rok temu

Kto dopuszcza ten syf do sprzedaży narażając zdrowie kosumentów! Konsument nie musi się znać o czym świadzcy skład produktu. Ma prawo wiedzieć wprost co kupuje, a nie zastanawiać się czy sobie nie zaszkodzi kupując żółty ser. Za czasów PRL dopuszczano do sprzedaży jedynie wyroby czekoladopodobne, które już w nazwie informowały, że nie jest to czekolada. Konsument nie musiał analizować składu wyrobu aby wiedzieć co kupuje! Jaki był ten PRL taki aby ale rządzący wtedy bardzo kontrolowali rynek żywnościowy w trosce o zdrowie obywateli.

Odpowiedz
~pigwa
~pigwa ponad rok temu

Cała produkcja żywności to jeden wielki szwindel. Pisze ser a jest gówno. Producenci oleju kokosowego sadzą całe tropiki tym badziewiem posuwając się nawet do podpaleń lasu tropikalnego(nie sądzę aby tak przypadkowo dżungla się podpalała) a potem na siłę szukają rynków zbytu. Oczywiście produkuje kicia a surowca dostarcza kocia ale to jest to samo. Tak samo jest z napojami sok jest sokiem ale obecnie nie bo jakiś pajacyk w EU wylobował że może zawierać dodatek wody, cukru i innego świństwa. Oszustwa w świetle prawa. Wielkie markety sprzedają syrop malinowy o zawartości soku z malin 1,8% oczywiście oszustwo bo syrop zawiera około 65% soku malinowego a reszta to cukier. Kiełbasa najlepsza na rynku w wielkich sklepach zawiera 75% mięsa reszta to g.... Przykładów można mnożyć !!! Ale co z tego wszystko zgodnie z prawem!!! OSZUSTWA!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT? Wyjaśniamy

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT? Wyjaśniamy

Rodzaje mleka Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów żywnościowych. Pijemy je prawie na każdym kroku, czasem nawet o tym nie wiedząc. Najpopularniejsze jest jednak w wydaniu śniadaniowym - z płatkami. Jeszcze kilkanaście lat temu jedliśmy...

Nabiał

Kiedy mleko szkodzi? (WIDEO)

Kiedy mleko szkodzi? (WIDEO)

Mleko ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ich spór wydaje się prawie niemożliwy do rozstrzygnięcia, ponieważ każda grupa ma mocne argumenty na poparcie swoich tez. Obejrzyj materiał i dowiedz się więcej. O nietolerancji laktozy, alergii na mleko...

Nabiał

Jajecznica - wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

temu jajecznica będzie bardziej aksamitna i maślana w smaku. W tej wersji nabiał dodajemy pod koniec smażenia, jednak nie za późno, aby wszystko mogło się dobrze połączyć i stworzyć jednolitą masę.

Nabiał

Jajka na zdrowie

Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja....

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Serek wiejski - wartości odżywcze, kalorie, kiedy jeść

Serek wiejski powinien znaleźć się w diecie każdego komu zależy nie tylko na zdrowej diecie, ale także na wzmocnieniu odporności całego organizmu. W sklepach spożywczych można znaleźć serki wiejskie różnych firm. Zanim wybierzemy dla siebie serek wiejski...