Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Penza

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego? (123RF)

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem.

Wybór serów jest ogromny. Ale niestety nie wszystkie są prawdziwe. Mamy problem z ich odróżnieniem i nie zawsze zastanawiamy się co kupujemy. Zakupy bowiem często robimy w pośpiechu. A warto jednak chwilę zatrzymać się zanim wrzucimy do koszyka coś, co nie jest serem, choć jak ser wygląda. Jak odróżnić wyrób seropodobny od sera. Czy jest on szkodliwy i jak wpływa na nasze zdrowie?

1. Substytut sera

Według zaleceń i nazewnictwa Inspekcji Handlowej ser żółty jest produktem mlecznym, tylko i wyłącznie. Dodać do niego można specjalną pleśń, przyprawy, czasami chlorek wapnia (E509) który naturalnie występuje w soli morskiej.

Natomiast wyrób seropodobny to produkt spożywczy, substytut sera. Otrzymywany jest podczas obróbki mieszaniny mleka z tłuszczem roślinnym, czasami też mlekiem w proszku i skrobią pszenną. Technologia wytwarzania jest podobna. W składzie takiego wyrobu znajdują się jednak substancje konserwujące, a nawet łój i karagen.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Etykiety i skład

Jak rozpoznać prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego? Czytajmy etykiety i skład, to nasze prawo konsumenta. Jeżeli nie ma etykiet na wyrobie spytajmy sprzedawcę, ma obowiązek nas poinformować.

Co powinno nas zastanowić? Jeżeli widniej napis "ser typu", np. ementaler oznacza to, że to nie jest prawdziwy ser. Naszą uwagę powinien zwrócić również napis „ser o obniżonej zawartości cholesterolu”, zazwyczaj są to produkty seropodobne. Są one często reklamowane, jako te, które mają mniej tłuszczu i cholesterolu.

Na etykiecie bywa napisane s er żółty (ze spacją) - w takiej sytuacji producenci już spokojnie dodają do niego olej roślinny.

Warto też przeczytać skład na opakowaniu. Jeżeli jest to prawdziwy ser żółty to w składzie ma mleko, bakterie kwasu mlekowego i podpuszczkę. Jeżeli lista jest znacznie dłuższa i widnieją tam np. tłuszcze roślinne, mleko w proszku, łój mamy do czynienia z wyrobem seropodobnym.

3. Cena

To kolejny wyznacznik, który pomoże nam odróżnić fałszywy ser od prawdziwego. Produkty seropodobne są dużo tańsze. Jeżeli ser kosztuje 10-12 zł za kilogram, to powinno wzbudzić naszą czujność. Do produkcji 1 kg sera potrzeba 10–12 l mleka. Prawdziwy ser nie może być tani.

4. Niesmaczne i niezdrowe

Wyroby seropodobne różnią się od przetworów mlecznych smakiem i konsystencją. Są mniej twarde, inaczej się topią. W smaku przypominają olej, gdy dłużej poleżą brzydko pachną. W tego typu wyrobach  naturalne składniki  mleka zastępuje się olejami i białkami roślinnymi.

Sztuczne sery mogą zawierać również olej palmowy. Podczas jego przemysłowego utwardzania wytwarzają się izomery trans, które mogą powodować miażdżycę i cukrzycę. Są także dla organizmu ciężkostrawne. W wyrobach seropodobnych nie znajdziemy także witamin i minerałów.

Sery żółte z kolei są pokarmem bardzo wartościowym i nie należy ich wykluczać z naszej codziennej diety. Wystarczy zachować umiar w ich spożywaniu. Ser to źródło białka i wapnia - w jednym plastrze żółtego sera zawarte jest go ok. 160-200 mg. Należy pamiętać, że jest to produkt bogatoenergetyczny, co znaczy, że spożywany w nadmiarze jest tuczący.

To także źródło witamin B12, D i A. Wapń wpływa pozytywnie na kości i zęby. Te minerały szczególnie potrzebne są rozwijającym się dzieciom. Ser zastępuje mięso i jest źródłem białka w przypadku diety wegetariańskiej.

Zawiera także kwas linolowy, który m.in. chroni przed miażdżycą i nowotworami. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Sery żółte należą do naturalnych afrodyzjaków i poprawią nam humor.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze