Jak przeciwdziałać rakowi płuc? Nowe badania sugerują, że czosnek wykazuje właściwości antynowotworowe
Rak płuc jest jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Chorują nie tylko palacze. Naukowcy wciąż pracują nad lekiem. Nowe badania dają nadzieję – okazuje się, że związki zawarte w czosnku mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.
1. Czosnek na raka płuc
Na łamach magazynu Cancer Prevention Research opublikowano badania, które wskazują, że osoby regularnie jedzące surowy czosnek dwa lub więcej razy w tygodniu, były aż o 44 proc. mniej narażone na raka płuc, nawet jeśli są palaczami.
Na podstawie wyników badań, eksperci doszli do wniosku, że czosnek może potencjalnie służyć jako środek zapobiegający rakowi płuc.
Dlaczego czosnek może zmniejszyć zachorowalność na raka płuc? Wszystko dzięki allicynie, która wykazuje działanie bakteriobójcze, ale jest także odpowiedzialna za zapach i ostry smak czosnku. Ma jeszcze ważną funkcję – zmniejsza stan zapalny w ciele i działa jak przeciwutleniacz. Właśnie dlatego jest tak skuteczny.
Naukowcy podkreślają, że muszą przeprowadzić kolejne badania, ale wszystko wskazuje na to, że zakończą się sukcesem.
Pomimo tego, że badania na grupie osób, które paliły, wyszły pozytywnie, warto zaznaczyć, że nie da się cofnąć skutków palenia i jest ono szkodliwe dla zdrowia.
Zobacz także inne działania czosnku: działa jak naturalny antybiotyk i pomaga obniżyć cholesterol.
Przed infekcjami ochroni cię gałganek Aliny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.