3 z 6Profilaktyka zakażeń pasożytniczych
W Polsce ok. 90 proc. zapaleń żołądka wywołane jest bakterią Helicobacter pyroli. Podobnie jak w przypadku infekcji wirusowej, tak i przy zapaleniach zakaźnych i pasożytniczych niezwykle ważne jest mycie rąk. Dodatkowo uchroni nas przed nimi ostrożność w dobieraniu produktów, które spożywamy i zwracanie uwagi na to, jaką wodę pijemy. Dlatego dokładnie myj owoce i warzywa przed jedzeniem. Woda jest w stanie zabić większość bakterii (niestety, wobec niektórych pasożytów jest bezradna).
Poza tym unikaj wody, której pochodzenie jest niepewne, zwłaszcza gdy przebywasz w obcym kraju. Wreszcie pamiętaj, aby zawsze sprawdzać datę ważności produktu. Nawet gdy po otwarciu nie ma na nim pleśni, wewnątrz mogą namnażać się bakterie, które później wywołują biegunkę.
Zobacz także: Wywołuje wrozdy i raka żołądka. Pierwszy objaw to wzdęcia