Włącz do diety. Szybko obniżysz poziom cholesterolu

Słodkie desery i tłuste dania często goszczą na stołach Polaków nie tylko w święta, ale i w czasie międzyświątecznym. Zawarte w nich tłuszcze i cukry proste prowadzą do podniesienia poziomu "złego cholesterolu". To z kolei prowadzi do rozwinięcia miażdżycy, a wraz z nią - do wielu innych chorób. Jak temu zapobiec? Ratunkiem mogą być kwasy tłuszczowe omega.

Tłuszcze na cholesterolTłuszcze na cholesterol
Źródło zdjęć: © Getty Images
Maciej Rugała

Tłuszcze w diecie

Tłuszcze utwardzone, tłuszcze trans oraz cukry proste (które w nadmiarze są przetwarzane w tłuszcze) to składniki odżywcze, których brakuje na stołach Polaków. Ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego po świątecznej biesiadzie szybko rośnie, a spożywany do tego alkohol pogarsza sprawę jeszcze bardziej.

Wszystkiemu winne są wcześniej wspomniane tłuszcze, cukry proste i związany z nimi wysoki "zły cholesterol", czyli LDL. To one przyczyniają się do zwężania światła naczyń krwionośnych, mogąc powodować poważne przypadłości, które prowadzą do udarów i zawałów.

Dzieje się tak, ponieważ substancje tłuszczowe tworzą skupiska w naczyniach krwionośnych, przenikają pomiędzy ich warstwy i tam tworzą płytkę miażdżycową. Zmniejsza ona stopniowo przepływ krwi w tętnicach i żyłach.

Miażdżyca [Specjalista radzi]

Istnieją jednak sposoby, by obniżyć poziom złego cholesterolu. Pierwszym wyjściem są leki. Specjaliści przepisują tzw. statyny, stosowane w leczeniu miażdżycy.

Czy cholesterol można obniżyć bez leków?

Najlepszym sposobem jest uwzględnienie wysokiej podaży kwasów omega w diecie. Przeciwdziałają one miażdżycy, obniżają poziom LDL we krwi, chroniąc przed udarami, zawałami i chorobami naczyń.

Obecnie można znaleźć mnóstwo suplementów z kwasami omega, w tym EPA i DHA, które - oprócz wzmacniania układu krwionośnego - szczególnie dobrze wpływają na nasz system nerwowy i odporność. Jest jednak tańsza i skuteczniejsza alternatywa - dieta. Produkty, w których znajdziemy obfitość kwasów omega, to:

  • oliwa z oliwek - najlepsza do dań na zimno oraz sałatek, gdzie pomaga przyswajać witaminy z warzyw,

  • olej słonecznikowy,

  • ryby takie jak: okoń, tuńczyk, sandacz, dorsz i flądra,

  • siemię lniane,

  • pestki dyni,

  • migdały i orzechy (wielu rodzajów),

  • owoce morza,

  • soja.

Źródeł kwasów omega jest naprawdę dużo. Powinniśmy z nich korzystać, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu