Jedz jogurt jak najczęściej. Tak wpłynie na jelita, serce, kości
Po jogurt naturalny warto jeść każdego dnia. To nie tylko bogate źródło białka, które świetnie syci i pomaga dbać o sylwetkę. Korzyści może odczuć także serce i jelita. Dieta bogata w takie produkty może także chronić przed rakiem.
Na ciśnienie i cholesterol
Włączenie jogurtu do codziennej diety przyniesie korzyści dla całego organizmu. Sięganie po takie produkty to wsparcie dla układu trawiennego, serca i kości.
Jogurty typu greckiego czy skyr są doskonałym źródłem białka, które pomaga w budowaniu masy mięśniowej, ale nie tylko. Zapewnia również uczucie sytości na dłużej, redukując tym samym apetyt i chęć na niezdrowe przekąski. To wszystko przekłada się na lepszą kontrolę masy ciała.
Ponadto regularne jedzenie wiąże się z niższym ryzykiem nadciśnienia. Potwierdziły to m.in. badania naukowców z University of South Australia opublikowane w 2021 roku. Dzieje się tak dlatego, że produkty mleczne zawierają szereg mikroelementów, w tym wapń, magnez i potas, które pomagają regulować ciśnienie krwi.
Obniż ciśnienie w 5 minut
Nie bez znaczenia jest także utrzymanie w ryzach cholesterolu. Jego nadmiar to pierwszy krok do miażdżycy, która też może poważnie zaszkodzić sercu, a także doprowadzić do udaru. Regularne spożywanie jogurtu pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi.
Z kolei wapń, w który obfitują jogurty, dba o kości i jest niezbędny do utrzymania zdrowych mięśni, nerwów i naczyń krwionośnych.
Dzięki takiej diecie możemy zadbać o formę i poprawić jakość życia nawet w starszym wieku.
Dla zdrowych jelit
Warto też pamiętać, że jogurt to jedno z najlepszy źródeł probiotyków, który wspiera mikroflorę jelitową. Zdrowe jelita to nie tylko lepsze trawienie, ale też ochrona przed chorobami zapalnymi jelit czy zespołem jelita drażliwego.
Zdrowe jelita zapewniają też lepszą odporność organizmu, pomagając w walce z infekcjami i chorobami. Co więcej, to od nich może zależeć nasze samopoczucie. Badania opublikowane w ubiegłym roku na łamach "Microorganism" wskazują, że probiotyki mogą pozytywnie wpływać na nastrój, redukując objawy stresu, lęku czy depresji.
Ponadto regularne spożywnaie jogurtów może ochronić przed rakiem jelita grubego. Badania przeprowadzone przez Mass General Brigham, opublikowane w tym roku na łamach "Gut Microbes" sugerują, że jogurt może zmniejszać ryzyko konkretnego typu raka jelita grubego (chodzi o guzy, w których wykazano obecność Bifidobacterium – szczepu bakterii powszechnie występującego w mikrobiomie jelitowym).
Osoby, które jadły jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu, miały o 20 proc. niższe ryzyko zachorowania.
Wybierając jogurty, warto sięgać po te bez dodatku cukru i unikać produktów typu "fit" czy "0 proc. tłuszczu", które często zawierają ukryte cukry. Najlepsze są produkty naturalne bez dodatków smakowych, o prostym składzie (ważny jest wapń, fosfor, potas i witaminy z grupy B). By mieć pewność co do składu, zawsze czytaj etykiety.
Źródła
- WP abcZdrowie
- Gut Microbes
- Microorganism
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.