3 z 8Oleje roślinne
Szczególną ostrożność powinniśmy zachować wobec olejów: rzepakowego, kukurydzianego, palmowego,słonecznikowego i sojowego.
Ich nieograniczone stosowanie w diecie prowadzi do stanu zapalnego błony śluzowej jelit, a w konsekwencji – do ich rozszczelnienia.
Zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega-6, których stosunek względem kwasów omega-3 wzrasta do niebezpiecznego poziomu.
Oleje te znajdziemy niestety, tak jak cukier, w większości produktów przetworzonych.
Jest to kolejny powód, dla którego powinniśmy je maksymalnie ograniczyć, a najlepiej – w ogóle wyrzucić z jadłospisu.
Aby nie fundować sobie dodatkowej dawki kwasów omega-6, wprowadź do swojej kuchni takie tłuszcze jak: oliwa z oliwek, olej z awokado, nierafinowany olej kokosowy extra virgin, masło klarowane lub olej z siemienia lnianego.
Zobacz też: Probiotyki leczą nie tylko jelita. W przyszłości być może będą przepisywane przez psychiatrów