4 z 8Zboża
Na temat szkodliwości pszenicy dla zdrowia powiedziano już bardzo wiele.
Zaleca się zastępowanie jej jęczmieniem, żytem czy orkiszem.
Niestety one również nie są w pełni bezpieczne dla osób z nieszczelnym jelitem.
Zawierają bowiem gluten, który pobudza jelito cienkie do wydzielania białka zwanego zonuliną.
Jest to substancja odkryta w 2000 roku przez dr Alessię Fasano. Powoduje ona zerwanie ciasnych połączeń między komórkami jelit.
Z glutenu nie muszą na szczęście rezygnować ci, którzy dotąd nie cierpieli na problemy trawienne – ich komórki szybko powrócą do pierwotnego stanu.
Jednakże przy chorobach przewlekłych czy zapaleniu jelit spożywanie glutenu może wyrządzić trwały uszczerbek na zdrowiu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naraża na poważne problemy z jelitami. Chorują głównie młode kobiety