Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości czerwonych ostrych papryczek chili kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych.

Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się ze zmniejszeniem o 13 procent całkowitej śmiertelności. Przede wszystkim dotyczy to zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Badanie zostało opublikowane ostatnio w czasopiśmie „PLoS ONE”.

Wpływ papryczek chilli na obniżenie śmiertelności

Wracając do starszych lat, papryczki chilli i ostre przyprawy były uważane za korzystne w leczeniu wielu chorób, ale tylko jedno badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 roku już wcześniej zbadało spożywanie papryki chili i związek tego ze śmiertelnością.

Nowe badanie potwierdza wyniki wcześniejszego badania i wniosków wysnutych przez naukowców z Chin.

Wykorzystując dane zebrane z raportów ponad 16 000 Amerykanów, którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat, student medycyny Mustafa Chopan i profesor medycyny Benjamina Littenberg zbadali charakterystykę wyjściową uczestników i wpływu częstego spożywania ostrych papryczek chilli.

Okazało się, że osoby często konsumujące ostre papryczki chilli miały tendencję do wykazywania niższego poziomu cholesterolu. Obserwowano pacjentów przez 18,9 lat i monitorowano liczbę zgonów, a następnie analizowano konkretne przyczyny śmierci.

"Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność jest odnaleziony, receptory przejściowego potencjału (TRP) kanałów, które są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna (główny składnik papryki chili), mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje" - twierdzą autorzy badania.

10 niedocenianych ziół i przypraw

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni je to ziołem przyjaznym diabetykom. Kolendra pomaga...

Istnieje kilka możliwych wyjaśnień świadczących o zdrowotnych właściwości ostrych papryczek chilli, jak twierdzą naukowcy i autorzy badania Chopan i Littenberg.

Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna prawdopodobnie odgrywa ważna rolę w komórkowych i molekularnych mechanizmach zapobiegania otyłości i w modulacji wieńcowego przepływu krwi, jak również wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a dzięki temu "może pośrednio wpływać na organizm poprzez zmianę mikroflory jelitowej".

Papryczki chilli są też bogate w wiele składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów. Kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, antynowotworowe, przeciwcukrzycowe.

Zapobiega też tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie, wspomaga metabolizm i zwiększa wytwarzanie ciepła. Jak się okazuje, kapsaicyna może też skutecznie zwalczyć bóle głowy i bóle zatok.

Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka poprzez niszczenie odpowiednich bakterii. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych jelit i leczenie niektórych nowotworów. Należy jednak uważać z ilością spożywanych papryczek, gdyż nadmiar ich nie służy naszemu zdrowiu.

"Ponieważ nasze badanie jest kontynuacją wcześniejszych ustaleń, jedzenie papryki chili lub ostrych potraw może stanowić zalecenia dietetyczne i/lub paliwo do prowadzenia dalszych badań w postaci badań klinicznych" - podsumowuje Chopan.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Cukrzyca atakuje znienacka

Cukrzyca atakuje znienacka Odtwórz wideo

Michał Figurski o swojej chorobie Cukrzyca to podstępna choroba, której objawów nie można bagatelizować. Przekonał się o tym Michał Figurski. Znany dziennikarz opowiedział o swojej chorobie oraz o tym, jak do niej doszło. Przyznał, że to sprawa zaniedbań....

Żywienie

Jak rozpoznać choroby tarczycy? (WIDEO)

Jak rozpoznać choroby tarczycy? (WIDEO) Odtwórz wideo

Wiele kobiet zmaga się z chorobami tarczycy. Jakie objawy mogą sugerować, że mamy z nią problem? - O chorobach tarczycy mówi się, że objawem może być wszystko i nic - podkreśliła w "Dzień Dobry TVN" Marta Mieloszyk-Pawelec, mgr farmacji i ekspert mikroodżywniania....

Żywienie

Produkty, które regulują poziom hormonów w organizmie

Produkty, które regulują poziom hormonów w organizmie

Wpływ hormonów na organizm Hormony odgrywają dużą rolę w naszym organizmie. Te wydzielane przez tarczycę są odpowiedzialne za przemianę materii. Trzustka produkuje insulinę, która wpływa na stężenie glukozy. Narządy płciowe produkują estrogen (u kobiet)...

Żywienie

5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie

5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie

Dlaczego się przejadasz? Czy po lunchu odczuwasz nieodpartą chęć na czekoladę? Dobra wiadomość: niekoniecznie musi być za to odpowiedzialny brak silnej woli. Okazuje się, że niedobór niektórych składników odżywczych - witamin, minerałów czy antyoksydantów...

Żywienie

Produkty, których nie należy jeść na kolację

Produkty, których nie należy jeść na kolację

Czerwone mięso Czerwone mięso to doskonałe źródło białka i żelaza, dlatego warto sięgać po nie w ciągu dnia. Jedzenie go na kolację może jednak nie być najlepszym pomysłem - zwalniający w czasie snu metabolizm może nie poradzić sobie z przetrawieniem...

Żywienie

Czy w polskim sejmie kobiety będą karmić piersią?

Czy w polskim sejmie kobiety będą karmić piersią?

Australijska senatorka karmiąca piersią Niedawno sieć obiegła fotografia przedstawiająca australijską senator Larissę Waters na jednym z posiedzeń parlamentu w Canberze. Kobieta na sali zaczęła karmić piersią swoją dwumiesięczną córkę. Fotkę przedstawiającą...

Żywienie

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Najgorsze potrawy, które możesz otrzymać w restauracji

Sałatka z kurczaka Smażone mięso, olej oraz ser sprawiają, że zamiast zdrowej sałatki otrzymujesz posiłek o wartości 1030 kalorii oraz 68 gramów tłuszczu. Zawsze wybieraj sałatki z dużą ilością warzyw, np. wegetariańskie. Tost z bekonem Jedna potrawa...

Żywienie

Fakty na temat zespołu jelita drażliwego

Fakty na temat zespołu jelita drażliwego

Znana nieznana choroba Bóle brzucha, wzdęcia, zatwardzenie czy biegunka to tylko niektóre objawy zespołu jelita drażliwego. Jedna na dziesięć osób na całym świecie cierpi z powodu tej przypadłości. Jak ułatwić sobie życie z tą chorobą? Oto kilka ciekawostek,...

Żywienie

Jak rozsądnie jeść w święta? (WIDEO)

Jak rozsądnie jeść w święta?  (WIDEO) Odtwórz wideo

Jak jeść w święta, aby wszystkiego spróbować? Nakładać duże czy małe porcje? Czy w wigilię powinniśmy ograniczać ilość spożywanych kalorii albo unikać łączenia pewnych potraw? Na te i inne pytania odpowiada Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyk i psycholog...