Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości czerwonych ostrych papryczek chili kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych.

Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się ze zmniejszeniem o 13 procent całkowitej śmiertelności. Przede wszystkim dotyczy to zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu.

Badanie zostało opublikowane ostatnio w czasopiśmie „PLoS ONE”.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Wpływ papryczek chilli na obniżenie śmiertelności

2.

Wracając do starszych lat, papryczki chilli i ostre przyprawy były uważane za korzystne w leczeniu wielu chorób, ale tylko jedno badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 roku już wcześniej zbadało spożywanie papryki chili i związek tego ze śmiertelnością.

Nowe badanie potwierdza wyniki wcześniejszego badania i wniosków wysnutych przez naukowców z Chin.

Naukowcy wykazali, że spożywanie papryczek chilli zmniejsza ryzyko wielu chorób i przedłuża nasze życie
Naukowcy wykazali, że spożywanie papryczek chilli zmniejsza ryzyko wielu chorób i przedłuża nasze życie

Wykorzystując dane zebrane z raportów ponad 16 000 Amerykanów, którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat, student medycyny Mustafa Chopan i profesor medycyny Benjamina Littenberg zbadali charakterystykę wyjściową uczestników i wpływu częstego spożywania ostrych papryczek chilli.

Okazało się, że osoby często konsumujące ostre papryczki chilli miały tendencję do wykazywania niższego poziomu cholesterolu. Obserwowano pacjentów przez 18,9 lat i monitorowano liczbę zgonów, a następnie analizowano konkretne przyczyny śmierci.

"Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność jest odnaleziony, receptory przejściowego potencjału (TRP) kanałów, które są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna (główny składnik papryki chili), mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje" - twierdzą autorzy badania.

10 niedocenianych ziół i przypraw
10 niedocenianych ziół i przypraw [10 zdjęć]

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni...

zobacz galerię

Istnieje kilka możliwych wyjaśnień świadczących o zdrowotnych właściwości ostrych papryczek chilli, jak twierdzą naukowcy i autorzy badania Chopan i Littenberg.

Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna prawdopodobnie odgrywa ważna rolę w komórkowych i molekularnych mechanizmach zapobiegania otyłości i w modulacji wieńcowego przepływu krwi, jak również wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a dzięki temu "może pośrednio wpływać na organizm poprzez zmianę mikroflory jelitowej".

Papryczki chilli są też bogate w wiele składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów. Kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, antynowotworowe, przeciwcukrzycowe.

ZOBACZ TAKŻE

Niezwykłe właściwości papryczek chilli

Zapobiega też tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie, wspomaga metabolizm i zwiększa wytwarzanie ciepła. Jak się okazuje, kapsaicyna może też skutecznie zwalczyć bóle głowy i bóle zatok.

Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka poprzez niszczenie odpowiednich bakterii. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych jelit i leczenie niektórych nowotworów. Należy jednak uważać z ilością spożywanych papryczek, gdyż nadmiar ich nie służy naszemu zdrowiu.

"Ponieważ nasze badanie jest kontynuacją wcześniejszych ustaleń, jedzenie papryki chili lub ostrych potraw może stanowić zalecenia dietetyczne i/lub paliwo do prowadzenia dalszych badań w postaci badań klinicznych" - podsumowuje Chopan.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.