Jedzenie ostrych papryczek chilli przedłuża nasze życie

Konsumpcja dużych ilości czerwonych ostrych papryczek chili kojarzy się ze zmniejszeniem i opóźnieniem całkowitej śmiertelności, według najnowszych badań naukowych.

Naukowcy z Larner College of Medicine na University of Vermont stwierdzili, że spożywanie ostrych czerwonych papryczek chili wiąże się ze zmniejszeniem o 13 procent całkowitej śmiertelności. Przede wszystkim dotyczy to zgonów z powodu chorób serca lub udaru mózgu.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Badanie zostało opublikowane ostatnio w czasopiśmie „PLoS ONE”.

Wpływ papryczek chilli na obniżenie śmiertelności

Wracając do starszych lat, papryczki chilli i ostre przyprawy były uważane za korzystne w leczeniu wielu chorób, ale tylko jedno badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 roku już wcześniej zbadało spożywanie papryki chili i związek tego ze śmiertelnością.

Nowe badanie potwierdza wyniki wcześniejszego badania i wniosków wysnutych przez naukowców z Chin.

Wykorzystując dane zebrane z raportów ponad 16 000 Amerykanów, którzy byli obserwowani przez okres do 23 lat, student medycyny Mustafa Chopan i profesor medycyny Benjamina Littenberg zbadali charakterystykę wyjściową uczestników i wpływu częstego spożywania ostrych papryczek chilli.

Okazało się, że osoby często konsumujące ostre papryczki chilli miały tendencję do wykazywania niższego poziomu cholesterolu. Obserwowano pacjentów przez 18,9 lat i monitorowano liczbę zgonów, a następnie analizowano konkretne przyczyny śmierci.

"Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność jest odnaleziony, receptory przejściowego potencjału (TRP) kanałów, które są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna (główny składnik papryki chili), mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje" - twierdzą autorzy badania.

10 niedocenianych ziół i przypraw

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni je to ziołem przyjaznym diabetykom. Kolendra pomaga...

Istnieje kilka możliwych wyjaśnień świadczących o zdrowotnych właściwości ostrych papryczek chilli, jak twierdzą naukowcy i autorzy badania Chopan i Littenberg.

Wśród nich jest fakt, że kapsaicyna prawdopodobnie odgrywa ważna rolę w komórkowych i molekularnych mechanizmach zapobiegania otyłości i w modulacji wieńcowego przepływu krwi, jak również wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a dzięki temu "może pośrednio wpływać na organizm poprzez zmianę mikroflory jelitowej".

Papryczki chilli są też bogate w wiele składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów. Kapsaicyna zawarta w ostrych paprykach wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, antynowotworowe, przeciwcukrzycowe.

Zapobiega też tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie, wspomaga metabolizm i zwiększa wytwarzanie ciepła. Jak się okazuje, kapsaicyna może też skutecznie zwalczyć bóle głowy i bóle zatok.

Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka poprzez niszczenie odpowiednich bakterii. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych jelit i leczenie niektórych nowotworów. Należy jednak uważać z ilością spożywanych papryczek, gdyż nadmiar ich nie służy naszemu zdrowiu.

"Ponieważ nasze badanie jest kontynuacją wcześniejszych ustaleń, jedzenie papryki chili lub ostrych potraw może stanowić zalecenia dietetyczne i/lub paliwo do prowadzenia dalszych badań w postaci badań klinicznych" - podsumowuje Chopan.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywienie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Żywienie
Żywienie

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Czego nie jeść przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie - choroba cywilizacyjna Zwiększona pobudliwość nerwowa, zaburzenia snu, kołatanie serca i zawroty oraz bóle głowy - to mogą być objawy nadciśnienia. Nieleczone schorzenie uszkadza wzrok, mózg i serce. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Wpływ...

Żywienie

Moc nasion chia

Moc nasion chia

Nasiona chia Uzdrawiające i odchudzające nasiona Chia.

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Stany zapalne Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie....

Żywienie

6 sposobów na detoks nerek

6 sposobów na detoks nerek

Rola nerek w organizmie człowieka Nerki to jeden z najważniejszych organów wewnętrznych w naszym organizmie. Warto zatem regularnie dbać o ich kondycję. W tym celu można wprowadzić do codziennej diety produkty o właściwościach oczyszczających, nie tylko...

Żywienie

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food

Szkodliwy fast food Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający o sobie zapomnieć. Najczęściej sięgając po żywność przetworzoną, nie zdajemy jednak sobie sprawy z konsekwencji. Fast food,...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zacznij dzień na zielono! Wszyscy doskonale wiemy, że najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia jest odżywcze, pyszne śniadanie. Bądźmy jednak szczerzy - nie zawsze mamy czas i ochotę, aby przygotować bladym świtem zbilansowany, wartościowy posiłek....

Żywienie

Zaskakujące objawy cukrzycy

Zaskakujące objawy cukrzycy

Bądź czujny! Nie każdy przypadek cukrzycy typu 2 objawia się oczywistymi symptomami - wzmożonym pragnieniem, częstymi wizytami w toalecie czy drętwieniem dłoni lub stóp. Warto wiedzieć o innych, subtelniejszych objawach, które mogą świadczyć o tym, że...

Żywienie

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Wykorzystajmy właściwości cytryny Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Te produkty sprawdzą się na diecie Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety wcale nie jest proste....