Jedzenie pizzy może chronić przed rakiem?

Pizza kojarzy nam się ze smaczną, ale wysokokaloryczną przekąską. Okazuje się jednak, że korzyści płynące z jej jedzenia nie ograniczają się jedynie do łechtania naszych kubków smakowych. Włoscy naukowcy dokonali fascynującego odkrycia. Przeprowadzone przez nich badania dowiodły, że jedzenie pizzy może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych rodzajów choroby nowotworowej.

Pizza w imię zdrowia

Wyniki testów potwierdzają, iż jedzenie pizzy dwa razy w tygodniu sprawia, że zagrożenie chorobą nowotworową przełyku zmniejsza się aż o 59%! Wielbiciele tego dania są także w mniejszym stopniu narażeni na raka jamy ustnej i jelita grubego. Sekret tkwi w likopenie – obecnemu w pomidorach przeciwutleniaczowi, który odpowiedzialny jest za nadawanie im koloru czerwonego. Udowodniono, że pomaga on w walce także z innymi chorobami. Znacznie lepiej wchłaniany jest przez organizm, kiedy występuje w postaci przetworzonej. Uważa się, że może on zmniejszyć lub nawet zahamować wzrost guzów. Niektórzy eksperci wątpią jednak w tę teorię, twierdząc, że na przyczyny takiego stanu rzeczy patrzeć należy z szerszej perspektywy i nie doszukiwać się zbawiennych właściwości samej pizzy, a raczej prowadzonego trybu życia.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Zaznacza się także, że popularna u nas pizza zasadniczo różni się od tej klasycznej z południa Europy. Wykorzystujemy o wiele bardziej tłuste sery i mięsa, dlatego częste jedzenie jej w dużych ilościach to krótka droga do otyłości, która sama w sobie może być przyczyną raka. Najlepiej spożywać ją z umiarem i zadbać o to, by nie zabrakło na niej zdrowego składnika w postaci warzywa lub owocu.

Zalety kuchni śródziemnomorskiej

Dieta Włochów czy Greków uważana jest za jedną z najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych i najbardziej urozmaiconych na świecie. Udowodniono, że dzięki dużej zawartości witaminy E hamuje procesy starzeniowe skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają natomiast chorobom serca i miażdżycy. Podstawą są tutaj ryby, owoce morza, bogate w błonnik warzywa, a także pozbawione chemicznych utrwalaczy dania domowej roboty, w tym oczywiście pizza. Ważny składnik posiłków stanowią orzechy, ziarna zbóż, oliwa z oliwek i cebula. Przyprawy, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy szałwia, zastępują sól i czerwone mięso. Dzięki takiej diecie naszemu organizmowi dostarczane są cenne białka, witaminy i minerały. Choć mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego mogą sprawiać wrażenie ludzi, którzy nie przejmują się swoją wagą, dieta ta po pewnych modyfikacjach może być świetnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Wystarczy pilnować kalorii i zmniejszyć wielkość posiłków.

Zdania, co do leczniczych właściwości pizzy, są podzielone. Jednak pewne jest jedno – zjedzenie niewielkiej porcji wraz z przyjaciółmi na pewno nie zaszkodzi. Nic nie tracimy, możemy jedynie zyskać.

Komentarze (5)
~Jola 1
~Jola 1 ponad rok temu

No to teraz picca jest zdrowa, a big maki nie, miesiąc temu pisali odwrotnie, widać że pismaków nie stać ani na big maka czy na porządna dobrą picce, skoro kogoś na nie nie stać , to nie znaczy że inni nie mogą tego jeść, mamy wolność i będę jadł niezależnie co będzie myślał sobie biedak, stać mnie to jem

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Fast food
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Fast food
Fast food

Czy pizza może być dietetyczna?

z żywnością typu fast food. Odrobina cierpliwości i pracy sprawi, że sam/sama stworzysz pyszne danie, które nie powoduje tycia, a skutecznie zaspokaja głód.

Fast food

Kalorie we frytkach - kaloryczność, zdrowa alternatywa

w każdej restauracji i popularnych sieciowych restauracjach serwujących dania typu fast food, a więc McDolnald's, Burger King i KFC. Choć sposób przygotowania frytek jest wszędzie dokładnie taki sam, to ilość kalorii...

Fast food

Najlepsze domowe burgery! (WIDEO)

Najlepsze domowe burgery! (WIDEO)

i Dawid Bojarojć opowiadają o początkach swojego biznesu. Ich food track, o nazwie "Pasibus" serwuje dania typu fast food. Sekretem ich sukcesu (...) Jak zacząć przygodę z food trackiem?...

Fast food

Co siedzi w chipsach?

Co siedzi w chipsach?

Niezdrowa przekąska Ziemniaczane, paprykowe, cebulkowe i wiele innych bardzo różnych smaków. Chipsy spoglądają na nas z półek w niemalże każdym sklepie. I trudno się dziwić - na europejskim rynku dostępne są od 1921 roku, czyli niemal stu lat. Przez...

Fast food

Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

lubią te małe kawałeczki mięsa w chrupiącej panierce, które można nabyć w popularnych sieciach fast food oraz w sklepach. W rzeczywistości wytwarzane są z różowej masy, który na pierwszy rzut oka przypomina gumę do żucia....

Fast food

Co znajdziesz we frytkach?

Co znajdziesz we frytkach?

Z czym kojarzą nam się frytki? Z ziemniakami, odpowie z pewnością większość. Jednak producenci potrafią zaskoczyć składem, wydawałoby się tak prostego produktu spożywczego. Co możemy znaleźć we frytkach? Niestety, oprócz ziemniaków, we frytkach znajduje...

Fast food

Pizza w wersji light

Pizza w wersji light

Jeśli przygotowujesz pizzę w domu, zrób jak najcieńsze ciasto. Wrzuć na nią mnóstwo warzyw, unikaj natomiast tłustych mięs. Pamiętaj, że każde 100 g takich smakołyków to dodatkowe 500 kalorii. Postaraj się nie przesadzać z serem - jest tłusty i kaloryczny....