Jedzenie pizzy może chronić przed rakiem?

Pizza kojarzy nam się ze smaczną, ale wysokokaloryczną przekąską. Okazuje się jednak, że korzyści płynące z jej jedzenia nie ograniczają się jedynie do łechtania naszych kubków smakowych. Włoscy naukowcy dokonali fascynującego odkrycia. Przeprowadzone przez nich badania dowiodły, że jedzenie pizzy może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych rodzajów choroby nowotworowej.

1. Pizza w imię zdrowia

Wyniki testów potwierdzają, iż jedzenie pizzy dwa razy w tygodniu sprawia, że zagrożenie chorobą nowotworową przełyku zmniejsza się aż o 59%! Wielbiciele tego dania są także w mniejszym stopniu narażeni na raka jamy ustnej i jelita grubego. Sekret tkwi w likopenie – obecnemu w pomidorach przeciwutleniaczowi, który odpowiedzialny jest za nadawanie im koloru czerwonego. Udowodniono, że pomaga on w walce także z innymi chorobami. Znacznie lepiej wchłaniany jest przez organizm, kiedy występuje w postaci przetworzonej. Uważa się, że może on zmniejszyć lub nawet zahamować wzrost guzów. Niektórzy eksperci wątpią jednak w tę teorię, twierdząc, że na przyczyny takiego stanu rzeczy patrzeć należy z szerszej perspektywy i nie doszukiwać się zbawiennych właściwości samej pizzy, a raczej prowadzonego trybu życia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Zaznacza się także, że popularna u nas pizza zasadniczo różni się od tej klasycznej z południa Europy. Wykorzystujemy o wiele bardziej tłuste sery i mięsa, dlatego częste jedzenie jej w dużych ilościach to krótka droga do otyłości, która sama w sobie może być przyczyną raka. Najlepiej spożywać ją z umiarem i zadbać o to, by nie zabrakło na niej zdrowego składnika w postaci warzywa lub owocu.

2. Zalety kuchni śródziemnomorskiej

Dieta Włochów czy Greków uważana jest za jedną z najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych i najbardziej urozmaiconych na świecie. Udowodniono, że dzięki dużej zawartości witaminy E hamuje procesy starzeniowe skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają natomiast chorobom serca i miażdżycy. Podstawą są tutaj ryby, owoce morza, bogate w błonnik warzywa, a także pozbawione chemicznych utrwalaczy dania domowej roboty, w tym oczywiście pizza. Ważny składnik posiłków stanowią orzechy, ziarna zbóż, oliwa z oliwek i cebula. Przyprawy, takie jak bazylia, oregano, tymianek czy szałwia, zastępują sól i czerwone mięso. Dzięki takiej diecie naszemu organizmowi dostarczane są cenne białka, witaminy i minerały. Choć mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego mogą sprawiać wrażenie ludzi, którzy nie przejmują się swoją wagą, dieta ta po pewnych modyfikacjach może być świetnym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Wystarczy pilnować kalorii i zmniejszyć wielkość posiłków.

Zdania, co do leczniczych właściwości pizzy, są podzielone. Jednak pewne jest jedno – zjedzenie niewielkiej porcji wraz z przyjaciółmi na pewno nie zaszkodzi. Nic nie tracimy, możemy jedynie zyskać.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!