Kawa rozpuszczalna - brązowy proszek, którym szkodzisz sobie każdego dnia

Jednym z najbardziej popularnych napojów, który pijemy rano, jest kawa. Niewiele osób wie, że bardzo istotną kwestią jest to, po jaki rodzaj kawy sięgamy. Czy zalety powszechnego picia kawy rozpuszczalnej są tak duże, jak jej popularność?

Kawa rozpuszczalna jest szkodliwaKawa rozpuszczalna jest szkodliwa
Źródło zdjęć: © 123rf

/ 5Źródło szczawianów

Spożywanie odpowiedniej ilości kwasu szczawianowego nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jednakże jego nadmiar, przy zmniejszonym spożyciu witaminy D i wapnia, prowadzi do zaburzeń przyswajania wapnia. Niesie to także ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Poziom jego spożywania powinny znacząco ograniczyć spożywać osoby z chorobami wątroby, trzustki czy nerek.

W filiżance kawy parzonej znajduje się 10 mg/g szczawianów. Napar kawy rozpuszczalnej zawiera dwukrotną ilość szczawianów (20 mg/g). Dopuszczalne spożycie to 250 mg na dzień.

Może się wydawać, że kilka filiżanek nie zaszkodzi, jednak pamiętajmy, że źródłem kwasu szczawiowego są także inne produkty spożywane, które zjadamy w ciągu dnia. Do produktów o najwyższej ich zawartości należą m. in. pszenica, szpinak, fasola, soja, ciemne piwo, ziemniaki.

/ 5Źródło ochratoksyny

Kawa rozpuszczalna zawiera wysoką zawartość ochratoksyny A, co potwierdzają badania przeprowadzone przez Uniwersytet Rzeszowski i Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. W niektórych próbkach stężenie tej substancji czterokrotnie przekraczało dopuszczalną przez Unię Europejską normę.

Regularne przyjmowanie ochratoksyny A w dawce przekraczającej normę, działa na organizm rakotwórczo. Uszkadza czynności nerek, powoduje także uszkodzenie układu odpornościowego oraz nerwowego.

/ 5Uwaga na skład

Podczas wytwarzania kawy rozpuszczalnej zostaje utracona kofeina. Kawa parzona zawiera w szklance (250 ml) 70-140 mg kofeiny, podczas, gdy w szklance kawy rozpuszczalnej jest jej 50-80 mg. Wypicie filiżanki kawy rozpuszczalnej nie zapewni nam takiego zastrzyku energii, jak w przypadku kawy parzonej.

Zwrócić uwagę należy także na skład kawy. Polepszacze, wzmacniacze smaku czy barwniki nie są zdrowie i mogą zwiększyć kaloryczność kawy. Ponadto wszelkie sztuczne dodatki sprawiają, że po wypiciu filiżanki takiego napoju możemy stracić całą energię i doświadczyć silnego bólu głowy.

/ 5Jakość kawy

Kawa jest cennym źródłem przeciwutleniaczy - związków, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek organizmu człowieka, neutralizując działanie wolnych rodników. Niestety, nie każda kawa rozpuszczalna.

Te cenne przeciwutleniacze zostają wytrącone z kawy podczas przetwarzania ziaren. Zresztą i tak do produkcji kawy rozpuszczalnej używa się ziaren, które są o wiele gorszej jakości. Wykorzystuje się ziarna mniej dojrzałe, mniej aromatyczne, popękane, o mało intensywnym kolorze.

/ 5Sposoby parzenia kawy

Warto wypróbować innych sposobów przygotowania kawy.

Kawa z ekspresu ciśnieniowego jest najbardziej aromatyczna i pełna przeciwutleniaczy. Natomiast picie kawy parzonej przez papierowy filtr mniej pobudza, ze względu na mniejszą zawartość kofeiny. Naszą faworytką jest kawa mielona parzona po turecku. To ona zawiera najwięcej kofeiny i polifenoli. Naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Umea ustalili, że kobiety pijące cztery filiżanki kawy dziennie są mniej zagrożone rakiem piersi niż te, które piją kawę nie więcej, niż raz dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"