2 z 7Źródło szczawianów
Spożywanie odpowiedniej ilości kwasu szczawianowego nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jednakże jego nadmiar, przy zmniejszonym spożyciu witaminy D i wapnia, prowadzi do zaburzeń przyswajania wapnia. Niesie to także ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Poziom jego spożywania powinny znacząco ograniczyć spożywać osoby z chorobami wątroby, trzustki czy nerek.
W filiżance kawy parzonej znajduje się 10 mg/g szczawianów. Napar kawy rozpuszczalnej zawiera dwukrotną ilość szczawianów (20 mg/g). Dopuszczalne spożycie to 250 mg na dzień.
Może się wydawać, że kilka filiżanek nie zaszkodzi, jednak pamiętajmy, że źródłem kwasu szczawiowego są także inne produkty spożywane, które zjadamy w ciągu dnia. Do produktów o najwyższej ich zawartości należą m. in. pszenica, szpinak, fasola, soja, ciemne piwo, ziemniaki.
Zobacz także: Dieta w kamicy szczawianowej