Kolendra siewna – uprawa, właściwości lecznicze i działanie

Kolendra siewna to nie tylko popularna przyprawa, ale i roślina lecznicza. W kuchni chętnie wykorzystuje się jej świeże liście. W medycynie naturalnej stosowany jest owoc kolendry oraz wyizolowany z nich olejek kolendrowy. Jak ją stosować? Dlaczego warto? Na co uważać?

Kolendra siewna poprawia smak i zapach wędlin i marynatKolendra siewna poprawia smak i zapach wędlin i marynat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kolendra siewna?

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego. Jest uprawiana nie tylko w Europie, ale i Azji, Ameryce i Afryce.

Kolendra siewna – uprawa

Kolendra siewna to roślina jednoroczna. Wymaga stanowisk słonecznych i osłoniętych. Uprawia się jej dwie odmiany, które różnią się długością okresu wegetacji, wysokością, wielkością owoców oraz zawartością olejku. To odmiana drobnoowocowa i odmiana gruboowocowa.

Zioła, które wspomagają układ trawienny

Zastosowanie kolendry siewnej w kuchni

Ze względu na wyjątkowy smak i aromat Coriandrum sativum to popularna przyprawa kuchenna poprawiająca smak i zapach wędlin, marynat oraz produktów ciężkostrawnych. Jest również składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej curry.

Kolendry używa się do przyprawiania chleba, sosów, sałatek, ryżu, ale i ciast (pierników i kruchych ciasteczek), owoców, czekolady czy likierów. Stosuje się je w masarstwie, likiernictwie i browarnictwie.

Kolendra siewna – właściwości lecznicze i działanie

Kolendra siewna to roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest owoc kolendry (Coriandri fructus), który zawiera olejek eteryczny (Oleum Coriandri). Obecny jest w nim między innymi fitoncyd linalol.

Świeże liście kolendry cechują się obecnością przeciwutleniaczy, witamin (zwłaszcza witaminy A i C), minerałów (żelazo, wapń, magnez, cynk i potas), linalolu oraz olejku eterycznego. Zawierają także fitosterole, flawonoidy, związki białkowe, kumaryny (skopoletyna, umbelliferon), olej tłusty i związki polifenolowe.

Dzięki swojemu składowi chemicznemu kolendra siewna polecana jest przy chorobach i zaburzeniach w obrębie przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Ma to związek z tym, że posiada działanie rozkurczowe (rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych) i wiatropędne. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i apetyt, poprawia trawienie. Z tego powodu znajduje zastosowanie w przypadku problemów takich jak niestrawność, wzdęcia czy biegunki. Sprawdza się także na zatrucia pokarmowe.

Kolendra wykazuje również działanie przeciwbólowe (działa miejscowo znieczulająco), przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, jak i przeciwutleniające (antyoksydacyjne) oraz uspokajające. Sprawdza się w stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności czy nerwicy (zwłaszcza nerwicach wegetatywnych).

Kolendra ma także działanie przeciwcukrzycowe i moczopędne. Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, zwiększa objętość wydalanego moczu. Przyjmowana regularnie wykazuje pozytywny wpływ na organizm i zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co więcej, poprawia także kondycję skóry (między innymi przyspiesza złuszczanie się zrogowaciałego naskórka).

Jak stosować kolendrę siewną?

Surowcem leczniczym wykorzystywanym w branży farmaceutycznej są przede wszystkim owoce kolendry. Zawarty w nich olejek eteryczny również znajduje zastosowanie w produkcji różnych preparatów do zastosowań zewnętrznych i wewnętrznych. W celach leczniczych sprawdza się susz przeznaczonego do przygotowywania naparów, ale i suplementy diety oraz wyroby medyczne w formie tabletek lub kapsułek.

Można kupić także olejek eteryczny z kolendry siewnej i płyn do stosowania doustnego. Zewnętrznie można go stosować również w chorobach pochodzenia bakteryjnego – olejek wykazuje działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, ale i hamuje rozwój niektórych drobnoustrojów. Ponadto wykazuje działanie miejscowo znieczulające.

Kolendra siewna jest też częstym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych.

Jak przygotować napar z kolendry?

Aby przygotować napar z kolendry, wystarczy pół łyżeczki rozdrobnionych owoców i 150 ml wrzącej wody. Przygotowany z kolendry napar powinno się spożywać 2-3 razy dziennie.

Kolendra siewna – przeciwwskazania i skutki uboczne

Przeciwwskazaniem do stosowania kolendry siewnej jest nadwrażliwość na jej owoce, alergia na roślinę lub linalol. Stosowanie preparatów z kolendrą siewną nie jest zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią ze względu na brak informacji o bezpieczeństwie.

Choć kolendra siewna jest rośliną bezpieczną, zbyt częste stosowanie świeżych i suszonych owoców może takie skutki uboczne jak nudności, ból brzucha, bóle głowy i senność.

Rośliny nie powinno się stosować razem z witaminą B1 (nasiona kolendry zawierają czynnik antywitaminowy antyB1) oraz lekami stosowanymi przy nadciśnieniu (może nasilać ich działanie).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu