Kotlety sojowe

Takie kotlety to samo zdrowie. Są źródłem cennego białka pochodzenia roślinnego zawartego w ziarnach soi. Soja zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu nawet o 20 procent, jest zatem polecana w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób serca.

Składniki

  • 1 szklanka soi,

  • 1 cebula,

  • 2 ziemniaki,

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,

  • majeranek,

  • sos sojowy,

  • otręby pszenne,

  • kminek, bazylia,

  • olej,

  • ziarna sezamu,

  • sól i pieprz do smaku.



Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami. Dołożyć drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy. Gdyby masa była za rzadka, dodać trochę zarodków lub otrąb pszennych. Formować nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach, sezamie lub bułce tartej.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 325,60 kcal
Białko 24,72 g
Tłuszcz 15,05 g
Cholesterol 90,00 mg
Węglowodany 36,43 g
Błonnik 13,77 g
Witamina C 10,05 mg
Witamina A 70,75 µg

Komentarz

Obecne w ziarnach soi fitoestrogeny czynią ją sprzymierzeńcem kobiet - łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy oraz zapobiegają nowotworom piersi. Sezam, otręby i zarodki pszenne to źródło cennego błonnika wspomagającego perystaltykę jelit. Dodatek ziół – czosnku, bazylii, kminku, majeranku oraz cebuli nie tylko korzystnie wpływa na układ trawienny, ale co ważne pozwala ograniczyć spożycie szkodliwej soli i odkryć nowe, nieznane smaki. Danie idealne nie tylko dla wegetarian.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!