Przejdź na WP

Krem z zielonego groszku. Przepis z książki "Jedz zielone"

Zupa krem, którą zrobisz w ok. pół godziny.

Zobacz film: "Zupa, która spala tłuszcz"

Czas przygotowania - 35 min Ilość porcji - 3

Składniki: ½ litra bulionu warzywnego 400 g mrożonego groszku 100 g białej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy szczypta cukru sól i pieprz ¼ łyżeczki mielonej kozieradki szczypta cynamonu szczypta chilli 1 łyżka liści kolendry ½ limonki * 3 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 2 min. Wrzucić groszek i po kilkunastu sekundach wlać gorący bulion. Dodać szczyptę cukru i soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować ok. 8 min, aż groszek zmięknie. Doprawić kozieradką, cynamonem, chilli, solą i pieprzem.

Dlaczego warto jeść zupy?
Dlaczego warto jeść zupy? [6 zdjęć]

Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie...

zobacz galerię

Po minucie wyłączyć palnik i zmiksować zupę na gładki krem. Wlać do miseczek, skropić sokiem z limonki, posypać kolendrą i ewentualnie dodać po kleksie mleczka kokosowego.

Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone"
Hanna Stolińska-Fiedorowicz "Jedz zielone" (Wydawnictwo M)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy