Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia indyjska - jedzenie w Indiach, przyprawy, odmiany

Kuchnia indyjska - jedzenie w Indiach, przyprawy, odmiany
Kuchnia indyjska - jedzenie w Indiach, przyprawy, odmiany

Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, kuchnia indyjska indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Kuchnia indyjska indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia indyjska rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

spis treści

1. Spożywanie pokarmów w Indiach

Spożywanie pokarmów w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Niezależnie od sytuacji materialnej danej rodziny, każdy posiłek to niezwykle ważny moment dnia. Jest on celebrowany, a na stole serwowane są z reguły tradycyjne potrawy, jakie oferuje kuchnia indyjska, oczywiście w zależności od wyznania i pochodzenia etnicznego danej rodziny.

Bardzo ważną tradycją kulinarną, jaką pielęgnuje kuchnia indyjska, jest również posiadanie przez dane domostwo masali – indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawiane są dania indyjskie. Wszystko to sprawia, że konsumpcja, podobnie jak w przypadku innych kultur azjatyckich, to dużo więcej niż jedynie dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych.

2. Przyprawy kuchni indyjskiej

Indie to bez wątpienia kraina przypraw, bez których nie może obejść się kuchnia indyjska. Do najbardziej charakterystycznych należą: szafran, kumin, chili, pieprz, imbir i kardamon. Są one używane do podkreślenia smaków wielu potraw. Co prawda, zgodnie z zasadą ahinsy, wielu Hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie preferują pikantną kuchnię.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Odmiany kuchni indyjskiej

Rozległość geograficzna Indii oraz ich multietniczny charakter sprawiają, że ciężko mówić o wspólnych dla całego państwa charakterystycznych daniach kuchni indyjskiej. W większości przypadków kuchnia indyjska przyjmuje podział regionalny, który w dużej mierze uzależniony jest od klimatu danej części kraju oraz lokalnych tradycji i wierzeń.

Ogólnie kuchnia indyjska może być podzielona na północną i południową. Północna kuchnia indyjska, gdzie dominują muzułmanie, preferuje głównie baraninę, natomiast wschód i południe bardzo lubią potrawy wegetariańskie lub dania z ryb. Najbardziej znana potrawa, jaką zawiera kuchnia indyjska, to curry - mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami.

Na północy Indii przeważa uprawa pszenicy, dlatego też kuchnia indyjska w tym regionie zawiera m.in. podpłomyki - chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej charakterystycznym jest lassi – napój przygotowywany na bazie jogurtu, doprawiany cukrem lub solą, niekiedy z dodatkiem owoców.

Z kolei południowa kuchnia indyjska to przeważnie kuchnia wegetariańska, często do potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek zaś kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Typowe śniadanie, jakie oferuje południowa kuchnia indyjska w tym regionie może składać się z tzw. dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placków z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrej zupy z soczewicy. Kuchnia indyjska w obu regionach ma jednak wspólny mianownik - zamiłowanie do curry oraz ryżu, który traktowany jest jako symbol płodności.

Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o unikalnym charakterze, jaki ma kuchnia indyjska.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze