Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, tradycyjne potrawy indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Dania indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia z Półwyspu Dekan rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

1. Jedzenie w Indiach

Spożywanie pokarmów w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Niezależnie od sytuacji materialnej danej rodziny, każdy posiłek to niezwykle ważny moment dnia. Jest on celebrowany, a na stole serwowane są z reguły tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej, oczywiście w zależności od wyznania i pochodzenia etnicznego danej rodziny. Bardzo ważną tradycją jest również posiadanie przez dane domostwo masali – indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawiane są dania indyjskie. Wszystko to sprawia, że konsumpcja, podobnie jak w przypadku innych kultur azjatyckich, to dużo więcej niż jedynie dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Przyprawy kuchni indyjskiej

Indie to bez wątpienia kraina przypraw, bez których nie mogą obejść się tradycyjne dania hinduskie. Do najbardziej charakterystycznych należą: szafran, kumin, chili, pieprz, imbir i kardamon. Są one używane do podkreślenia smaków wielu potraw. Co prawda, zgodnie z zasadą ahinsy, wielu Hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie preferują pikantną kuchnię.

3. Odmiany kuchni indyjskiej

Rozległość geograficzna Indii oraz ich multi-etniczny charakter sprawiają, że ciężko mówić o daniach charakterystycznych dla całego państwa. W większości przypadków kuchnia hinduska przyjmuje podział regionalny, który w dużej mierze uzależniony jest od klimatu danej części kraju oraz lokalnych tradycji i wierzeń. Ogólnie możemy podzielić kuchnię Indii na północną i południową. Muzułmańska północ preferuje głównie baraninę, natomiast wschód i południe bardzo lubią potrawy wegetariańskie lub dania z ryb. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari) - mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami. W regionie tym przeważa uprawa pszenicy, dlatego też wśród potraw wyróżnić tutaj można podpłomyki - chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej charakterystycznym jest lassi – napój przygotowywany na bazie jogurtu, doprawiany cukrem lub solą, niekiedy z dodatkiem owoców.

Wszystkie regiony łączy jednak zamiłowanie do curry oraz ryżu, który traktowany jest jako symbol płodności.

W południowej części Indii, gdzie przeważa kuchnia wegetariańska, często do potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek zaś kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Typowe śniadanie w tym regionie może składać się z tzw. dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placków z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrej zupy z soczewicy.
Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o jej unikalnym charakterze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!