Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, tradycyjne potrawy indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Dania indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia z Półwyspu Dekan rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jedzenie w Indiach

Spożywanie pokarmów w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Niezależnie od sytuacji materialnej danej rodziny, każdy posiłek to niezwykle ważny moment dnia. Jest on celebrowany, a na stole serwowane są z reguły tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej, oczywiście w zależności od wyznania i pochodzenia etnicznego danej rodziny. Bardzo ważną tradycją jest również posiadanie przez dane domostwo masali – indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawiane są dania indyjskie. Wszystko to sprawia, że konsumpcja, podobnie jak w przypadku innych kultur azjatyckich, to dużo więcej niż jedynie dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych.

Przyprawy kuchni indyjskiej

Indie to bez wątpienia kraina przypraw, bez których nie mogą obejść się tradycyjne dania hinduskie. Do najbardziej charakterystycznych należą: szafran, kumin, chili, pieprz, imbir i kardamon. Są one używane do podkreślenia smaków wielu potraw. Co prawda, zgodnie z zasadą ahinsy, wielu Hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie preferują pikantną kuchnię.

Odmiany kuchni indyjskiej

Rozległość geograficzna Indii oraz ich multi-etniczny charakter sprawiają, że ciężko mówić o daniach charakterystycznych dla całego państwa. W większości przypadków kuchnia hinduska przyjmuje podział regionalny, który w dużej mierze uzależniony jest od klimatu danej części kraju oraz lokalnych tradycji i wierzeń. Ogólnie możemy podzielić kuchnię Indii na północną i południową. Muzułmańska północ preferuje głównie baraninę, natomiast wschód i południe bardzo lubią potrawy wegetariańskie lub dania z ryb. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari) - mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami. W regionie tym przeważa uprawa pszenicy, dlatego też wśród potraw wyróżnić tutaj można podpłomyki - chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej charakterystycznym jest lassi – napój przygotowywany na bazie jogurtu, doprawiany cukrem lub solą, niekiedy z dodatkiem owoców.

Wszystkie regiony łączy jednak zamiłowanie do curry oraz ryżu, który traktowany jest jako symbol płodności.

W południowej części Indii, gdzie przeważa kuchnia wegetariańska, często do potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek zaś kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Typowe śniadanie w tym regionie może składać się z tzw. dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placków z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrej zupy z soczewicy.
Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o jej unikalnym charakterze.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia indyjska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia indyjska
Ajurweda

Miodla indyjska

Miodla indyjska

Miodla indyjska to drzewo występujące w klimacie podzwrotnikowym i tropikalnym, na przykład w Birmie i Indiach. Od najdawniejszych czasów roślina

Cukrzyca

Zioła, które wspomogą leczenie cukrzycy

Zioła, które wspomogą leczenie cukrzycy

oblonga reguluje poziom cukru we krwi i dlatego jest szczególnie korzystna przy cukrzycy. Gurmar Ta indyjska roślina dawniej wykorzystywana (...) apetytu. Neem Miodla indyjska zwiększa wrażliwość receptorów insuliny,...

Zioła i przyprawy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

6 zaskakujących zastosowań kurkumy

Indyjska królowa przypraw Uznawana za najzdrowszą przyprawę na świecie. Niszczy wirusy, niweluje stany zapalne, a dzięki zawartości antyoksydantów

Uroda

Sekrety piękna prosto z Indii

Sekrety piękna prosto z Indii

. Miodla indyjska To prawdopodobnie królowa wśród składników upiększających. Każda część tego drzewa jest cenna. Największe zastosowanie ma ona (...) w medycynie, herbata z miodli indyjskiej działa cuda w przypadku trądziku,...

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

jest za jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Ajurweda, tradycyjna medycyna indyjska, stosuje ją do leczenia ponad 300 różnych dolegliwości (...) , paznokci i włosów. Zawiera ważne dla urody składniki - witaminy A i E,...

Łupież - objawy, przyczyny, profilaktyka, leczenie

Sprawdzone domowe sposoby na łupież

Sprawdzone domowe sposoby na łupież

na 30-45 minut, a następnie umyj włosy łagodnym szamponem. Miodla indyjska Liście tej rośliny mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne (...) , antyseptyczne i przeciwzapalne, co sprawia, że sprawdzają się w walce z łupieżem....

Owoce

Najdziwniejsze owoce świata

Najdziwniejsze owoce świata

i składniki mineralne i właśnie z tych względów warto przy najbliższej okazji się na nie skusić. Owoc Noni Czyli inaczej Morwa Indyjska. Mieszkańcy Indii

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Kuchnia indyjska nie dla cukrzyka

Kuchnia indyjska nie dla cukrzyka

Orientalne dania nie służą diabetykom. Kurkuma, podstawowy składnik kuchni indyjskiej, nasila działanie leków przeciwcukrzycowych. Po zjedzeniu

Dieta oczyszczająca

5 pomysłów na jednodniowy detoks

5 pomysłów na jednodniowy detoks

to indyjska potrawa o konsystencji gęstej zupy. Jest zalecana w ramach ajurwedyjskich kuracji odtruwających organizm, które dodatkowo mają go odmłodzić