Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska to mieszanina różnych tradycji kulinarnych. Podobnie jak kuchnie innych wielkich kultur azjatyckich, tradycyjne potrawy indyjskie czerpią ze spuścizny wielkich religii: hinduizmu, buddyzmu, islamu oraz chrześcijaństwa. Dania indyjskie zyskały szerszą popularność dzięki spuściźnie Imperium Brytyjskiego. Indie stanowiły perłę w jego koronie, dzięki temu kuchnia z Półwyspu Dekan rozprzestrzeniła się na świecie. Dlatego też również w Polsce znamy takie indyjskie potrawy, jak ćapatti, zupa z soczewicy, kofta czy samosa.

1. Jedzenie w Indiach

Spożywanie pokarmów w Indiach jest prawdziwym rytuałem. Niezależnie od sytuacji materialnej danej rodziny, każdy posiłek to niezwykle ważny moment dnia. Jest on celebrowany, a na stole serwowane są z reguły tradycyjne potrawy kuchni indyjskiej, oczywiście w zależności od wyznania i pochodzenia etnicznego danej rodziny. Bardzo ważną tradycją jest również posiadanie przez dane domostwo masali – indywidualnie skomponowanej mieszanki smaków, którą doprawiane są dania indyjskie. Wszystko to sprawia, że konsumpcja, podobnie jak w przypadku innych kultur azjatyckich, to dużo więcej niż jedynie dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Przyprawy kuchni indyjskiej

Indie to bez wątpienia kraina przypraw, bez których nie mogą obejść się tradycyjne dania hinduskie. Do najbardziej charakterystycznych należą: szafran, kumin, chili, pieprz, imbir i kardamon. Są one używane do podkreślenia smaków wielu potraw. Co prawda, zgodnie z zasadą ahinsy, wielu Hindusów preferuje wegetarianizm, jednak przyprawy indyjskie często stanowią dodatek do tradycyjnych potraw z baraniny, jagnięciny, drobiu i ryb. Mieszkańcy Indii zdecydowanie preferują pikantną kuchnię.

3. Odmiany kuchni indyjskiej

Rozległość geograficzna Indii oraz ich multi-etniczny charakter sprawiają, że ciężko mówić o daniach charakterystycznych dla całego państwa. W większości przypadków kuchnia hinduska przyjmuje podział regionalny, który w dużej mierze uzależniony jest od klimatu danej części kraju oraz lokalnych tradycji i wierzeń. Ogólnie możemy podzielić kuchnię Indii na północną i południową. Muzułmańska północ preferuje głównie baraninę, natomiast wschód i południe bardzo lubią potrawy wegetariańskie lub dania z ryb. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari) - mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami. W regionie tym przeważa uprawa pszenicy, dlatego też wśród potraw wyróżnić tutaj można podpłomyki - chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Jeśli chodzi o napoje, najbardziej charakterystycznym jest lassi – napój przygotowywany na bazie jogurtu, doprawiany cukrem lub solą, niekiedy z dodatkiem owoców.

Wszystkie regiony łączy jednak zamiłowanie do curry oraz ryżu, który traktowany jest jako symbol płodności.

W południowej części Indii, gdzie przeważa kuchnia wegetariańska, często do potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek zaś kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Typowe śniadanie w tym regionie może składać się z tzw. dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placków z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrej zupy z soczewicy.
Kuchnia indyjska to niesamowite źródło inspiracji, niezależnie od szerokości geograficznej. Ogromna gama potraw oraz bardzo charakterystyczne smaki bez wątpienia stanowią o jej unikalnym charakterze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.