Kurkuma - pochodzenie i zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie

Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi kurkuma coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie. Sprawdź, dlaczego warto spożywać kurkumę.

1. Kurkuma - pochodzenie i zastosowanie

Kurkuma kojarzona jest głównie z kuchnią hinduską. Znana była już w czasach starożytnych. Stanowiła nie tyko składnik dań, ale też z powodu intensywnej, żółtej barwy stosowano ją do produkcji farb lub makijażu. Kurkumę wyróżnia poza tym ostry smak oraz charakterystyczny mocny zapach. Jest składnikiem curry, może być również stosowana jako osobna przyprawa.

Kurkuma to kłącz lub podziemna łodyga rośliny przypominającej wyglądem imbir. Najczęściej wykorzystuje się kurkumę w zmielonej postaci. Kłącze kurkumy posiada żółtawo-brązową barwę, w środku natomiast jest koloru pomarańczowego.

Zobacz film: "Kurkuma - królowa przypraw. Jak wpływa na zdrowie?"

Swoje właściwości kurkuma może zachowywać przez dłuższy czas pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywana i nie wystawiona na działanie promieni słonecznych. Kurkuma zastosowanie znajduje jako dodatek do potraw warzywnych, jajek, czy ryżu. Wzbogaca również smak i zapach zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na intensywne właściwości kurkumy, trzeba uważać, aby nie przesadzić z jej ilością, w przeciwnym razie może popsuć końcowy efekt.

10 niedocenianych ziół i przypraw
10 niedocenianych ziół i przypraw [10 zdjęć]

Nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, dzięki stymulacji wydzielania insuliny. Czyni...

zobacz galerię

Najlepszy efekt uzyskamy mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką, dzięki czemu jej przyswajanie przez organizm zwiększy się 2000 razy. W przeciwieństwie do innych przypraw kurkumę powinniśmy dodać do potrawy na samym początku gotowania, dzięki czemu najlepiej podkreśli jej smak i charakter.

W przypadku kurkumy cena zależy od celu, w jakim chcemy ją kupić. Jeśli zależy nam na zastosowaniu kurkumy w kuchni, wówczas kupimy kurkumę w cenie ok. 5 zł za 200 g. Natomiast jeśli interesuje nas zastosowanie kurkumy w lecznictwie lub pielęgnacji, wówczas cena kurkumy będzie już dużo wyższa. W przypadku suplementów z kurkumą cena będzie się wahać od 50 do nawet 100 zł.

2. Kurkuma - właściwości

Kurkuma posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami kurkumy wzrosło w ostatnim czasie. Naukowcy zaczęli szukać związku między sposobem odżywiania mieszkańców Indii a ich niską zachorowalnością na nowotwory, itp. Okazało się, że swój dobry stan zdrowia zawdzięczają stosowanym przyprawom, m.in. właśnie kurkumie. Zawarte w niej kurkuminoidy wpływają pozytywnie na pracę systemu immunologicznego i zapobiega zachorowaniu na nowotwory.

Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn.

Ponadto kurkuma ma właściwości silnie przeciwzapalne. Jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz grzybicą. Ze względu na zawarte w kurkumie właściwości bywa również stosowana w przypadku zakażeń, aby przyspieszyć gojenie się ran. Prowadzone są także badania nad rolą zawartych w kurkumie właściwości w leczeniu udaru.

Nie można zapomnieć również o pielęgnacyjnych właściwościach kurkumy. Pomaga likwidować przebarwienia i sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona. Hitem kosmetycznym jest niewątpliwie maseczka z kurkumy na twarz, która sprzyja likwidacji zmarszczek. Można ją wykonać samodzielnie, wystarczy zmieszać kurkumę z niewielką ilością miodu lub maślanki, a następnie nałożyć na twarz.

Regularne stosowanie maseczki przynajmniej trzy razy w tygodniu poprawia koloryt cery i nadaje jej blasku, pomaga również w walce z trądzikiem i stanami zapalnymi. Jedynym minusem tej maseczki, jest to, że ze względu na intensywny żółty kolor kurkumy może delikatnie barwić cerę. W związku z tym nie należy jej stosować, np. tuż przed ważnym wyjściem. Poza tym kurkuma opóźnia procesy starzenia się organizmu. W niektórych sklepach i drogeriach można dostać kosmetyki z zawartością kurkumy. Zaleca się ich stosowanie w przypadku zaskórników, wysypki alergicznej, czy swędzenie skóry.

3. Kurkuma - wpływ na zdrowie

Lista chorób i schorzeń, na które pomaga kurkuma stale się zwiększa. Wspomaga również funkcjonowanie wątroby, wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Oddziałuje również na układ krwionośny oraz neurologiczny. Ostatnie badania wskazują, że może ona również łagodzić objawy demencji oraz poprawiać funkcje poznawcze. Coraz więcej osób sięga po kurkumę w stanach obniżonego nastroju. Według naukowców może być ona stosowana w połączeniu z pieprzem i papryką jako naturalny antydepresant.

Kurkuma skutecznie poprawia humor i co najważniejsze nie powoduje skutków ubocznych. Kurkuma wpływa również pozytywnie na pracę serca. Dzięki antyoksydacyjnemu działaniu zwalcza wolne rodniki. Pomaga zapobiegać pojawieniu się miażdżycy i nadciśnienia. Dzięki kurkuminie wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz limfatycznych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Wszystkie te właściwości sprawiają, że kurkuma coraz częściej gości w naszych domach nie tylko jako składnik potraw, ale również element domowego spa. Wprowadzając ją do swojej codziennej diety będziemy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.