Laktoferyna – białko, które warto znać!
O laktoferynie mało się mówi i niewiele słyszy. A szkoda! Jej znaczenie w kontekście naszej odporności jest nieocenione. Czy warto dostarczać ją organizmowi? Jak najbardziej. Czy trzeba poznać jej właściwości? Koniecznie!
Laktoferyna – białko mało znane
Laktoferyna jest białkiem, które znajdziemy w mleku, zarówno ludzkim, jak i krowim, a także we łzach i ślinie oraz w wielu komórkach i narządach ciała. Należy do podstawowych elementów odporności wrodzonej. Laktoferyna została poznana już w 1939 r., a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Składa się z niemal 700 aminokwasów, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest bezwonna. Ma zdolność łączenia się z jonami żelaza, dzięki czemu żelazo jest przez organizm łatwiej przyswajalne. Stężenie samej laktoferyny w mleku zależy od fazy laktacji, a jej największe stężenie znajduje się w siarze oraz w mleku matki karmiącej piersią.
Właściwości laktoferyny
Właściwości tego, zdawałoby się niepozornego, białka są wprost zadziwiające. Laktoferyna ma świetne działanie w organizmach zarówno dorosłych, jak i dzieci:
Jest źródłem żelaza
Posiada właściwości przeciwzapalne i odpornościowe (mobilizacja układu immunologicznego)
Ochrania i wspiera rozwój dzieci już w wieku noworodkowym i niemowlęcym, a nawet skrajnym wcześniactwie
Zmniejsza ryzyko sepsy u niemowląt
Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe.
Ponadto laktoferyna ochrania organizm w stresie oksydacyjnym, a nawet wspomaga zatrzymanie przedwczesnego porodu. Ze względu na działanie profilaktyczne przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi znalazła zastosowanie w produktach wzmacniających odporność i przeciwwirusowych. Silne działanie przeciwbakteryjne laktoferyny wpływa niezwykle korzystnie na ochronę niemowląt karmionych piersią. To właśnie jej obecność w mleku sprawia, że mleko matki buduje odporność dziecka na wirusy i bakterie.
Kiedy suplementować?
Stężenie laktoferyny, a także zapotrzebowanie na nią w organizmie człowieka jest zmienne. Jeśli organizm jest wolny od stanów zapalnych i stanów bakteryjnych, produkcja laktoferyny jest znacznie ograniczona. Zapotrzebowanie organizmu na to cenne białko wzrasta szczególnie w miesiącach naznaczonych liczniejszymi infekcjami, czyli od października do marca. Jest to dobry czas na zwiększenie podaży laktoferyny w diecie, jak również w suplementacji. Decydując się na gotowy preparat, mamy pewność maksymalnego dopasowania zawartości białka do naszego organizmu. Laktoferyna jest unikatowym składnikiem suplementu Zilavir, w którym wraz z dużą porcją cynku, witaminami D i C oraz selenem skutecznie wspiera odporność. Już jedna kapsułka dziennie pozwala na efektywne wykorzystanie właściwości laktoferyny. Warto jednak pamiętać, aby nie stosować preparatu z laktoferyną jako substytutu prawidłowo zbilansowanej diety. Zdrowy styl życia jest zawsze podstawowym elementem wszelkiego przeciwdziałania infekcjom i chorobom.