Łosoś z grilla ze świeżym rozmarynem

Potrawa niskokaloryczna, zawierająca witaminy z grupy B, witaminę A, D, oraz wapń, jod, fluor, magnez i wiele innych ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Znikoma zawartość tłuszczu sprawia że jest polecana nawet podczas odchudzania, a witamina A pomaga utrzymać skórę w doskonałej kondycji.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

  • 4 filety z łososia (4x 100 g),

  • ½ łyżeczki octu z białego wina,

  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek,

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,

  • świeżo mielony biały pieprz,

  • sól do smaku (lepiej mniej, niż więcej).



Sposób przygotowania

Umyte i osuszone filety z łososia posolić, oprószyć pieprzem, skropić octem z białego wina, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć rybę z lodówki i ułożyć na grillu, na każdym filecie położyć gałązkę rozmarynu. Grillować około 15 minut, odwrócić filety na drugą stronę i grillować kolejne 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 218,64 kcal
Białka 19,9 g
Tłuszcze 15,59 g
Cholesterol 70 mg
Węglowodany 0,01 g
Błonnik 0 g
Witamina C 1 mg
Witamina A 41 µg

Komentarz

Potrawa ze względu na silne działanie przeciwzapalne polecana jest osobom cierpiącym na artretyzm. Ryby dzięki zawartości choliny nazywane są „pożywieniem dla mózgu” – związek ten przyspiesza proces zapamiętywania i uczenia się. Potrawa idealna dla osób młodych, obciążonych dużym wysiłkiem umysłowym.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ryby
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ryby
Ryby

Awokado z tuńczykiem

Awokado z tuńczykiem

Pyszna sałatka, której głównym składnikiem jest awokado i tuńczyk. Dodatek jogurtu i majonezu podkreśla smak.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Ryby

Tuńczyk w sałatce

Tuńczyk w sałatce

Pyszna sałatka z tuńczyka i warzyw jest idealna jako przystawka lub danie główne. Smak ryby podkreśla charakter całego przepisu, a warzywa dopełniają jego wartości odżywczej.

Ryby

Danie rybne w winie

Danie rybne w winie

Ryba w winie to idealny pomysł na wykwintną kolację oraz zdrowy sposób na wprowadzenie ryby do codziennej diety.

Ryby

Łosoś zapiekany w papryce

Łosoś zapiekany w papryce

Danie klasyczne - łosoś zapiekany w przyprawach, wśród których charakter nadaje przede wszystkim papryka.

Ryby

Zapiekana ryba

Zapiekana ryba

Danie z zapiekanej w ryżu i fasolce ryby sprawdzi się w każdej sytuacji i stworzy wyśmienite danie główne wieczoru.

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Ryby

Ryba w przyprawie

Ryba w przyprawie

Ryba jest smaczna sama w sobie. Ale jeśli doprawimy ją na przykład curry, będzie jeszcze lepsza!

Ryby

Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba (...) kg pangi,
 2-3 jajka,
 ½ szklanki bułki tartej,
 2 cebule,
 sól, pieprz...

Ryby

Miecznik z mango

i warzyw z mięsem ryby jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym. Składniki: 300 g fileta z miecznika, 4 posiekane ząbki (...) posiekanej kolendry, 3 łyżki posiekanych liści mięty. Przygotowanie: Filet...