Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marek Aleksander Przondo

Makaron - najważniejsze informacje, wartości odżywcze, typy i zastosowanie

Avatar placeholder
12.04.2021 10:26
Makaron - najważniejsze informacje, wartości odżywcze, typy i zastosowanie
Makaron - najważniejsze informacje, wartości odżywcze, typy i zastosowanie

Makaron to jeden z podstawowych składników, jakich używamy w kuchni. Makaron wykorzystujemy do zup, sosów, a nawet do sałatek. Wyróżniamy wiele rodzajów makaronów i każdy z nich ma inne zastosowanie. Jeden makaron wykorzystuje się do spaghetti, drugi do zupy, a jeszcze inny do sosów. Oprócz tego wyróżniamy jeszcze makarony kolorowe oraz makaron sojowy lub kukurydziany.

spis treści

1. Najważniejsze informacje o makaronie

Makaron robiony jest z mąki, wody i czasami zdarza się, że dodawane są jaja. Za ojczyznę makaronu uważa się od dawien dawna Włochy, jednak archeolodzy odkryli ślady najstarszego makaronu w Chinach. Dziś makaron znany i wykorzystywany jest na całym świecie i stanowi podstawowy składnik w prawie każdej kuchni. Kupując makaron, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą jest kolor makaronu – powinien być żółty lub kremowy bez żadnych plamek i przebarwień. Druga rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to szklista powierzchnia oraz odporność na złamanie, ponieważ makaron nie może być zbyt kruchy.

2. Wartości odżywcze makaronu

Makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów. W jego skład wchodzą też: białko, tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały. W makaronie możemy też znaleźć witaminę B1, witaminę B6, PP oraz kwas foliowy, a także żelazo, magnez. Powszechnym stwierdzeniem jest, że makaron tuczy. Słyszy się to bardzo często. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. 200 gramów suchego makaronu to rzeczywiście około 700 kalorii, jednak po ugotowaniu z tych 200 gramów robi się około 500 gramów makaronu, a to jest bardzo duża porcja, która wystarczy spokojnie dla dwóch dorosłych osób. Bardzo duża porcja może tuczyć, a przede wszystkim tuczą sosy i dodatki, jakie do niego dodajemy.

Zobacz film: "Jak przygotować domowy makaron?"
Makaron soba – alternatywa dla bezglutenowców
Makaron soba – alternatywa dla bezglutenowców [5 zdjęć]

Szukasz alternatywy dla makaronu na bazie pszenicy? Rodzaj soba będzie idealny. To podstawa japońskiej

zobacz galerię

3. Różne rodzaje i zastosowanie

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronu. Tagiatelle to długie cienkie wstążki, które przeznaczone są do podawania z sosami oraz z mięsem mielonym. Wszystkim dobrze znany makaron spaghetti podawany jest do tego właśnie dania. Makaron penne to niewielkie rurki, obcięte na skos, które podaje się z sosami mięsnymi oraz z warzywami. Kolejny typ makaronu to lasagne. To szerokie płaty, które tradycyjnie podawane są z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i warzywami. Na rynku istnieje około 16 rodzajów makaronów. Każdy znajdzie odpowiedni dla siebie i dla swoich potrzeb.

3.1. Makaron - rodzaje

  • Makaron ryżowy - wytwarzany jest z mąki ryżowej. Wygląda jak bardzo cienkie białe niteczki. Makaron ten nie zawiera glutenu i tłuszczu. Makaron ryżowy wystarczy zalać wrzątkiem i jest gotowy. Ten rodzaj makaronu jest bardzo popularny w Azji w szczególności w Chinach.
  • Makaron pełnoziarnisty - jest to makaron wykonany z mąki razowej, która zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Makaron pełnoziarnisty jest dużo zdrowszy i zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż klasyczny makaron.

Zobacz także:

  • Makaron sojowy - wbrew pozorom nie jest otrzymywany z soi, a z fasoli mung. Jest bezglutenowy i zawiera niewiele tłuszczów. Makaron sojowy to długie, przezroczyste, cienkie nitki. Tak samo jak makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Najlepiej smakuje do zup. Mniej znane makarony to makaron kukurydziany, makaron soba oraz orkiszowy.
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze