Makaron ze szpinakiem - składniki, sposób przygotowania, wartość odżywcza, inne propozycje

Makaron ze szipnakiem i pomidorami to doskonałym pomysł, żeby w krótkim czasie przyrządzić coś ciepłego i pożywnego, ponieważ szpinak zawiera nie tylko ogromne ilości żelaza, ale także witaminę C i magnez. Zawarte są w nim przeciwutleniacze oczyszczające organizm. Zielone liście szpinaku są źródłem witamin A i B2, manganu, wapnia, fosforu nieorganicznego, jodu, sodu oraz potasu, dlatego też makaron ze szpinakiem powinien być włączony do każdego wegetariańskiego jadłospisu.

Zobacz film: "Siła szpinaku"

1. Makaron ze szpinakiem - składniki

Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilkanaście minut. Wcześniej jednak należy przygotować listę zakupów. Lista składników potrzebnych, żeby wykonać makaron ze szpinakiem nie jest długa. Zawsze jednak do dwóch podstawowych składników możemy dodać inne dodatki, które wzbogacą smak potrawy.

Aby przygotować makaron ze szpinakiem potrzebne będą:

2. Makaron ze szpinakiem - sposób przygotowania

Jak przygotować makaron ze szpinakiem? Ugotuj makaron. Pokrój pomidory na małe kawałeczki i posiekaj bazylię. Do makaronu dodaj pomidory, bazylię oraz szpinak. Wrzuć ser, przypraw i postaw na kuchence. Dodaj dwie łyżeczki koncentratu i wymieszaj. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Top 5 polskich warzyw
Top 5 polskich warzyw [6 zdjęć]

Smaczne i zdrowe. Są źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej jeść je na surowo, wtedy mają...

zobacz galerię

Danie, w którym znajdzie się makaron ze szpinakiem jest propozycją, którą można wykonać bardzo szybko i łatwo. Co więcej, makaron ze szpinakiem to źródło wartości odżywczych, dlatego powinien od czasu do czasu zagościć na naszym stole. Być może przekonają się do niego osoby, które wcześniej nie przepadały za szpinakiem, ponieważ w tej odsłonie smakuje on wyjątkowo.

3. Makaron ze szpinakiem - wartość odżywcza

Makaron ze szpinakiem nie jest bardzo kalorycznym daniem i może być stosowany w czasie diety lub gdy po prostu dbamy o linie. Danie to jest dodatkowo smaczne i zdrowe. Jedna porcja makaronu ze szpinakiem ma następujące wartości odżywcze:

Kalorie 469,3 kcal
Białko 20,3 g
Tłuszcz 7,7 g
Cholesterol 53,2 mg
Węglowodany 83,9 g
Błonnik 5,3 g
Witamina C 64,9 mg
Witamina A 551,0 µg

4. Makaron ze szpinakiem - inne propozycje

Przepis na makaron ze szpinakiem jest prosty. Co więcej, w przepisie możemy zastosować jeszcze inne produkty wymiennie, gdy któregoś ze składników nam zabraknie. Dzięki temu w szybki i łatwy sposób możemy stworzyć makaron z serem żółtym, a także makaron ze szpinakiem i z serem feta.

Zobacz także:

Osoby, które w swoim daniu muszą mieć mięso, mogą przygotować makaron ze szpinakiem i kurczakiem lub makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie. Swoją drogą makaron ze szpinakiem w sosie też brzmi smakowicie. Przepis na makaron to niezliczona ilość kobinacji, w której możemy zastosować ulubione produkty.

Połączenie ze szpinakiem i fetą to pełnowartościowe danie, które możemy wykonać po pracy w kilkanaście minut. Główne składniki makaronu ze szpinakiem doskonale się dopełniają i zaspakajają głód. Makaron ze szpinakiem może być również daniem, które zaserwujemy na spotkaniu z przyjaciółmi, ale także z ukochaną osobą tylko we dwoje.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.