Mandarynki - charakterystyka, właściwości, potrawy

Mandarynki to słodkie owoce lubiane przez dzieci i dorosłych. Ich niepowtarzalny aromat kojarzy się wielu osobom z okresem świąt Bożego Narodzenia. Owoce te warto jednak jeść nie tylko od święta, ale również na co dzień. Mają one wiele cennych składników odżywczych, dzięki czemu wpływają bardzo dobrze na funkcjonowanie naszego organizmu. Mandarynki to połączenie tego, co przyjemne, czyli smaku i niepowtarzalnego aromatu z tym, co pożyteczne, a więc właściwościami prozdrowotnymi.

Polecane wideo:

Mandarynki - charakterystyka

Mandarynki to egzotyczne owoce cytrusowe. Są uprawiane w krajach o ciepłym klimacie, m.in. w basenie Morza Śródziemnego, w Brazylii i na południu Stanów Zjednoczonych. Wyróżniamy wiele odmian mandarynek, m.in. tangerynki, klementynki, tangela, satsuma.

Czym charakteryzują się wymienione odmiany? Tangerynki mają skórkę w kolorze czerwonawym. Mają różne rozmiary – można spotkać się zarówno z dużymi okazami (jak np. pomarańcza), jak i małymi (wielkością przypominające orzecha). Klementynki to efekt skrzyżowania gorzkiej pomarańczy oraz mandarynki. Mają one lekko kwaskowaty miąższ, bardzo łatwo ściąga się z nich skórkę, mają niewiele pestek. Klementynki można bez problemu zakupić w supermarketach, a nawet osiedlowych warzywniakach, jednak są zazwyczaj droższe niż zwykłe mandarynki. Odmiana tangela jest wynikiem skrzyżowania mandarynki z grapefruitem. Jej smak jest ostry i orzeźwiający, zaś skóra luźna. Tangela ma specyficzny wygląd, różni się nieco od innych odmian mandarynek. Ta odmiana jest okrągła, a na szczycie ma charakterystyczne zwężenie. Pamiętajmy, by podczas zakupu tego owocu, zwrócić uwagę, czy skórka jest równo ubarwiona – dzięki temu będziemy mieć pewność, że wybierzemy najlepszy jakościowo okaz. Satsuma to odmiana mandarynki, która zawiera bardzo mało pestek. Jej skórka jest cienka, ma barwę jaskrawoczerwoną z zielonymi plamkami. Kupując tę odmianę, wybierajmy dojrzałe okazy (mogą być nierównomiernie zabarwione). Jeśli przez przypadek wybierzemy te niedojrzałe, to powinniśmy się liczyć z tym, że będzie nam je bardzo trudno obrać.

Najdziwniejsze owoce i warzywa świata

Ten owoc w kształcie serca jest szorstki na zewnątrz, ale sam miąższ jest delikatny i kremowy. Dojrzała cherimoya to połączenie smaków ananasów i bana...

Mandarynki - właściwości

Mandarynki to bogate źródło witamin. Zawierają one między innymi witaminę C, która wspomaga pracę układu krwionośnego. Jest naturalnym antyoksydantem – działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza, dlatego osoby ze skłonnością do anemii powinny przyjmować preparaty z żelazem lub naturalnie wzbogacić swoją dietę o ten pierwiastek, ale nie mogą zapominać o tym aby, zatroszczyć się o przyjmowanie witaminy C. Mandarynki są także źródłem innego przeciwulteniacza - witaminy A. Ta witamina bardzo dobrze wpływa na wygląd skóry. Ponadto jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wzroku - chroni przed chorobami oczu, takimi jak jaskra czy zaćma. Zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Mandarynki mają więcej witaminy A niż np. cytryny, pomarańcze czy pomelo.

Dzięki częstemu jedzeniu mandarynek dostarczamy swojemu organizmowi nie tylko porcję witamin, ale również wapń, potas, fosfor. Wapń wpływa korzystnie nie tylko na układ kostny, ale również nerwowy. Potas usprawnia procesy myślowe, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i mięśni. Z kolei fosfor bierze udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie.

Mandarynki mogą spożywać osoby, które cierpią na cukrzycę. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi 30. Z kolei wszyscy, którzy dbają o swoją wagę, a jednocześnie uwielbiają mandarynki, mogą od czasu do czasu bez wyrzutów sumienia sięgnąć po te owoce. W jednym owocu znajduje się bowiem około 30 kalorii.

Mandarynki - potrawy

Mandarynki najczęściej spożywamy na surowo – niektórzy twierdzą, że zjedzenie tylko jednego owocu jest niemożliwe, po skosztowaniu pierwszego nie można się po prostu od nich oderwać. Mandarynki są wykorzystywane też do przygotowania soków czy dżemów. Jeśli nie chcemy robić z nich przetworów, to powinniśmy je dosyć szybko spożyć. Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, w chłodnym pomieszczeniu wytrzymają około 7 dni.

Mandarynki doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek owocowych. Są słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowate, więc doskonale urozmaicają smak tej potrawy. Sałatka owocowa może być podana zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek czy kolację. Jest smaczna, a jednocześnie dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Mandarynki możemy też dodać do galaretek owocowych. Ponadto owoce te często są wykorzystywane do dekorowania deserów, np. ciast czy musów owocowych.

Mandarynki oczywiście nie muszą być tylko składnikiem słodkich dań. Osoby lubiące eksperymentować w kuchni dodają je do sałatek warzywnych, zup, a nawet dań mięsnych.

Komentarze (4)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Większość wie, ja zresztą już też, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się :) dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

Odpowiedz
~Joanna
~Joanna ponad rok temu

Ostatnio byłam w tesco z przyjaciółką i jakież mnie zdziwienie dotknęło, kiedy na dziale z warzywami/owocami zobaczyłam sprzedawane na tackach (przekrojone na pół) mandarynki... Ciekawe czy to w ogóle były połówki tej samej mandarynki czy 2 różnych! A swoja droga w kwestii zdrowego odżywiania lub diety odchudzającej szczerze polecam koktajle z talieos.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Daktyle - słodkie i zdrowe owoce

Owoce z „drzewa życia" Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a (...) . Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom....

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu (...) oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak. Oprócz dzikich gatunków,...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Jakie właściwości ma rambutan?

Jakie właściwości ma rambutan?

Tajemniczy rambutan Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan (...) - bo tak brzmi jego pełna nazwa - to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości....