Mięta – rodzaje, właściwości, zastosowanie i działanie

Mięta to zioło, którego właściwości i działanie doceniano już w starożytności. W Polsce najbardziej popularna jest mięta pieprzowa, nazywana także miętą lekarską. Wykorzystuje się ją na dużą skalę w przemyśle farmaceutycznym czy kosmetycznym, można ją także znaleźć w domowych apteczkach i na kuchennych parapetach. To doskonały środek na trawienie, ale i smakowity dodatek do napojów oraz deserów.

Mięta cieszy się dużą popularnością w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.Mięta cieszy się dużą popularnością w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Źródło zdjęć: © Obraz congerdesign, Pixabay 

Co to jest mięta?

Mięta (Mentha L.) to roślina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.), która rośnie na różnych siedliskach, najczęściej wilgotnych lub mokrych, ale również suchych. Można ją znaleźć w Europie, Azji i Afryce, ale również w Australii, Nowej Zelandii i Ameryce Północnej. W zależności od ujęcia taksonomicznego rodzina obejmuje od 18 do 40 gatunków i ich mieszańców.

Nazwa rodzaju Mentha pochodzi od greckiego imienia nimfy Menthe (Mente, Minto, Minta, Minte), zamieszkującej Podziemie i będącej kochanką Hadesa. Ten, chcąc ją uchronić przed zazdrością i prześladowaniami żony (Persefony), zamienił ją w roślinę - miętę.

W Polsce najczęściej spotyka się takie gatunki mięty jak:

  • mięta pieprzowa, mięta lekarska. To najpopularniejszy gatunek mięty: łatwy w uprawie i zimoodporny,
  • mięta polna,
  • mięta długolistna,
  • mięta kosmata,
  • mięta nadwodna,
  • mięta okrągłolistna,
  • mięta zielona, mięta kłosowa,
  • mięta polej. To trująca mięta, która zawiera olejek eteryczny pulegon. Jest niezwykle rzadka.

Gatunki mięty można liczyć w setkach. Są wśród nich także hybrydy, takie jak na przykład mięta cytrynowa czy mięta czekoladowa.

Właściwości mięty

Dobroczynne właściwości mięty znane są od wieków. To jeden z najstarszych surowców leczniczych używanych od czasów starożytnych. Za jej niezwykłe właściwości odpowiadają zawarte w niej olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy i sole mineralne. Co leczy mięta?

Stosuje się ją głównie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, w celu wspomagania trawienia. Roślina działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Ponieważ substancje zawarte w mięcie rozkurczają pęcherzyk żółciowy, zwiększa się wydzielanie żółci, co z kolei poprawia trawienie tłuszczu. Ponadto mięta zwiększa ilość soku żołądkowego, co również usprawnia proces trawienia.

Roślina działa także rozkurczowo na zwieracze w przewodzie pokarmowym, co umożliwia odejście gazów - zapobiega wzdęciom. Picie mięty w ciąży polecane jest na dolegliwości żołądkowe, nudności i wymioty (wymagana jest jednak ostrożność).

Ponadto łagodzi migrenowe bóle głowy, ma działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulające i przeciwzapalne. Mięta, a dokładniej mentol pozyskiwany z jej olejku eterycznego, działa także przeciwbólowo, miejscowo znieczulająco oraz chłodząco.

Na różne dolegliwości sprawdzają się zarówno krople miętowe, napar z mięty, jak i nalewka z mięty, a także olejek eteryczny, który sprawdza się jako środek odkażający.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne posiadają także maści i balsamy do smarowania klatki piersiowej w czasie infekcji układu oddechowego. Łagodzą objawy zapalenia zatok, przeziębienia i grypy.

Zastosowanie mięty

Mięta jest uprawiana głównie ze względu na zapach i smak liści, z których pozyskuje się olejek miętowy zawierający mentol. Wykorzystuje się go w przemyśle:

  • farmaceutycznym (wytwarza np. krople miętowe, krople żołądkowe, tabletki na problemy żołądkowe z olejkiem miętowym, a także susz z mięty, z którego można przyrządzać napary. To zarówno herbata miętowa, jak i mieszanki ziół).
  • spożywczym (produkuje się syrop miętowy, napoje, ale również gumy, czekolady czy landrynki),
  • perfumeryjnym,
  • tytoniowym.

Listki mięty odnajduje się również w kuchni. To doskonała przyprawa i dodatek do różnych napojów i dań. Doskonale komponują się z deserami: lodami, owocami czy ciastami czekoladowymi. Można dodawać je do sałatek, drinków czy lemoniad.

Jak zrobić syrop z mięty?

Z mięty warto robić syrop. W tym celu należy przygotować:

  • świeże listki mięty zielonej lub pieprzowej (około 30 gałązek),
  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg cukru.
  • sok z cytryny.

Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy:

  • opłukać i lekko osuszyć miętę,
  • zagotować wodę. Dodać do niej cukier i sok z cytryny. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i połączenia składników,
  • dodać miętę, przykryć garnek i pozostawić syrop na dobę,
  • wyjąć miętę, syrop przecedzić przez sitko. Zagotować.
  • gorący syrop przelać do butelek lub słoików. Dokładnie zakręcić. Można go krótko pasteryzować.

Jak pić syrop miętowo-cytrynowy? Wystarczy rozcieńczać go wodą w dowolnych proporcjach. Można również dodawać go do herbaty, a i polewać nim lody czy desery.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych