3 z 8Niebezpieczne aluminium?
Nasz organizm jest w stanie wydalić niemal 95 proc. glinu z organizmu, ponieważ to jeden z mniej przyswajalnych pierwiastków. Jednak jego zbyt duża ilość może mieć negatywny wpływ na właściwe funkcjonowanie całego ciała. Wieloletnie badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia pozwoliły określić bezpieczną ilość glinu, na jaką może być narażone nasze ciało, bez zagrożenia wystąpienia skutków ubocznych.
Według WHO nie powinno być to więcej niż 40 mg glinu dziennie. Niestety, codzienne stosowanie folii aluminiowej i gotowanie w aluminiowych garnkach sprawia, że nasz organizm każdego dnia ma do czynienia ze znacznie większą jego ilością. To z kolei poważnie odbija się na naszym zdrowiu.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat produktów, których nie powinniśmy jeść zimą
Zobacz także: Ryzyko zawału wzrasta zimą. Wpływa na to kilka czynników