Na odporność, zdrowe serce i lepsze trawienie. Niezwykłe właściwości pigwy

Jest bogata w antyoksydanty, błonnik i cenne składniki odżywcze. Działa m.in. przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Uważana w starożytnej Grecji za afrodyzjak. Pigwa zazwyczaj jest twarda i cierpka, ale wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto ją włączyć do diety?

Pigwa jest źródłem antyoksydantów i pektynPigwa jest źródłem antyoksydantów i pektyn
Źródło zdjęć: © Getty

Pigwa - taka zwyczajna, a taka wyjątkowa

Pigwa (łac. Cydonia oblonga Mill - pigwa pospolita) to owoc znany od tysięcy lat. Obecnie często występuje w Polsce, zwłaszcza na terenach działkowych ogródków. Pigwa pospolita pochodzi z Azji. Ta wieloletnia roślina z wyglądu przypomina mieszankę jabłka z gruszką, ale w smaku zdecydowanie bliżej jej do cytryny. Wyróżnia ją dość specyficzny smak, intensywna, złocista barwa oraz przyjemny aromat.

Pigwa od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej - kryje w sobie wiele dobra. Przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych wspierających zdrowie i dobre samopoczucie. I choć surowa pigwa jest twarda i cierpka, zazwyczaj spożywa się ją po ugotowaniu, co przyczynia się do wydobycia jej naturalnej słodyczy, a dodatkowo wzmacnia ona swoje cenne właściwości.

Jak niepozorna pigwa wpływa na organizm? Poznajcie korzyści płynące ze spożywania tego owocu i przekonajcie się, jak wspiera zdrowie.

Bogactwo antyoksydantów

Pigwa jest pełna przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, powodujące uszkodzenia komórek. Mogą one przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy schorzenia związane z procesem starzenia się organizmu.

Antyoksydanty zawarte w pigwie, m.in. witamina C, związki fenolowe i flawonoidy, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek i wspierając ogólne zdrowie.

Silniejszy układ odpornościowy

Wysoka zawartość witaminy C w pigwie jest ważna dla wzmocnienia układu odpornościowego, ochrony skóry przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych i dla produkcji kolagenu (redukcja oznak starzenia). Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji i szkodliwych patogenów. Oprócz witaminy C, pigwa zawiera również związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, które chronią przed infekcjami.

Regularne spożywanie pigwy chroni organizm, redukuje stany zapalne i sprzyja długotrwałemu zdrowiu.

Wsparcie dla zdrowia serca

Pigwa doskonale wpływa na serce dzięki dużej zawartości błonnika, potasu i antyoksydantów. Rozpuszczalny błonnik w pigwie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wiążąc jego cząsteczki w przewodzie pokarmowym i usuwając je z organizmu. Powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko odkładania się blaszek w tętnicach, co chroni przed miażdżycą, zawałem serca czy udarem.

Znajdujący się w pigwie potas odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi - poprawia krążenie i zmniejsza obciążenie serca.

Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w pigwie wspierają serce, zmniejszając stan zapalny i stres oksydacyjny - dwa czynniki sprzyjające rozwojowi chorób układu krążenia.

Benefity dla układu oddechowego

Pigwa od wieków stosowana była w medycynie ludowej jako naturalny środek na kaszel, ból gardła czy zapalenie oskrzeli. Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, jest pomocna w łagodzeniu podrażnień dróg oddechowych.

Lepsze trawienie

Pigwa znana jest także ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy - i jest to przede wszystkim zasługa dużej ilości błonnika. Rozpuszczalny błonnik zawarty w pigwie reguluje pracę jelit, zwiększając objętość stolca i wspierając prawidłowe trawienie. Pomaga to zapobiegać zaparciom, biegunkom oraz dolegliwościom, takim jak zespół jelita drażliwego (IBS).

Obecne w pigwie pektyny (rodzaj błonnika rozpuszczalnego) działają jak prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, dzięki czemu pigwa dba o zdrową mikroflorę jelitową.

Oprócz regulowania pracy jelit i łagodzenia dolegliwości trawiennych, owoc ten był tradycyjnie stosowany jako naturalny środek na nudności i poranne mdłości, szczególnie w czasie ciąży. Delikatne właściwości przeciwwymiotne pigwy sprawiają, że jest ona bezpiecznym i skutecznym wsparciem przy problemach żołądkowych.

Pomoc w odchudzaniu

Pigwa to niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik, dzięki czemu świetnie sprawdza się u osób dbających o wagę. Błonnik daje uczucie sytości, co zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami i pomaga lepiej kontrolować apetyt. Pigwa jest naturalnie uboga w tłuszcz i kalorie, a obecne w niej antyoksydanty mogą wspierać metabolizm i spalanie tłuszczu, czyniąc ją wartościowym elementem zdrowej diety.

Poprawa kondycji skóry

Dzięki dużej zawartości witaminy C i antyoksydantów pigwa wspiera produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność skóry. Jednocześnie redukuje zmarszczki i sprawia, że skóra staje się jędrniejsza. Antyoksydanty chronią także skórę przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie i uszkodzenia spowodowane słońcem czy zanieczyszczeniami. Dodatkowo właściwości przeciwzapalne pigwy łagodzą problemy skórne, takie jak trądzik, egzema czy zaczerwienienia. Ten owoc zatem w naturalny sposób zadba o naszą urodę.

Ochrona narządu wzroku

Witaminy A, C i antyoksydanty, czyli składniki, w które obfituje owoc pigwy, pomagają chronić narząd wzroku przed stresem oksydacyjnym. Jednocześnie zapobiegają chorobom oczu związanym z wiekiem, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Witamina A wspiera prawidłowe widzenie, a witamina C poprawia krążenie w naczyniach krwionośnych oka. Regularne spożywanie pigwy może więc sprzyjać zachowaniu dobrego wzroku na dłużej.

Źródło: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu