Na odporność, zdrowe serce i lepsze trawienie. Niezwykłe właściwości pigwy
Jest bogata w antyoksydanty, błonnik i cenne składniki odżywcze. Działa m.in. przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Uważana w starożytnej Grecji za afrodyzjak. Pigwa zazwyczaj jest twarda i cierpka, ale wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto ją włączyć do diety?
W tym artykule:
Pigwa - taka zwyczajna, a taka wyjątkowa
Pigwa (łac. Cydonia oblonga Mill - pigwa pospolita) to owoc znany od tysięcy lat. Obecnie często występuje w Polsce, zwłaszcza na terenach działkowych ogródków. Pigwa pospolita pochodzi z Azji. Ta wieloletnia roślina z wyglądu przypomina mieszankę jabłka z gruszką, ale w smaku zdecydowanie bliżej jej do cytryny. Wyróżnia ją dość specyficzny smak, intensywna, złocista barwa oraz przyjemny aromat.
Pigwa od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej - kryje w sobie wiele dobra. Przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych wspierających zdrowie i dobre samopoczucie. I choć surowa pigwa jest twarda i cierpka, zazwyczaj spożywa się ją po ugotowaniu, co przyczynia się do wydobycia jej naturalnej słodyczy, a dodatkowo wzmacnia ona swoje cenne właściwości.
Jak niepozorna pigwa wpływa na organizm? Poznajcie korzyści płynące ze spożywania tego owocu i przekonajcie się, jak wspiera zdrowie.
Bogactwo antyoksydantów
Pigwa jest pełna przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, powodujące uszkodzenia komórek. Mogą one przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy schorzenia związane z procesem starzenia się organizmu.
Antyoksydanty zawarte w pigwie, m.in. witamina C, związki fenolowe i flawonoidy, neutralizują wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek i wspierając ogólne zdrowie.
Silniejszy układ odpornościowy
Wysoka zawartość witaminy C w pigwie jest ważna dla wzmocnienia układu odpornościowego, ochrony skóry przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych i dla produkcji kolagenu (redukcja oznak starzenia). Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji i szkodliwych patogenów. Oprócz witaminy C, pigwa zawiera również związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, które chronią przed infekcjami.
Regularne spożywanie pigwy chroni organizm, redukuje stany zapalne i sprzyja długotrwałemu zdrowiu.
Wsparcie dla zdrowia serca
Pigwa doskonale wpływa na serce dzięki dużej zawartości błonnika, potasu i antyoksydantów. Rozpuszczalny błonnik w pigwie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wiążąc jego cząsteczki w przewodzie pokarmowym i usuwając je z organizmu. Powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko odkładania się blaszek w tętnicach, co chroni przed miażdżycą, zawałem serca czy udarem.
Znajdujący się w pigwie potas odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi - poprawia krążenie i zmniejsza obciążenie serca.
Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w pigwie wspierają serce, zmniejszając stan zapalny i stres oksydacyjny - dwa czynniki sprzyjające rozwojowi chorób układu krążenia.
Benefity dla układu oddechowego
Pigwa od wieków stosowana była w medycynie ludowej jako naturalny środek na kaszel, ból gardła czy zapalenie oskrzeli. Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, jest pomocna w łagodzeniu podrażnień dróg oddechowych.
Lepsze trawienie
Pigwa znana jest także ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy - i jest to przede wszystkim zasługa dużej ilości błonnika. Rozpuszczalny błonnik zawarty w pigwie reguluje pracę jelit, zwiększając objętość stolca i wspierając prawidłowe trawienie. Pomaga to zapobiegać zaparciom, biegunkom oraz dolegliwościom, takim jak zespół jelita drażliwego (IBS).
Obecne w pigwie pektyny (rodzaj błonnika rozpuszczalnego) działają jak prebiotyk, wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych, dzięki czemu pigwa dba o zdrową mikroflorę jelitową.
Oprócz regulowania pracy jelit i łagodzenia dolegliwości trawiennych, owoc ten był tradycyjnie stosowany jako naturalny środek na nudności i poranne mdłości, szczególnie w czasie ciąży. Delikatne właściwości przeciwwymiotne pigwy sprawiają, że jest ona bezpiecznym i skutecznym wsparciem przy problemach żołądkowych.
Pomoc w odchudzaniu
Pigwa to niskokaloryczny owoc bogaty w błonnik, dzięki czemu świetnie sprawdza się u osób dbających o wagę. Błonnik daje uczucie sytości, co zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami i pomaga lepiej kontrolować apetyt. Pigwa jest naturalnie uboga w tłuszcz i kalorie, a obecne w niej antyoksydanty mogą wspierać metabolizm i spalanie tłuszczu, czyniąc ją wartościowym elementem zdrowej diety.
Poprawa kondycji skóry
Dzięki dużej zawartości witaminy C i antyoksydantów pigwa wspiera produkcję kolagenu, co poprawia elastyczność skóry. Jednocześnie redukuje zmarszczki i sprawia, że skóra staje się jędrniejsza. Antyoksydanty chronią także skórę przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie i uszkodzenia spowodowane słońcem czy zanieczyszczeniami. Dodatkowo właściwości przeciwzapalne pigwy łagodzą problemy skórne, takie jak trądzik, egzema czy zaczerwienienia. Ten owoc zatem w naturalny sposób zadba o naszą urodę.
Ochrona narządu wzroku
Witaminy A, C i antyoksydanty, czyli składniki, w które obfituje owoc pigwy, pomagają chronić narząd wzroku przed stresem oksydacyjnym. Jednocześnie zapobiegają chorobom oczu związanym z wiekiem, takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Witamina A wspiera prawidłowe widzenie, a witamina C poprawia krążenie w naczyniach krwionośnych oka. Regularne spożywanie pigwy może więc sprzyjać zachowaniu dobrego wzroku na dłużej.
Źródło: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.