7 z 8Jeżynówka z goździkami i wanilią – przepis
Goździki to przyprawa korzenna, która ma nie tylko piękny aromat, lecz co ważniejsze, poza walorami zapachowymi posiada całą listę właściwości zdrowotnych (123rf)
W tym przypadku wykorzystujemy 2 kilogramy owoców, które także układamy w słoiku warstwowo, zasypując je kilogramem cukru. Wypełniony po brzegi słój przykrywamy niezbyt grubą warstwą gazy (wystarczy złożona podwójnie), którą mocujemy za pomocą gumki recepturki, a następnie stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 5 dni.
Po zlaniu soku z jeżyn do innego słoika dodajemy do niego 0,5 l spirytusu, 3 goździki i połówkę laski wanilii. Całość mieszamy, a następnie dokładnie zamknięty słoik odstawiamy na około 2 tygodnie – tym razem w miejscu nieco zaciemnionym. Po upływie tego czasu płyn filtrujemy przez gazę, by pozbyć się resztek owoców i przelewamy go do butelek. Nalewka jest gotowa po 6 miesiącach.
Sprawdź koniecznie: Niezapomniany smak. Nalewka, którą łatwo łatwo wykonasz w domu