Napój gorszy niż słodkie batoniki. Główny winowajca cukrzycy
Cukier cukrowi nierówny. Taki wniosek można wysnuć z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Brighama Younga w stanie Utah oraz niemieckie instytucje badawcze. Ten pochodzący z napojów może wyrządzić więcej szkody w organizmie niż ten, który znajdziemy chociażby w naszej cukiernicy.
Związek napojów słodzonych z cukrzycą
Główną autorką międzynarodowego badania jest Della Corte, a wyniki opublikowano w czasopiśmie "Advances in Nutrition". Na potrzeby badania przeanalizowano dane ponad pół miliona osób z różnych kontynentów. Analiza wykazała, że każda dodatkowa porcja (ok. 350 ml) słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 25 proc.
Pomaga nam to dostrzec szkodliwy wpływ napojów słodzonych na glikemię. Napoje z cukrem to główni winowajcy zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Wszystko przez zawartość tzw. cukrów wolnych. Są to cukry ekstrahowane z owoców lub innych źródeł i dodawane do produktów przetworzonych. Znajdziemy je m.in. w napojach gazowanych, izotonikach i energetykach, a ponadto w pieczywie, płatkach śniadaniowych czy jogurtach. Nie wymagają one trawienia, przez co od razu po spożyciu trafiają do krwiobiegu. W efekcie obciążają mocno wątrobę, gdzie są metabolizowane. Czemu obciążają? Ponieważ organizm nie jest gotowy na przetworzenie takiej ilości węglowodanów w jednym momencie. Nadmiar energii kierowany jest do komórek tłuszczowych, co przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Przekłada się to na zwiększenie oporności na insulinę, co może w perspektywie czasu doprowadzić do insulinooporności. Ta z kolei, w zaawansowanym stadium, prowadzi do cukrzycy typu 2.
Zobacz także: Światowej sławy lekarz zdradza dwa patenty. Tak możesz cofnąć cukrzycę i insulinooporność
Naturalnie występujące cukry w owocach czy produktach pełnoziarnistych nie są tak szkodliwe dla organizmu. Przede wszystkim nie przeciążają wątroby. Dzieje się tak dzięki obecności błonnika, tłuszczów czy białek, które spowalniają przyswajanie cukru.
Cukier w płynie gorszy?
Co ciekawe, badania pokazują również większą szkodliwość "cukru w płynie" niż takiego w stałej formie.
Chociaż 240 ml soku owocowego dziennie również wiązało się z podwyższonym ryzykiem zachorowalności na cukrzycę, to nie stwierdzono tego samego w przypadku 20 gramów cukru stołowego.
- To badanie podkreśla potrzebę jeszcze bardziej rygorystycznych zaleceń dotyczących cukrów w płynach, takich jak napoje słodzone i soki owocowe, ponieważ to one w szczególności wykazują szkodliwe powiązania z metabolizmem - wyjaśnia Della Corte, autorka badania - Zamiast potępiać wszystkie dodane cukry, przyszłe zalecenia dietetyczne mogłyby uwzględniać różnice w ich działaniu w zależności od źródła i formy.
Spożycie cukru w Polsce
Średnie spożycie cukru w Polsce wynosi około 40-50 kg rocznie na osobę, czyli 110 – 140 g dziennie. To ponad 2 razy więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. WHO informuje, że spożycie cukru wolnego nie powinno przekraczać 10 proc. całkowitego dziennego spożycia kalorii, co odpowiada mniej więcej 50 gramom (około 12 łyżeczek) cukru na dzień dla dorosłych.
Znaczącym źródłem cukru w diecie Polaków są wciąż napoje słodzone gazowane (typu cola, wody smakowe itp.) i inne bezalkoholowe (nektary i napoje owocowe). Opisane badanie wyraźnie pokazuje, że to właśnie w tym źródle cukru w diecie należy upatrywać się największego zagrożenia zdrowotnego.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła: Gov.pl, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, * Independent.co.uk.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.