Nasiona bazylii – nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka bazylia (nazywana również tukmarią) uznawana jest za świętą roślinę. Dlaczego warto bliżej poznać te niezwykłe ziarenka?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 5Na odchudzanie

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego nasiona bazylii polecane są osobom na diecie. Dzięki niemu czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie. Po namoczeniu w wodzie, nasiona pęcznieją i stają się nawet 30 razy większe – wypełniają żołądek, dzięki czemu hamują głód i zmniejszają apetyt. Najlepiej jeść je przed posiłkiem.

/ 5Dla diabetyków

Obraz
© Shutterstock

Nasiona bazylii to idealny produkt dla diabetyków. Naturalnie obniżają poziom cukru we krwi i zapobiegają jego groźnym wahaniom. Można z nich zrobić specjalny napój – wystarczy jedną łyżkę zalać wodą i zostawić do namoczenia, a następnie połączyć ze szklanką mleka (może być mleko roślinne). Mikstura dodaje energii i reguluje poziom insuliny, a przy tym nie zawiera cukru.

/ 5Naturalne odkwaszenie organizmu

Obraz
© Shutterstock

Zakwaszenie organizmu to problem wielu z nas – winny jest intensywny tryb życia, w którym nie ma czasu na relaks, dbanie o dietę i regularną aktywność fizyczną. Stres, jedzenie tłustych i słodkich produktów oraz korzystanie z używek sprawiają, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Objawem jest złe samopoczucie, pogorszenie stanu skóry i osłabienie odporności. Jeśli zauważyliśmy takie symptomy, możemy spróbować leczenia przy pomocy nasion bazylii, które mają właściwości odkwaszające.

/ 5Na trawienie

Obraz
© Shutterstock

Tukmaria pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – łagodzi zgagę, wzdęcia i dyskomfort po obfitym posiłku. Poza tym obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga neutralizować toksyny i usprawnia procesy trawienne. To roślina dla wszystkich, którzy zmagają się z powracającymi dolegliwościami, takimi jak bóle brzucha.

/ 5Jak jeść nasiona bazylii?

Obraz
© Shutterstock

Nasiona słodkiej bazylii można jeść tak samo jak chia – w owsiance, koktajlach, z jogurtem lub w formie zdrowego i smacznego puddingu z owocami. Sprawdzą się też jako składnik napojów – naturalnie pobudzają i dodają energii. Warto sięgnąć po nie zwłaszcza latem, ponieważ obniżają temperaturę ciała i świetnie orzeźwiają. Nasiona można kupić przez internet, w sklepach ze zdrową żywnością lub hinduskich delikatesach. Za 100 gramów ziarenek trzeba zapłacić około 10 złotych.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu