"Naturalny eksperyment". Ryzyko zawału niższe o 25 proc. dzięki eliminacji jednego składnika
Badania pokazują, że dzieci, których dieta od początku zawiera mało cukru, rzadziej zapadają w dorosłości na choroby serca, a także na udary. Wnioski te wyciągnięto na podstawie danych zdrowotnych ponad 63 tysięcy Brytyjczyków.
W tym artykule:
Naturalny eksperyment po zakończeniu racjonowania cukru
Najnowsze badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie The BMJ ujawnia, że wczesne ograniczenie cukru, jeszcze w pierwszych latach życia, może przynieść trwałe korzyści dla serca. Naukowcy przeanalizowali dane historyczne z Wielkiej Brytanii, z okresu po zakończeniu racjonowania cukru w 1953 roku.
W analizie wzięto pod uwagę 63 tysiące uczestników brytyjskiego Biobanku w wieku około 55 lat, urodzonych między październikiem 1951 a marcem 1956 roku. Wśród nich 40 tysięcy osób przyszło na świat w czasie, gdy cukier był jeszcze reglamentowany, a ponad 23 tysiące - już po zniesieniu ograniczeń.
Okazało się, że osoby, których ekspozycja na cukier była ograniczona nawet od życia płodowego do około drugiego roku życia, miały o 20 proc. mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W porównaniu z rówieśnikami, którzy dorastali bez racjonowania, wykazali też niższe ryzyko zawału serca (o 25 proc.), niewydolności serca (o 26 proc.), migotania przedsionków (o 24 proc.), udaru mózgu (o 31 proc.) oraz zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych (o 27 proc.).
Zdrowie przy kawie. Jak jelita wpływają na kondycję organizmu?
Co więcej, u tych osób choroby serca pojawiały się średnio nawet o dwa i pół roku później niż u osób, które od urodzenia mogły spożywać dowolne ilości cukru.
Zobacz też: "Boimy się nowotworów, a to na serce umiera dużo więcej osób". Rozmowa z prof. Maciejem Banachem
Znaczenie pierwszych 1000 dni życia
Wyniki potwierdzają tezę, że pierwsze 1000 dni życia to kluczowy okres dla kształtowania zdrowia metabolicznego. Odpowiednie żywienie w tym czasie może na trwałe obniżyć ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca w dorosłości.
Autorzy przypominają, że w czasie brytyjskiego racjonowania dzienne spożycie cukru nie przekraczało 40 gramów, a dzieci poniżej drugiego roku życia nie mogły otrzymywać żadnych dodatków cukrowych. Takie zasady są zbieżne z dzisiejszymi rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, która zaleca, by produkty z dodatkiem cukru były całkowicie wykluczone z diety niemowląt.
Choć badanie ma charakter obserwacyjny i nie pozwala na jednoznaczne ustalenie związku przyczynowo-skutkowego, autorzy podkreślają, że wyniki wskazują na ogromny potencjał wczesnych interwencji żywieniowych. Ograniczenie cukru u kobiet w ciąży i małych dzieci może być jednym z najprostszych sposobów na zmniejszenie ryzyka chorób serca w całych populacjach.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
**Źródła:*
- Jiazhen Zheng, Zhen Zhou, Jinghan Huang, Qiang Tu, Haisheng Wu, Quan Yang, Peng Qiu, Wenbo Huang, Junchun Shen, Chuang Yang, "Exposure to sugar rationing in first 1000 days after conception and long term cardiovascular outcomes: natural experiment study", BMJ, 2025.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.