Trwa ładowanie...

Niebezpieczny trend szturmuje TikToka. Dietetycy łapią się za głowę

Avatar placeholder
31.05.2023 13:13
Ostrzegają przed niebezpiecznym trendem z TikToka. Może skończyć się poważnymi dolegliwościami
Ostrzegają przed niebezpiecznym trendem z TikToka. Może skończyć się poważnymi dolegliwościami (Instagram)

Eksperci po raz kolejny ostrzegają przed niebezpiecznym trendem z TikToka. Tym razem użytkownicy zajadają się pikantnymi marynatami prosto z opakowania. Degustacja może mieć przykre konsekwencje.

spis treści

1. Niebezpieczny trend na TikToku

Na czym dokładnie polega wyzwanie? Osoby biorące w nim udział maczają warzywa, zwykle kiszone ogórki, w pikantnej marynacie, a następnie je zjadają. Relacje udostępniane są w sieci, a za trendem podążają nawet niektórzy celebryci.

Podczas gdy niektóre gwiazdy mediów społecznościowych twierdzą, że sam zapach jest odstraszający, a jeden kęs wystarczy, by wywołać wymioty, nie brakuje osób, które twierdzą, że przekąska jest pyszna, a ostrość jest całkiem znośna.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków"

Wszystko jest kwestią preferencji, ale dietetycy łapią się za głowę, bo wyzwanie może doprowadzić do poważnych problemów żołądkowych. Regularne spożywanie bardzo pikantnych potraw może być szkodliwe dla układu pokarmowego.

"U niektórych osób może to powodować refluks, a u osób z wrzodami żołądka może pogorszyć objawy. Nie jest to trend, który radziłabym pacjentom wypróbować" – powiedziała Nichola Ludlam-Raine, dietetyczka.

@ashyizzle Why is the actual hot sauce not spicy but this is 😅 #mukbang #spicypickle ♬ Sneaky Snitch - Kevin MacLeod

2. Przykre konsekwencje dla przewodu pokarmowego

Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, to wysoka zawartość soli. W przykładowej przekąsce prezentowanej na TikToku znajduje się 410 mg sodu, czyli około 1 grama soli. To jedna czwarta dziennego zapotrzebowania na sól.

Trend szturmem uderzył w TikToka, a #hotpicklechallenge ma już ponad 100 milionów wyświetleń. Ten oszałamiający sukces sprawił, że sklepy chętnie zaopatrują się w ostre marynaty. Niektórzy tworzą własne wersje w domowej kuchni.

Niektórzy odważni influencerzy posunęli się nawet tak daleko, że użyli super pikantnego soku z ogórków jako mieszanki do whisky. Pomysłów nie brakuje i rodzą się coraz to nowe wersje, a każda kolejna jest niebezpieczniejsza od poprzedniej.

Ostre potrawy mogą doprowadzić do rozstroju żołądka i pogorszyć istniejące dolegliwości przewodu pokarmowego, nerek i pęcherza. Odrobina pikantnych przypraw nie szkodzi, ale ważny jest rozsądek, którego w przypadku zjedzenia całej marynaty raczej brakuje.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze