Niedoceniany korzeń. Usuwa toksyny i chroni przed rakiem
Korzeń pietruszki, a także jego nać są bogate w składniki odżywcze i związki roślinne o wielu potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Wspierają odporność, pomagają w redukcji stanów zapalnych, chronią wątrobę, a nawet wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jakie jeszcze są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pietruszki?
W tym artykule:
Pietruszka i jej skład
Korzeń pietruszki znano już w medycynie ludowej, korzystano z jego cennych właściwości, m.in. wspomagających trawienie, przeciwzapalnych, wzmacniających i moczopędnych. Już w tamtych czasach zbierano natkę pietruszki jesienią lub wczesną wiosną i suszono, by korzystać z jej właściwości przez cały rok.
Korzeń pietruszki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. 100 gramów surowego korzenia zawiera:
- około 55 kalorii,
- 12 gramów węglowodanów,
- 4 gramy błonnika,
- 2 gramy białka,
- 0,6 grama tłuszczu.
Co więcej, 100 gramowa porcja pokrywa 55% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 45% dziennego zapotrzebowania na witaminę B9 (kwas foliowy), a także dostarcza potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza.
Natka pietruszki ma nieco inny profil - jest mniej kaloryczna (ok. 36 kalorii na 100 g), a jednocześnie jeszcze bogatsza w niektóre witaminy i minerały. Wyróżnia się przede wszystkim witaminą C, której zawiera nawet dwa razy więcej niż korzeń (ok. 130-160 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g) oraz witaminą A (beta-karoten), której w korzeniu prawie nie ma.
Jednocześnie natka pietruszki to jedno z najlepszych źródeł witaminy K - ponad 500 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g. Ponadto ma więcej żelaza, wapnia, magnezu i potasu niż korzeń i podobną ilość kwasu foliowego.
Właściwości zdrowotne
Pomaga w odchudzaniu
Bogactwo witamin i minerałów to nie wszystkie atuty pietruszki. Ta niepozorna roślina dostarcza mnóstwo błonnika, który pęcznieje w żołądku i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo, pietruszka należy do niskokalorycznych warzyw o znikomej zawartości tłuszczu.
To wszystko sprawia, że świetnie sprawdza się w różnych rodzajach diet, zwłaszcza tych ukierunkowanych na zdrowe odżywianie i kontrolę masy ciała.
Działa przeciwzapalnie
Pietruszka wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu na stres i zagrożenia, ale jego nadmiar zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych. Substancje obecne w korzeniu pietruszki, takie jak mirycystycyna, apiole czy furanokumaryny, łączą w sobie działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. W zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie pomocne są również zasoby witaminy C, cynku i magnezu obecne w tym warzywie.
Regularne spożywanie korzenia pietruszki może zatem wspierać redukcję stanów zapalnych i obniżać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy osteoporoza.
Zmniejsza stres oksydacyjny
Korzeń pietruszki dostarcza przeciwutleniaczy, które pomagają redukować stres oksydacyjny i zwalczać wolne rodniki - reaktywne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki, nasilać stan zapalny i przyczyniać się do rozwoju chorób, jeśli ich poziom w organizmie staje się zbyt wysoki.
Do najważniejszych antyoksydantów, obecnych w korzeniu pietruszki należą mirycystycyna i apiole - to właśnie im przypisuje się dużą część ochronnego działania. Nie można też zapominać o wysokiej zawartości witaminy C, która sama w sobie jest silnym przeciwutleniaczem i odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób.
Natka ma jeszcze silniejsze działanie antyoksydacyjne dzięki wyższej zawartości chlorofilu i flawonoidów.
Wspiera detoksykację organizmu
W procesie detoksykacji kluczową rolę odgrywa wątroba - neutralizując toksyny, które mogą trafiać do organizmu wraz z żywnością, lekami czy zanieczyszczeniami środowiska. W tym procesie ogromne znaczenie ma glutation - przeciwutleniacz wytwarzany przez wątrobę, który wspiera działanie enzymów odpowiedzialnych za usuwanie szkodliwych związków.
Badania na zwierzętach wykazały, że sok z korzenia pietruszki istotnie zwiększał poziom glutationu i innych enzymów detoksykacyjnych w wątrobie myszy, narażonych na działanie toksycznych substancji.
Zdaniem naukowców, sok z korzenia pietruszki może wspierać organizm w ochronie przed szkodliwymi związkami. Trzeba jednak podkreślić, że są to wyniki badań przedklinicznych, w celu potwierdzenia takiego działania u ludzi potrzebne są dalsze analizy.
Natka pietruszki również może wspierać detoksykację organizmu, choć w łagodniejszy sposób - głównie poprzez działanie moczopędne i wspomaganie metabolizmu.
Chroni przed nowotworami
Według niektórych badań, korzeń pietruszki może wspierać ochronę przed wybranymi rodzajami nowotworów. Warzywo zawiera dużo błonnika, który wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju nowotworów jelita grubego, jajnika, a także zapadania na nowotwory głowy i szyi.
Badania laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z korzenia pietruszki hamował wzrost i namnażanie komórek raka piersi. Choć wyniki są obiecujące, potrzebne są dalsze, dobrze zaprojektowane badania kliniczne, aby potwierdzić to działanie u ludzi.
Natka pietruszki również jest polecana w profilaktyce nowotworowej ze względu na bogactwo antyoksydantów, które wspierają ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Wspiera odporność
Pietruszka pozytywnie wpływa również na układ immunologiczny - stanowi doskonałe źródło błonnika i witaminy C. Te dwa składniki odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C wzmacnia naturalną odporność, wspiera organizm w walce z bakteriami, stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Co więcej, pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę i nabłonek przewodu pokarmowego, tworząc naturalną barierę ochronną przed drobnoustrojami.
Z kolei błonnik odżywia korzystnie bakterie jelitowe. Badania wskazują, że zdrowa mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w ochronie przed infekcjami.
Źródło: https://www.healthline.com/
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.