3 z 7Koktajle zamiast owoców
Koktajle owocowe szturmem weszły do naszych kuchni. I nic dziwnego – przyrządza się je szybko, są smaczne i – jeśli skomponuje się je odpowiednio – dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych. Ale mają też minusy.
Koktajle owocowe zazwyczaj mają niższą zawartość błonnika niż świeże owoce. Szczególnie mowa tu o pomarańczach, gruszkach, jabłkach. Dietetycy zauważają też, że takie smoothie dużo szybciej podnosi także poziom cukru we krwi. Tymczasem świeże jabłka czy banany tak szybkiego wzostu nie powodują.
Gdy włożymy owoc do blendera i zmiksujemy go, z powstałego w ten sposób płynu żołądek szybciej "wybierze sobie" cukier i go wchłonie. W ten sposób rośnie poziom insuliny. Stąd już tylko krok do choroby serca.
Przeczytaj także: Co naprawdę powoduje zawał serca? Badacze podważają dotychczasową wiedzę