2 z 7Kiełki
W roku 2011 głośno było o fali ostrych zatruć pokarmowych spowodowanych spożyciem kiełków zakażonych bardzo rzadkim szczepem bakterii EHEC pochodzącym z Azji. Jest to zmodyfikowany szczep bakterii E. coli. W wyniku zatruć spowodowanych EHEC zmarły 33 osoby z tego 32 w Niemczech. Kiełki pochodziły z ekologicznej uprawy. Kto by pomyślał, że spożycie tego zaliczanego do zdrowej żywności produktu może mieć tak poważne konsekwencje. Podobne zatrucia występowały również na terenie Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii oraz Polski.
Kiełki najczęściej jemy na surowo, zwykle nawet ich nie myjemy, a to duży błąd. Przed podaniem należy je dokładnie oczyścić, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Specjaliści ostrzegają, że na zatrucie kiełkami w szczególności powinny uważać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz dzieci. Jeżeli sam uprawiasz kiełki, zadbaj oto, aby nasiona pochodziły ze sprawdzonych źródeł.