Nowe badania dotyczące leków przeciwbólowych. Naukowcy ostrzegają

Popularne leki przeciwbólowe mogą przyspieszać rozwój oporności bakterii na działanie antybiotyków. Do takich wniosków doszli naukowcy z Australii na łamach czasopisma "Antimicrobials and Resistance".

Popularne leki przeciwbólowe mogą uodparniać na antybiotyki. Nowe badaniePopularne leki przeciwbólowe mogą uodparniać na antybiotyki. Nowe badanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Ibuprofen i paracetamol na cenzurowanym

Zespół z University of South Australia donosi, że dwa powszechnie stosowane substancje czynne w lekach - ibuprofen i paracetamol - mogą sprzyjać rozwojowi oporności na antybiotyki. Wyniki opublikowano w czasopiśmie "Antimicrobials and Resistance".

Naukowcy testowali wpływ popularnych preparatów przyjmowanych przez seniorów w domach opieki, gdzie z powodu licznych chorób często stosuje się wiele leków jednocześnie. Spośród dziewięciu analizowanych substancji (m.in. ibuprofen, paracetamol, diklofenak, furosemid, metformina, atorwastatyna, tramadol, temazepam i pseudoefedryna) właśnie ibuprofen i paracetamol okazały się najbardziej problematyczne.

Badacze wykazali, że oba leki zwiększają częstotliwość mutacji u bakterii Escherichia coli wystawionych na działanie cyprofloksacyny - antybiotyku o szerokim spektrum. Taka presja selekcyjna przyspieszała pojawianie się szczepów szczególnie odpornych. Co więcej, jednoczesne stosowanie ibuprofenu i paracetamolu dodatkowo potęgowało to zjawisko - bakterie mutowały częściej i szybciej nabywały oporność. Nie ograniczała się ona tylko do cyprofloksacyny: obserwowano również zwiększoną oporność krzyżową na inne klasy antybiotyków.

Polipragmazja sprzyja problemowi

Autorzy podkreślają, że odkrycie ma duże znaczenie właśnie w ośrodkach długoterminowej opieki. Polipragmazja, czyli równoczesne przyjmowanie wielu leków, od przeciwbólowych i nasennych po preparaty na nadciśnienie czy cukrzycę, tworzy środowisko, w którym mikroorganizmy łatwiej "uczą się" omijać działanie antybiotyków. To ważny sygnał dla lekarzy i pielęgniarek prowadzących terapię przewlekle chorych, szczególnie osób starszych.

Światowa Organizacja Zdrowia przypomina, że oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe to jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. W 2019 r. oporność bakterii na antybiotyki była bezpośrednio związana z 1,27 mln zgonów, a jak wykazał raport Centrum Rozwoju Globalnego (CGD) - jeśli nie zostaną podjęte kroki, do 2050 r. liczba zgonów z powodu antybiotykooporności może wzrosnąć aż o 60 procent.

Dotąd główną przyczynę widziano w nadużywaniu i niewłaściwym stosowaniu antybiotyków. Nowe dane sugerują, że na narastanie oporności mogą wpływać również leki, które antybiotykami nie są - zwłaszcza gdy podaje się je w skojarzeniu.

Co to oznacza dla pacjentów i lekarzy?

Wnioski z pracy nie są wezwaniem do bezwzględnego odstawiania ibuprofenu czy paracetamolu, ale dają bodziec do zachowania większej rozwagi i ścisłego monitorowania potencjalnych reakcji przyjmowanych leków.

- Zadaniem lekarza jest znalezienie takiego sposobu, który zadziała. Szuka się wśród antybiotyków najnowszej generacji czy innej klasy. Chodzi o to, żeby zaobserwować przynajmniej minimalną reakcję bakterii na lek, nie można zostawić ostrej choroby infekcyjnej samej sobie - mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Grażyna Cholewińska, wojewódzka konsultant w dziedzinie chorób zakaźnych, ordynator Oddziału III w Wojewódzkim Szpitalu Zakaźnym w Warszawie.

Pacjenci z kolei powinni przyjmować leki zgodnie z zaleceniami i nigdy nie sięgać po antybiotyki "na wszelki wypadek".

- Nie należy po nie sięgać, jeśli mamy wątpliwości, czy aby na pewno zmagamy się z bakterią. Antybiotyków nie wolno stosować "na zapas": bo zaczynamy się gorzej czuć, bo podejrzewamy infekcję. W dobie powszechnie dostępnych testów diagnostycznych można szybko i łatwo sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z wirusem - a na niego antybiotyk nie zadziała - podkreślała lekarka.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Hanbiao Chen, Sylvia A. Sapula, John Turnidge, Henrietta (Rietie) Venter, "Commonly used non-antibiotic medications promote mutation frequency and antimicrobial resistance in Escherichia coli", 2025, Antimicrobials and Resistance.

  • PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów