Kurkuma z Bangladeszu zanieczyszczona niebezpiecznym chromianem ołowiu

O leczniczych właściwościach kurkumy słyszał już pewnie każdy. Żółta indyjska przyprawa podbija serca ludzi na całym świecie. O ile informacji o zdrowotnych właściwościach korzenia kurkumy nie można podważyć, o tyle na jaw wychodzą nowe fakty w sprawie gotowych przypraw z Indii. Z najnowszego raportu wynika, że firmy w Bangladeszu dodają chromian ołowiu do kurkumy, aby była bardziej żółta.

Naukowcy zbadali sproszkowaną kurkumęNaukowcy zbadali sproszkowaną kurkumę
Źródło zdjęć: © iStock
Dorota Mielcarek

Chromian ołowiu w kurkumie

Chromian ołowiu to nieorganiczny związek chemiczny, który ma żółtą barwę. Często wykorzystywany jest jako barwnik o nazwie żółcień chromowa. Znajdziemy go np. w żółtej farbie. Spożywanie dużych ilości tej substancji niekorzystnie wpływa na organizm, ponieważ jest trująca.

Zespół z Stanford Woods Institute for the Environment w Kalifornii przeprowadził badanie w celu oceny stopnia zafałszowania kurkumy za pomocą chromianu ołowiu.

Naukowcy wzięli pod lupę sproszkowaną kurkumę z Bangladeszu i z przerażeniem odkryli, że na opakowaniach nie ma podanej ilości żółcieni chromowej, jaka została dodana do produktu. Jest to o tyle przerażające, że kurkuma jest podstawą przyprawą wielu kuchni świata. Może to oznaczać, że ludność, szczególnie w Indiach i krajach ościennych, podtruwana się ołowiem.

Kurkuma przedłuża życie. To udowodnione naukowo

Jak tego odkrycia dokonali naukowcy?

Przeprowadzili wywiady ze 152 pracownikami fabryk zajmujących się produkcją kurkumy w różnych częściach Bangladeszu. Zebrali również próbki żółtych pigmentów z maszyn fabrycznych i zbadali kurkumę dostępną na najpopularniejszych targach.

Wnioski były przerażające: na dziewięć badanych obszarów tylko w dwóch nie dosypywano chromianu ołowiu do przyprawy. Dlaczego bangladescy właściciele koncernów stosują taką praktykę? Prawdopodobnie, aby uzyskać idealnie żółte curry.

Jedna z autorek badania, Jenna Forsyth podsumowuje:

"Ludzie nieświadomie spożywają coś, co może powodować poważne problemy zdrowotne. Wiemy, że zafałszowana kurkuma jest źródłem ekspozycji na ołów i musimy coś z tym zrobić".

Naukowcy planują dalsze badania mające na celu zbadać wpływ dodawanego do kurkumy żółcienia chromowego na zdrowie bangladeskiej społeczności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu