Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nowe odsłony polskiej kuchni. Maślanka na zdrowie

Płatna współpraca z marką Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie
(materiały partnera)

Kefiry, jogurty i maślanki mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Nic dziwnego, że jednym z najgorętszych trendów w kuchni jest moda na produkty fermentowane. To nasze lokalne superfoods, które coraz częściej lądują na polskich stołach – w różnej postaci.

Kolebką naszej rodzimej maślanki jest Podhale. To właśnie tam gospodynie domowe poiły nią pracujących żniwiarzy i górali, a na deser przyrządzały pyszne racuchy. Dawniej maślankę robiło się z kwaśnej śmietany w trakcie wyrobu masła, a dziś produkowana jest z mleka, do którego dodaje się szczepy bakterii kwasu mlekowego – Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Leuconostoc cremoris oraz Lactococcus diacetilactis. Wpływają one bardzo korzystnie na nasz organizm, m.in. dbają o prawidłową mikroflorę jelitową, wzmacniają organizm po kuracji antybiotykowej, pomagają przyswajać niektóre witaminy, a także wspierają odporność. Maślanka ma jeszcze jedną zaletę – jest niskokaloryczna i lekkostrawna (dostarcza około 45 kcal i zawiera jedynie ok. 1,5 proc. tłuszczu). To dlatego śmiało mogą po nią sięgać osoby będące na diecie.

(Materiały partnera)

Jak smakuje maślanka i co zawiera?

Aby określić walory smakowe tego produktu, można pokusić się o porównanie do innych fermentowanych wyrobów mlecznych. Najbardziej wyrazisty pod względem kwasowości wydaje się kefir, podczas gdy nieco łagodniejszy w smaku jest jogurt. Jeśli chodzi o maślankę, powiedzmy, że plasuje się ona gdzieś pośrodku – charakteryzuje się bogatym i wyrazistym smakiem, z lekko wyczuwaną nutą orzechową. W składzie maślanki znajdziemy białko o wysokiej wartości biologicznej, a także wapń, niezbędny m.in. dla prawidłowego rozwoju kości u dzieci – wpływa on także na stan układu krwionośnego.

Co istotne, maślanka cechuje się zawartością fosfolipidów, czyli związków należących do grupy lipidów (tłuszczy) mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. W szczególności wspierają one regenerację wielu narządów i układu nerwowego, a także zapewniają prawidłową przemianę materii wewnątrz komórki. Fosfolipidy zawarte w maślance chronią i wspomagają pracę wątroby, a do tego wpływają korzystnie na wydzielanie żółci i soków trawiennych, regulują pracę układu pokarmowego i zapobiegają zaparciom.

Jedna szklanka maślanki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń w ok. 20 proc. W maślance znajdziemy również potas i witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach energetycznych i są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kolejną cenną substancją jest lecytyna, która poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga pracę wątroby, uczestniczy w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu, a do tego spowalnia starzenie komórek i pełni wiele innych ważnych funkcji. Regularnie spożywając maślankę, możemy też poprawić kondycję i wygląd naszej skóry.

(Materiały partnera)

Wykorzystanie maślanki w kuchni

Dawniej maślanka była podstawą popularnych zup mlecznych i góralskich polewek. W nowoczesnej kuchni chętnie sięgamy do tradycji, ale jednocześnie eksperymentujemy. Przykładowo, szklanka maślanki będzie idealną przekąską po treningu. Wyrób ten można stosować zamiast mleka krowiego czy napoju roślinnego, przyrządzając koktajle z dodatkiem owoców. Na etapie odchudzania smoothie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeśli mamy ochotę przygotować super-odżywczy koktajl śniadaniowy, możemy zmiksować banany, kiwi, otręby, miód, a do tego dodać łyżeczkę spiruliny i 200 ml naturalnej Maślanki Mrągowskiej firmy Mlekpol. Taki zielony eliksir zapewni nam solidną dawkę energii z samego rana.

Orzeźwiające napoje to nie jedyny pomysł na wykorzystanie maślanki. Ten znakomity produkt mleczny służy też jako dodatek do zup i dań głównych – nawet mięsnych! Ciekawą potrawą jest np. schab marynowany w Maślance Mrągowskiej o smaku naturalnym. Przygotowane kotlety należy potem obtoczyć w jajku i bułce, a potem smażyć jak zwykle. Cały sekret smaku polega na tym, że zawarty w maślance kwas rozbija białko, dzięki czemu mięso staje się bardziej miękkie, soczyste w środku i chrupiące na zewnętrz. Na maślance można też zrobić swojski chleb – wystarczy połączyć ją z resztą składników, takich jak mąka, woda drożdże oraz płaska łyżeczka cukru i soli, a po zagnieceniu odłożyć ciasto do wyrośnięcia i upiec.

Słodkie (i zdrowe) przekąski

Maślanka Mrągowska o smaku pieczonego jabłka doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków – naleśników, placków i ciast, takich jak szarlotka. Kwestia fermentacji sprawia, że słodkie potrawy nabierają lekkości i puszystości. A przyjemna kwasowa nuta dodatkowo wzmacnia walory smakowe. Jeśli nie wykorzystamy całej maślanki, jej nadmiar można zamrozić, a w odpowiednim czasie wykorzystać do gotowania. Co ciekawe, maślanka to wyrób znany nie tylko w naszym kraju. W Indiach maślankę wykorzystuje się do przyrządzania napoju zwanego Chaas, do którego dodaje się również wodę, sól, kmin rzymski, papryczki chili oraz imbir. Z uwagi na tamtejszy gorący klimat, Hindusi piją ten napój profilaktycznie, aby zapobiec odwodnieniu.

(Materiały partnera)

Jak widać Maślanka Mrągowska to łatwa w użyciu i nowoczesna przekąska, która idealnie nadaje się do wykorzystania w tradycyjnych polskich przepisach. Produkty dostępne są w różnych opakowaniach (także w wersji mini) i wielu wariantach smakowych – naturalna, truskawkowa, stracciatella, wieloowocowa z owocami leśnymi, brzoskwiniowa, pieczone jabłko, mango-kardamon i cytrynowa. To nasz polski wyrób tworzony z najlepszego mleka – na etykiecie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki m.in: maślankę, mleko i żywe kultury bakterii, a w wersjach owocowych także egzotyczne dodatki oraz pieczone jabłka będące lżejszą alternatywą dla szarlotki. Wszystko po to, by smak szedł w parze ze zdrowiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Płatna współpraca z marką Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze